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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Ms. Amy Fischesser FEB 1 0 72015
Corporate Hazardous Goods

Transportation Manager

Sun Chemical Corporation

5020 Spring Grove Avenue

Cincinnati, OH 45232

Reference No. 14-0239

Dear Ms. Fischesser:

This is in response to your December 3, 2014 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the highway
shipment of non-bulk drums containing only the residue of a hazardous material.

In your letter you describe a scenario where your local driver delivers full non-bulk drums
containing “UN1210, Printing ink” to your customer. The same driver would then collect
“empty” drums containing between 5-30 1bs of unused printing ink from the customer and
return them to the originating facility. Upon return to your facility the “empty” drums will
be placed in an empty drum trailer for eventual transport to a drum recycler. Your
questions are paraphrased and answered as follows: :

QL.

Al.

Q2.

Are empty drums that previously contained “UN1210, Printing ink” subject to the
HMR even if they are excepted from a hazardous waste manifest because the
amount of residue remaining in each drum is less than 3 percent weight of the total
capacity of the drum in accordance with 40 CFR § 261.7?

The answer is yes. Generally, in accordance with § 173.29, packagings containing

a residue of a hazardous material must be transported in the same manner as when
they previously held a greater quantity of the material. Empty packages containing
a hazardous waste also meeting the definition of a hazardous material under the
HMR, are fully subject to the HMR regardless of any exception from certain
requirements under 40 CFR. ‘

You note that in accordance with § 173.29(c), a non-bulk packaging containing
only the residue of a hazardous material covered by Table 2 of §172.504 is
excepted from the shipping paper and placarding requirements when collected and
transported by a contract or private carrier for reconditioning, remanufacture or
reuse. You ask if the “empty” drums to be returned to the originating facility in the
above scenario are eligible for the exception in § 173.29(c) as they are not being
transported directly to a reconditioner or remanufacturer.
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Washington, DC 20590



A2. A non-bulk packaging containing only the residue of a hazardous material covered
by Table 2 of § 172.504 collected and transported by a contract or private carrier
for reconditioning, remanufacture or reuse is excepted from the shipping paper
requirements in Part 172, Subpart C. Therefore, if the shipment is made by a
private or contract carrier, it is not subject to the shipping paper requirements
(§ 173.29(c)(2)). In addition, a non-bulk packaging containing only the residue of a
hazardous material covered by Table 2 of § 172.504 is not subject to the placarding
requirements in Part 172, Subpart F (§ 173.29(c)(1)). This placarding
determination exception is not contingent on the transport being performed by a
contract or private carrier for reconditioning, remanufacture or reuse.

The “empty” packagings described in your scenario would be eligible for the shipping
paper exception provided in § 173.29(c)(2) when transported by a contract or private
carrier from the customer’s facility back to the intermediary facility where they will be
stored temporarily for subsequent transport provided the empty packagings containing
residue are collected for purposes of reconditioning, remanufacture or reuse.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

WCJ

Shane C. Kelley
Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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U.S. DOT
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10
East Building

1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590-0001

RE: Letter of Interpretation
- Dear Office of Hazardous Materials Standards:

Sun Chemical Corporation requests a letter of interpretation regarding the provisions specified
in Title 49 Code of Federal Regulations (CFR) § 173.29, Empty Packages.

Our local driver makes a delivery of full drums of UN1210, Printing Ink to one of our customers.
That same local driver was bringing back to the originating plant site empty drums, which may
have anywhere from 5-8 Ibs. to 20-30 Ibs. of product left in them. Our local driver is refusing to
bring back the drums containing product back to the originating plant site. After our plant site
received the drums they would then put those drums on the empty drum trailer. When the
empty drum trailer is full, then it goes to the recycler.

The customer’s SH&E Manager told the driver “That if 3% by weight of the total capacity of the
less than 119 gallons container could remain in the drum. This return would not require
hazardous waste paperwork. It just needs to be sealed and the original labels and placards left
on.” It may be the SH&E Manager is misunderstanding 40 CFR § 261.7 Residues of hazardous
waste in empty containers. Even though the manifesting requirements may not apply, DOT
shipping requirements may still be applicable during transport.

May understanding is that packagings containing a residue of hazardous material must be
transported in the same manner as when they previously held a greater quantity of the material.
However, in accordance with § 173.29(c), a non-bulk packaging containing only the residue of a
hazardous material covered by Table 2 of § 172.504 is excepted from shipping paper and
placarding requirements when collected and transported by a contract or private carrier for
reconditioning, remanufacture, or reuse. | believe that since our local driver is bringing those
drums back to the originating location instead of taking them directly to a reconditioner, v
remanufacture, etc. that §173.29(c) does not apply. The amount left in the drums is questioning
to me as well -- especially the 20-30 Ibs.

Thank you very much for your time, it is greatly appreciated.

Kind Regards,

Amy E. Fischesser

Corporate Hazardous Goods
Transportation Manager

Sun Chemical Corporation
5020 Spring Grove Avenue
Cincinnati, OH 45232

PH: 513.681.5950, Ext. 4492
Cell: 513.484.7657



Dodd, Alice (PHMSA)

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Tuesday, December 09, 2014 2:18 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Letter of Interpretation Request
Attachments: ~ Letter to DOT regarding empty returns 2014.doc
Importance: High

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Ms. Fischesser spoke with Adam Lucas.
Thanks,

Mike

From: Fischesser, Amy [mailto:Amy.Fischesser@sunchemical.com]
Sent: Tuesday, December 09, 2014 8:53 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Letter of Interpretation Request

Importance: High

Please see attached letter requesting letter of interpretation. Thank you.

Kind Regards,

A. E. Fischesser

Corp. Hazardous Goods Transportation Mgr.
Sun Chemical Corporation

5020 Spring Grove Avenue

Cincinnati, OH 45232

PH: 513.681.5950, Ext. 492

FAX: 513.681.4797

CELL: 513.484.7657

EMAIL: amy.fischesser@sunchemical.com
By working together, we can stay in regulatory compliance.

This message may contain confidential, proprietary or legally privileged information and
is '

intended only for the use of the addressee named above. ©No confidentiality or privilege
is

walved or lost by any error in transmission. If you are not the intended recipient of
this

message you are hereby notified that you must not use, disseminate, copy it in any form
or _ ’
take any action in reliance on it.



