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Pipeline and Hazardous:
Materials Safety
Administration

MAY 1 8 2015

Mr. Gary Flaherty
LPS Industries

10 Caeser Place
Moonachie, NJ 07074

Reference No. 15-0004
Dear Mr. Flaherty:

This is in response to your January 05, 2015 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to non-bulk
combination packaging. You note that you are a manufacturer of non-bulk combination
packagings and ask several questions related to the package manufacturers responsibility to
ensure that shippers receive and use the proper components for a package. Your questions
are paraphrased and answered as follows:

Q1. Must we always send the shipper the complete set of components used in the
laboratory test? Or is it the responsibility of the shipper to request the components they
want?

Al. Individual components of a packaging may be sold separately. Ultimately the
responsibility for ensuring that the proper components are utilized rests with the shipper.

Q2. Ifrequested by a customer, can the manufacturer.send less than the entire amount of
- components required for a packaging? An example is provided where the shipper has the

primary container or any of the other components to a package and they do not need to
order more. -

A2. Ultimately the responsibility for ensuring that the proper components are utilized rests
with the shipper. In accordance with § 178.2(c)(1) the manufacturer or other person
certifying compliance with the requirements of part 178 and each subsequent distributor of
that packaging is responsible for notifying each person to whom the packaging is transferred
with the closure instructions found in § 178.2(c)(1)(1)(B).

Q3. Is the manufacturer required to send the complete set of components even if the shipper
does not need them?



A3. Nothing in the HMR prohibits the sale of individual components of an approved.
packaging.

Q4. If requested by a customer, can the manufacturer send the outer UN marked carton
alone, expecting that the shipper will acquire the needed inner components before using the
packaging?

A4. Yes. See A2.

Q5. If a packaging distributor purchases packaging for resale, do the same terms apply
(regarding components) as a sale directly to a shipper?

AS5. Yes.

Q6. Some of your packagings are tested with different components for different shipping
methods (e.g can clips for ground transportation and locking rings for air transportation).
Are we required to send the complete components for all shipping methods even though the
customer won’t use them and doesn’t want them?

A6. No. Youmay supply the packaging in any configuration necessary.

Q7. The outer cartons of our packagings are printed with the complete assembly and
closure instructions. This allows the shipper to perform a repeatable closure from the
laboratory test. Do these instructions qualify as proper notification to the shipper of their
responsibility to use the complete components for that packaging?

Al. Yes, provided the printed instructions contain all the information required by

§ 178.2(c)(1)(1)(B).

Q8. If we sell our packagings to a distributer that asks us to deliver the packaging directly
to their customer, should we insist the distributer take delivery of the packaging so they can

transfer the packaging to their customer and make proper notification?

A8. The HMR do not address this issue.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

L% 74 s
Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Monday, January 05, 2015 3:32 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: LPS Industries - Requests Formal Letter of Interpretation

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Flaherty spoke to Raleigh in the HMIC:
Thanks,

Mike

From: Gary Flaherty [mailto:gfiaherty@Ipsind.com]

Sent: Monday, January 05, 2015 2:45 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: LPS Industries - Requests Formal Letter of Interpretation

LPS Industries is a manufacturer of Non Bulk Combination Packs. We sell these packs to domestic

shippers. We are asking for guidance regarding our responsibility in the transfer of these packs to our
customers. Specifically, we would like to know how many of the components we are required to give to our
customer when they order the pack. The 49CFR does not seem to address this issue. Although we understand
the shipper has the responsibility to use the pack with all the components used in the laboratory test, we
would appreciate a clarification of our responsibility (if any) to insure the shipper receives and uses the proper
components for one of our packs.

We contacted the DOT Hazardous Materials Information Center Hotline, but did not receive a definitive
answer. They suggested we request a Formal Letter of Interpretation. **Here is our basic question;

* Must we “ALWAYS” send the shipper the complete set of components used in the laboratory test?
* Or, is it the shipper’s responsibility to request the components they want?

We were prompted to ask for your help due to several recent, difficult questions, posed by potential
customers. We believe the answer to the above question resolves these issues, but there are many other
technical points to be considered. Here are some examples;

* If requested by a customer, can the manufacturer send less than the entire amount of components required
for a pack?

* If the shipper has the primary container, or any of the other inner components to a pack and they do not
need to order more, is the manufacturer required to send the complete set of components of the pack, even
though they don’t need them?

* If requested by a customer, can the manufacturer send the outer UN marked carton alone, expecting the
shipper will acquire the complete inner components before using the pack?



* If a packaging distributer purchases a pack for resale, do the same terms apply (regarding components) as a
sale directly to a shipper?

Researching these topics prompted internal discussions resulting in further difficult questions the 49CFR does
not seem to address. Examples;

* Some of our packs are tested with different components for different shipping methods. (Example; Can
clips for ground, Locking rings for Air). Are we required to send the complete components for all shipping
methods even though the customer won’t use them and doesn’t want them?

* The outer cartons of our packs are printed with the complete assembly and closure instructions allowing the
shipper to perform a repeatable closure from the laboratory test. Do these instructions qualify as proper .
notification to the shipper of their responsibility to use the complete components for that pack?

* If we sell our pack to a distributer that asks us to-deliver the pack directly to their customer, should we insist
the distributer take delivery of the pack so they can transfer the pack to their customer and make proper
notification?

i apologize for listing so many questions. But, we believe they illustrate our need for clarification and a more
complete understanding of how to comply with regulations. To that end, we are asking for advice in writing,
on how to operate in accordance with our responsibility as a manufacturer regarding transfer of components
for combination packs. . '

Thank you in advance for you kind consideration of our request. Your timely response is appreciated.
Regards,

Gary Flaherty

LPS Industries

10 Caesar Place
Moonachie, NJ 07074
201-438-3515 Ext 312
www.Ipsind.com




