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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

MAY 0 8 2015

Mr. Ben Pritchett

Hazardous Material Specialist
Southwest Airlines Co.

P.O. Box 36611, HDQ-1SE
Dallas, TX 75235

Reference No. 14-0217
Dear Mr. Pritchett;

This responds to your November 10, 2014 email regarding the transportation of a
passenger-provided lithium ion battery-powered mobility aid under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regards to its determination as
an assistive device under the Department’s aviation disability regulation, 14 CFR Part 382
(Part 382).

In the scenario provided, a passenger offers for transport as checked baggage, a diver
propulsion vehicle equipped with two lithium ion batteries rated at 296 watt hours (Wh)
each. This device is used for propelling a scuba diver through water. To determine if this
device met the criteria for an assistive device under Part 382, we contacted the
Department’s Office of Aviation Enforcement and Proceedings (Enforcement Office) for
clarification. The Enforcement Office explains that Part 382 defines an assistive device as
any piece of equipment that assists a passenger with a disability to hear, see, communicate,
or perform other functions of daily life. Devices that assist a person with a disability to
engage in recreational activities do not qualify as an assistive device for the purpose of Part
382. However, if the device is necessary for work then it would be considered an assistive
device as major life activities include not only hearing, seeing, and walking but also
working. As such, airlines would only be required to treat the diver propulsion vehicle as

. an assistive device if the qualified individual with a disability is a diver by profession or
needs the device for the purpose of carrying out professional activities (e.g., a professional
photographer). Airlines are required to transport qualified assistive devices free of charge.

You ask if the ACPD does not require carriers to accept a device as an assistive device
under 14 CFR Part 382, would PHMSA prohibit a carrier from accepting the same device
for transport under the exceptions for passengers in 49 CFR § 175.10.

In a final rule published on January 19,2011 (76 FR 3308; HM-215K), § 175.10(a)(17) of
the HMR was revised to authorize lithium ion battery-powered mobility aids (e.g.,
wheelchairs). This authorization was intended to mirror the provisions in Part 8 of the
International Civil Aviation Organization’s (ICAO) Technical Instructions (TT) that allow



carriage of a passenger-provided mobility aid powered by a lithium ion battery. The ICAO
TIin Part 8, Table 8-1, describe mobility aids as “Mobility aids (e.g. wheelchairs) powered
by lithium ion batteries, for use by passengers whose mobility is restricted by either a
disability, their health or age, or a temporary mobility problem (e.g. broken leg).” While
this descriptive text is not included in the HMR, the provisions of § 175.10(a)(17) apply to
“a wheelchair or other mobility aid” and this wording is intended to connote that the
mobility aid is related to an assistive need. Therefore, unless the passenger offering the
diver propulsion vehicle has a mobility-related disability that is aided by the use of the
device and needs the device for working, it is the opinion of this Office that it would not
meet the intent of an assistive device under Part 382 or the mobility aid exceptions for
passengers in 49 CFR § 175.10 and should be offered for transport as cargo. Equipment
powered by lithium ion batteries must be consigned under the entries “Lithium ion
batteries,” “Lithium ion batteries contained in equipment” or “Lithium ion batteries packed
with equipment” as appropriate.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

"D sance A 7

Duane A. Pfund .
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) /4-0217

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Monday, November 10, 2014 1:57 PM

To: Hazmat Interps

Subject: ‘ FW: Interpretation Letter Request

Attachments: Dive Logic Dive Scooter.pdf

Shante/Al'ice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Pritchett called into the HMIC and spoke with me.

His company address is:
Ben Pritchett
Southwest Airlines Co.
2702 Love Field Dr.
HDQ-1SE

Dallas, TX 75235

Thanks,

Mike

From: Ben Pritchett [mailto:Ben.Pritchett@wnco.com]
Sent: Monday, November 10, 2014 11:53 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: Todd Hargrove

Subject: Interpretation Letter Request

Good Morning,

Please see the attached interpretation letter request regarding the acceptance of assistive devices powered by lithium
ion batteries. Please contact me if further clarification is needed. :

Thank you for your assistance with this matter.

Sincerely,

Ben Pritchett

Hazardous Materials Specialist
Safety & Security

Office: 214-792-5584

Cell: 585-217-6780

Fax: 214-792-4700

Southwests




Southwest Airlines Co.
Ben Pritchett

Safety & Security

PO Box 36611, HDQ-1SE
Phone:214-792-5584
Fax: 214-792-4700

November 10, 2014

u.Ss. DOT '
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
ATTN: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20580-0001

Re: Interpretation Letter Request

| am writing to obtain clarification regarding the acceptance of assistive devices powered by
lithium ion batteries under 49 CFR Part 175.10 and the classification of a device as an assistive
device under 14 CFR Part 382.

In this scenario, a passenger offers for transport as checked baggage a diver propulsion vehicle
(Logic Dive Gear Genesis 600) equipped with two lithium ion batteries rated at 296 Watt-hours
each. This device is used for propelling a SCUBA diver through the water.

To determine if this device could be classified as an assistive device under 14 CFR Part 382, the
DOT Aviation Consumer Protection Division (ACPD) was contacted for clarification. The
response was that “airlines generally would not be required to treat this device as an assistive
device under 14 CFR Part 382". Under Part 382, airlines would only be required to treat the
device as an assistive device if the qualified individual with a disability is a diver by profession.

My question is; if the ACPD side of DOT does not require carriers to accept a device as an
assistive device under Part 382, would PHMSA prohibit a carrier from accepting said device for
transport under Part 175.10?

‘Thank you for your assistance in this matter. Feel free to contact me at Ben.Pritcheft@wnco.com
or 214-792-5584 if further clarification is needed.

Sincerely,

Ben Pritchett
Hazardous Materials Specialist




