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US. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

APR 16 2015

Mr. Kevin S. Young

Clean Pack Training and Development
Clean Harbors

42 Longwater Drive

Norwell, MA 02061-9149

Ref. No.: 15-0057
Dear Mr. Young:

This responds to your March 20, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to the transport of dry
batteries. The exception for used or spent dry batteries prescribed § 172.102, Special
Provision 130, paragraph (d), requires that batteries utilizing different chemistries as well
as dry batteries with a marked rating greater than 9-volt may not be combined with used or
spent batteries in the same package. You ask if the term “package” applies to the inner
bags containing the batteries or the outer package being offered for transport.

The term “package” refers to the completed package being offered for transport. As
defined in § 171.8, a “package” or “outside package” means a packaging plus its contents.
Therefore, in this scenario, batteries utilizing different chemistries or with a marked rating
greater than 9-volt would need to be packed in separate packages.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Duane A. Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division



Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: ' Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Monday, March 23, 2015 10:03 AM :
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpreation of Special Provision (172.102) 130(d)

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Young spoke to Shelby in the HMIC.
Thanks,

Mike

From: Young, Kevin S [maiito:voung.kevin@cleanharbors.com]
Sent: Friday, March 20, 2015 4:21 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Interpreation of Special Provision (172.102) 130(d)

Hello,

| would like to request a formal letter of interpretation.

| am inquiring regarding clarification of special provision 130{d) stating:

Note that batteries utilizing different chemistries (i.e., those battery chemistries specifically covered by another entry in
the §172.101 Table) as well as dry batteries with a marked rating greater than 9-volt may not be combined with used or
spent batteries in the same package.”

My company is exploring battery recycling vendors, one of which has provided us with their interpretation of this special
provision, stating that the definition of “package” in the above citation speaks to inner bags containing the batteries, not
the outer package that is being offered for transport. We find this to be incorrect.

Your formal interpretation would be appreciated.

Thank You

Safety Starts with Me: Live It 3-6-5

Kevin S. Young

Clean Pack Training and Development
Clean Harbors

42 Longwater Drive

Norwell, MA 02061-9149
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