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Tampa, FL 33615

Reference No. 15-0019
Dear Mr. Flaherty:

This is in response to your January 27, 2015 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the T.7
overcharge testing requirements for lithium batteries. You note that the United Nations
Manual of Tests and Criteria, 5™ Revised Edition in section 38.3.3(d) provides that
“batteries not equipped with overcharge protection that are designed for use only in a
battery assembly, which affords such protection, are not subject to the requirements of this
test”. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Must batteries that do not have overcharge protection, and are designed for use only in
a battery assembly that does not have overcharge protection, pass test T.7 before being
offered for transport as batteries?

Al. Yes. The exception from test T.7 applies only to batteries that do not have overcharge
protection, and are designed for use only in a battery assembly which affords such
protection. Batteries that do not have overcharge protection and are designed for use in a
battery assembly that does not have overcharge protection must successfully pass test T.7
prior to being offered for transportation.

Q2. For a battery assembly that does not have overcharge protection and is itself
assembled from batteries that do not have overcharge protection, would it be compliant
with the UN Manual of Tests and Criteria and the HMR if only the battery assembly
passed test T.7 even though the batteries in the battery assembly did not pass test T.7?



A2. Based on the information provided in your specific scenario, batteries without
overcharge protection intended for installation in a battery assembly that also does not have
overcharge protection, both the batteries and the battery assembly are subject to test T.7.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Duane A. Pfund ‘
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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From: Betts, Charles (PHMSA) : /6 "OO léf

Sent: Tuesday, January 27, 2015 4:50 PM

To: Goodall, Shante CTR (PHMSA)

Subject: FW: Interpretation Requested re Lithium Battery UN testing
Attachments: PHMSA request for interpretation 27jan2015.pdf

Shante —

Please log and assign to a Specialist for response.

Thanks,
Charles

From: Gene Sanders of W.E. Train Consulting [mailto:Gene@WEFEtrainConsulting.com]
Sent: Tuesday, January 27, 2015 4:46 PM

To: Betts, Charles (PHMSA) '

Cc: Stevens, Michael (PHMSA)

Subject: Interpretation Requested re Lithium Battery UN testing

Dear Mr. Betts,

Your assistance is requested in understanding the requirements of 49CFR 173.185(a)(1), which
references UN test requirements for lithium batteries.

The United Nations Manual of Tests and Criteria, 5™ revised edition, related to test 7 (T.7), overcharge
testing of rechargeable batteries, says in 38.3.3(d) that “batteries not equipped with overcharge
protection that are designed for use only in a battery assembly, which affords such protection, are not
subject to the requirements of this test”. I have two questions related to this exception.

1. Must batteries that do not have overcharge protection, and are designed to go into a battery assembly
that also does not have overcharge protection, pass test T.7 before being offered for transport as
batteries?

2. For a battery assembly that does not have overcharge protection, assembled from batteries that
themselves do not have overcharge protection, in lieu of the unassembled batteries passing test T.7, would
it be compliant to have the entire battery assembly pass test T.7, before being offered for transport as a
battery assembly?

For your convenience, this request for interpretation is also attached on letterhead as a PDF document. I
appreciate your assistance and look forward to your reply.

Sincerely,

Gene Sanders

Manager, W.E. Train Consulting
Gene@WEtrainConsulting.com
8710 W. Hillsborough Ave. #112




Tampa, FL 33615 USA
www.WEtrainConsulting.com
alternate e-mail: WEtrain@att.net
home office: (813) 855-3855
mobile phone: (412) 779-5151




Gene Sanders

W.E. Train Consulting

8710 W. Hiilsborough Avenue #112
Tampa, FL 33615
Gene@WEtrainConsulting.com
WEftrainConsulting. com

phone: (813) 855-3855

mobile phone: (412) 779-5151

27 January 2015

Charles Betts, Director

U.S. Department of Transportation

PHMSA, Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10, East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001 USA

Dear Mr. Betts,

Your assistance is requested in understanding the requireménts of

49CFR 173.185(a)(1), which references UN test requirements for lithium
batteries.

The United Nations Manual of Tests and Criteria, 5 revised edition,
related to test 7 (T.7), overcharge testing of rechargeable batteries, says in
38.3.3(d) that "batteries not equipped with overcharge protection that are
designed for use only-in a battery assembly, which affords such protection,
are not subject to the requirements of this test”. | have two questions
related to this exception.

1. Must batteries that do not have overcharge protection, and are designed
to go into a battery assembly that also does not have overcharge protection,
pass test T.7 before being offered for transport as batteries?

2. For a battery assembly that does not have overcharge protection,
assembled from batteries that themselves do not have overcharge
protection, in lieu of the unassembled batteries passing test T.7, would it be
compliant to have the entire battery assembly pass test T.7, before being
offered for transport as a battery assembly?

| appreciate vyour assistance and look forward to your reply.




