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Schlumberger Technology Corporation
14910 Airline Road

Rosharon, TX 77583

Ref. No. 15-0082

Dear Mr. Lezak:

This responds to your April 27, 2015 letter requesting clarification on the marking

‘requirements for non-bulk, performance-oriented packaging (e.g., UN 4G fiberboard boxes)

under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you have asked which entity should mark the packaging with their name and address or
symbol to comply with the packaging certification requirement under § 178. 503(a)(8). Your
questions have been paraphrased and answered as follows.

Q1. Does the HMR allow your company, a manufacturer and shipper of hazardous
~ materials, to mark the non-bulk, performance-oriented packagings with the markings
required under § 178.503(a)(8)?

Al. Yes. Under § 178.503(a)(8), a packaging conforming to a UN standard must be
marked with the “name and address or symbol of the manufacturer or the
approval agency [emphasis added] certifying compliance with subpart L and
subpart M of this part.” The marking per § 178.503(a)(8) indicates the responsible
party who certifies that the packaging was manufactured to a successfully-tested
design type and complies with all applicable requirements of Part 178. Under

§ 178.2, “manufacturer” is defined as “the person whose name and address or
symbol appears as part of the specification markings required by this part [Part 178]
or, for a packaging marked with the symbol of an approval agency, the person on
whose behalf the approval agency certifies the packaging.” Thus, according to this
definition, your company could be the “manufacturer,” as the manufacturer may or
may not be the actual “fabricator” of the packaging (e.g., the entity that physically
manufactures the UN 4G fiberboard boxes).

While your company may not be the actual fabricator of the packaging, your
company is able to “self—certlfy” by marking the packaging in conformance with the
certification requirement in § 178.503(a)(8). Alternatively, at the direction of your
company, the packaging fabricator could mark the packaging on your behalf with
your company's name and address or symbol. Please see the enclosed Letter of
Interpretation (Ref. No. 02-0139) for add1t10na1 information on the self-certification
of packagings.



In addition, the HMR allows for an approval agency (i.e., a DOT-recognized, “UN
Third-Party Packaging Certification Agency” as described in § 107.402(c)) to mark
and certify the packaging. In order to be designated and approved as a UN Third-
Party Packaging Certification Agency, an organization or person must apply to the
Associate Administrator in accordance with the instructions and requirements in Part
107, Subpart E—Designation of Approval and Certification Agencies. A DOT-
recognized, UN Third-Party Packaging Certification Agency would be assigned a
unique symbol, beginning with a plus sign (“+").

Therefore, under § 178.503(a)(8), your compény may mark and certify the packaging
as the manufacturer (as defined in § 178.2). The fabricator could also mark the
packaging on your company’s behalf with your company’s name and address or
symbol. In addition, a DOT-recognized, UN Third-Party Packaging Certification
Agency may mark and certify the packaging as the approval agency using its unique
symbol. - . ‘

Please note that under § 178.3(a)(2), “Symbols, if used, must be registered with the .
Associate Administrator. Unless authorized in writing by the holder of the symbol,
symbols must represent either the packaging manufacturer [as defined in § 178.2] or
the approval agency responsible for providing the most recent certification for the
packaging through design certification testing or retesting, as applicable.
Duplicative symbols are not authorized.”

Q2. In order to satisfy § 178.503(a)(8), does PHMSA prefer that the non-bulk,
performance-oriented packaging be marked by the manufacturer or the approval
agency?.

A2. PHMSA does not have a preference. Under § 178.503(a)(8), the non-bulk,
performance-oriented packaging may be marked by either: (1) the manufacturer (as
defined in § 178.2); or, (2) the approval agency (as described in § 107.402(c)). The
marking per § 178.503(a)(8) indicates the responsible party who certifies that the

- packaging was manufactured to a successfully-tested design type and complies with
all applicable requirements of Part 178.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office again.

Sincerely,

Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



U.S. Department o 400 Seventh St., S.W.
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Mr. Jason Perrone Ref. No.: 02-0139
Neeley Sales Co. Inc.

P.O. Box 523

Highway 25 South

Greenwood, South Carolina 29648

Dear Mr. Perrone:

* This responds to your letter regarding self-certification of packages initially tested and certified by an
independent laboratory. We apologize for the delay in responding and hope it has not caused any
inconvenience.

You stated that your company imports and distributes 1.4G consumer fireworks. These fireworks are
packaged in fiberboard boxes for purposes of transportation. The boxes were constructed, tested and
certified by an independent laboratory, and remained unchanged for the past ten years. The boxes

have been periodically recertified by other laboratories. Since all of the specifications are the same,
when the boxes are made again, you would like to perform the appropriate performance tests, and print
your company’s name on the box as the box certifier. You ask if there is any prohibition against self-
certlfymg UN performance—onented packagmgs

The answer isno. A manufacturer is deﬁned as the person whose name and address or symbol
appears as part of the specification markmgs required in Part 178 or, for a packaging marked with the

~ symbol of an approval agency, the person 011 whose behalf the approval agency certifies the packaging.
In this context, a manufacturer may or may not be the actual fabricator of the packaging. The mark
may or may not represent the person or party who makes the packaging or conducts the performance
tests, but represents the person or party who certifies, by applying the mark displaying a name and
address or manufacturer’s symbol, that the packaging was manufactured to a successiully tested design
type and complies with all applicable requirements of Part 178. If a customer is willing to assume
r63pon31b111ty for certifying compliance, a packaging fabricator may fabricate a packaging to a tested
UN standard, but not place any packaging certification marks on the packaging. The customer would
then self-certify as the cturer by placement of the complete required UN standard marking on
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the packaging. To satisfy the UN certification marking requirements of § 178.503(a)(8), at the direction-
of the customer, a packaging manufacturer may mark the packaging with the customer’s name and
address or symbol, ifused. (See §§ 178.2(c) and178.503)

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

o ¥ .

Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist-
Office of Hazardous Materials Standards
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ATTN: Ed Mazzullo
Office of HazMat Standards

Dear Mr. Mazzullo,

I bave just spoken with Christine Whitrey in the Dept. of Approvals
and she said that perhaps you could help me solve a problem I am having
interpreting a portion of 49CFR. .

Cur company imports and distributes 1.4g consumer fireworks. We-
use cardboard boxes to transport our assortments. These boxes have
remained unchanged for at least the past ten vears, When they were:
Injtially constructed they were tested and certified by an independent lab,
They have been periodically recertified in other labs at a significant cost.
Since alf of the specs are the same, when we have: these boxes made again
it would be much snnpler and cheaper to have our company name printed
o# the ecartons as the box certifier and perform the appropriate tests
ourselves instead of paying other people to-do it.

The problem is that every box company I have spoken with is-
hesitant t6 make boxes for us because they have not heard of seif-
certification or else they believe it is a misinterpretation of 49CFR. [
believe if you were to explain the policy and point out relevant sections of
the‘regulations that these companies would: be-much more at ease. Several
companies have mentioned that they feel that evert if our name appeared
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on the box that they could somehow be held liable as the manufacturer,
Although T have cited the regulations and provided literature from the
American Pyrotechnics Association, my say-so just doesn’t have a very
authoritative ring to it. '

Fwould certainly appreciate a letter that conveys the essence of
recertification as guickly as your schedule permits.

\F 5 Jt,

n Perrone
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) |

——
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)
Sent: Monday, April 27, 2015 2:42 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request 49CFR 178.503(a)(8)
Attachments: Interpretation Request - Manufacturer specified in UN POP code - April 27 2015.pdf

Dear Shante and Alice,

Attached is a formal letter of interpretation. Mr. Lezak spoke with Aaron Weiner in regards to his guestion.

Thanks,
Shelby

From: Paul Lezak [maiiin:lezaki@slb.com]

Sent: Monday, April 27, 2015 11:39 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Interpretation Request 49CFR 178.503(a)(8)

Dear Hazmat Standards Office,

Attached is an interpretation request for clarification of section 178.503(a)(8). Please review and let me know if you
need any additional information.

Best regards,

Paul Lezak

Schiumberger Technology Corp
Regulatory Compliance Specialist
(281)285-5676



Schlumberger Technology Corporation

14910 Airline Road s m b g
Rosharon, Texas 77583 c um eF e"
Tel: (281) 285-3676 :

Email: lezakl@exchange.slb.com

April 27,2015

- U.S.DOT
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10
East Building
1200 New Jersey Avenue, SE.
Washington, DC 20590-0001
Subject: Interpretation Request - 49 CFR 178.503

Dear Hazardous Materials Standards Ofﬁce,

Our facility manufactures, packs and ships dangerous goods in specification packages that are
manufactured by a third party company. Specifically, the non-bulk performance-oriented
packagings (UN 4G fiberboard boxes) we use are manufactured to our specifications by a third

party, and these packages are independently tested and certified by a non-affiliated third party
laboratory.

49CFR §178.503(a)(8) states: The name and address or symbol of the manufacturer or the
approval agency certifying compliance with subpart L and subpart M of this part. Symbols, if
used, must be registered with the Associate Administrator.

We understand §178.503(a)(8) to mean:
e that the name and address or symbol of either the third party manufacturer of our
packagings or the third party laboratory certifying compliance with subpart L. and subpart
M shall be marked on the package, and
o that we, as the manufacturer of the dangerous goods, should not mark the packagings
with our name and address or symbol since the packagings themselves are not
manufactured at our facility.

Is this understanding correct, and if so, does PHMSA prefer the package manufacturer’s or
certifying lab’s information be marked on the package?

//Best re g;rds A
/ P Z 1 L 5{? oy £
Paul Lezak S

Schlumberger Technology Corporation
Regulatory Compliance Specialist
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