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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE
Pipeline and Hazardous Materials Washington, DC 20590
Safety Administration

Mr. Darrell K. Garton ' APR 2 3 2013
CTC Certified Training Company

4082 Pioneer Road

Montrose, CO 81403

Reference No. 15-0011
Dear Mr. Garton:

This is in response to your January 15, 2015 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the maintenance and
requalification of hermetically sealed fire extinguishers manufactured to meet the
requirements of a Department of Transportation (DOT) 4DS specification cylinder and
several Special Permits issued by the Pipeline and Hazardous Materials Safety
Administration (PHMSA) (e.g., DOT-SP 7026, 7945, 8439, 8495, 10867). We have
paraphrased your questions and answered them in the order you provided.

Q1.  Inthe August 25, 2014 e-mail response, PHMSA’s Field Services Support Division
stated that the “K” approval of DOT 4DS cylinder requalifiers prescribed in
§§ 107.805 and 180.211 is required if a rupture disc in a pressure relief device
(PRD) is replaced on a cylinder rebuild without heat treatment. You ask if the
person rebuilding the cylinder is required to have a “K” approval before he or she
can replace a rupture disc on the hermetically sealed DOT 4DS fire extinguishers
you described?

Al.  The answer is no. In the scenario you described, the PRD is removed from the
DOT 4DS to perform a cylinder requalification. If the cylinder passes the
requalification, a new PRD is placed on the cylinder by welding it to the “boss.”
Because the boss is fusion welded to the cylinder and the PRD is welded to the
boss, the PRD does not come in direct contact with a pressure part of the cylinder
and, therefore, its installation is not a “rebuild” or “repair” as these terms are
defined under § 180.203 of the HMR. Persons who replace a rupture disc in a PRD
on a DOT 4DS cylinder must be properly trained to perform this task in
conformance with 49 CFR Part 172, Subpart H (Training).

Q2.  If'the procedure to replace the rupture disc on a DOT 4DS cylinder does fall under
the rebuilding requirements specified in § 180.211 and a “K” approval is required,
please clarify how the approval holder will not be in violation of the HMR when



performing this action since it is impossible to comply simultaneously with the
requirements prescribed in §§ 180.211(d)(2)(ii) (visual inspection after removal of a
non-pressure component) and 180.211(d)(2)(iv) (welding and inspecting a rebuilt
cylinder).

A2.  As stated earlier, the procedure to replace a PRD that contains a rupture disc on a
DOT 4DS cylinder is neither a “rebuild” or “repair” under the HMR criteria, and is
not subject to the “K” approval requirements. As a result, the requalifier is required
to perform only the visual inspection prescribed in § 180.211(d)(2)(i1).

Thank you for bringing this matter to our attention. We may consider clarifying this
requirement in a future rulemaking.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division




CIC Certified Training Co.

4082 Pioneer Rd.
Montrose, CO USA 81403
Tel. (970)240-3391 Fax (970)240-8146
email: dg@ ctcseminars.com

January 15,2015

Charles Betts, Director

Standards and Rulem aking

Office of Hazardous Materials

U. S. Department of Transportation- PHMSA
1200 New Jersey Ave, S. E.

Washington, D. C., 20590-0081

Dear Mr. Betts,

This letter is to request a formal interpretation of 49 CFR 180.211, as it pertains to maintenance and
requalification of hermetically sealed fire extinguishers manufactured under DOT-4DS specification and
related Special Permits (such as, but not limited to: SP’s 7026, 7945, 8439, 8495, 10867). 1 would also
request a technical review of this issue prior to response.

It has recently been stated by PHH-40 that the maintenance (“overhaul”) on these cylinders falls under the
rebuild requirements of 180.211, and therefore requires a “K” authorization, because replacement of the
rupture disc constitutes “welding on the cylinder”. (See email below from Benjamin Smith).

While I am in favor of better control over the procedure, I do not believe this procedure falls under the
rebuild requirements of section 180.211 for the following reasons:

L.

2.

The cylinder, itself, is not being altered.

There is no welding performed on the cylinder, itself. The welding is performed on the boss (an
attachment to the cylinder, per 178.47(¢)).

The boss is specified to be “weldable stainless steel”. See 178.47(e) and (h)(2)
It would be impossible to perform the tasks required, and still be in compliance with 180.211.

a. 180.211(d)(2)(i) and (ii), respectively, require the cylinder to be heat treated, and
subjected to volumetric expansion test. These cylinders are not heat treated after the
procedure, and most importantly, the rupture disc is not capable of holding test pressure —
this is why it is removed prior to performing requalification. Therefore, it would be
impossible to be in compliance with 180.211(d)(2)(ii).

b.  180.211(d)(2)(iv) requires that the material used for the replacement part conforms to the
specification, including tensile tests on the replacement part. This is not possible, since
the replacement part is a rupture disc, and therefore does not meet the original wall stress
requirement, and cannot possibly meet the tensile requirements of the cylinder.

(Please see attached photo for clarification of weld location.)
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Q1: Is such “K” approval required for the replacement of the rupture disc on these cylinders?

Q2:If it is found that the procedure does fall under the rebuild requirements of 180.211, and “K> approval
is required, please clarify how the approval holder will not be in violation of the HMR, since it is
impossible to comply with the requirements of 180.211(d)(2)(ii) and 180.211(d)(2)(iv).

5

Thank you for your consideration of this matter.

Sincerely,

Um/ Zjet

Darrell K. Garton
CTC Certified Training Co.
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Darrell K. Garton

Subject: FW: Upcoming inspections

From: benjamin.smith@dot.gov [mailto:benjamin.smith@dot.gov]

Sent: Monday, August 25, 2014 11:10 AM

To: dg@ctcseminars.com; Duane.Cassidy@dot.gov

Cc: michael.donahue@dot.gov; jcassidy@arrowheadindustrial.com; cmartin@arrowheadindustrial.com
Subject: RE: Upcoming inspections

| have been accepting just the most recent CCM approved rupture disk procedure taken form the CCM, not the entire
CMM. Again, just showing that the procedure is current. As to accepting a single procedure; I'm counting on the llA to
get the most current. | understand that there will be no heat treatment, and this is where the it’s a matter of having the
approved “K” CA. If at the time of a fitness review my fitness recommendation fit and | have reviewed and considered
the application packet as presented to me, then I'm accepting the procedure that is included in the CCM and if that is
their procedure then it is accepted that that procedure is approved by virtue of the granted CA. | don’t want to venture
into the realm of special permits, rather | would like to work with in the HMR and cover the issuance of the CA as a
rebuild of a series 4 cylinder. Again, | don’t need a copy of the entire CCM, just the section that covers the steps in
replacing the rupture disk. | more than willing to accept an excerpt with a the cover of the CCM attached to it. For me it
comes down to the photos and the approved SOP for the task. | need to know it works and that the facility has trained
their employees to the correct procedure. You can check with Chris to see what | has been submitted for PSC so far.

This task/action is a rebuild.

VR, Ben
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