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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE
Pipeline and Hazardous Materials . Washington, DC 20590
Safety Administration

JAN 2 § 2015

Mr. Brian T. Wadlinger
Product Manager
Tufpak, Inc.

698 Brown’s Ridge Road
Ossipee, NH 03864

Reference No. 14-0213
Dear Mr. Wadlinger:

This is in response to your November 3, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) applicable to the transportation of
hazardous waste. Specifically, you ask if a person who offers a hazardous waste for
transportation must meet the requirements of the HMR regardless of what state they are in.

Unless specifically excepted or authorized by the HMR, the transportation of a hazardous
material in commerce must be in compliance with the applicable requirements of the HMR
regardless of the state. Section 171.2 states that each person who offers a hazardous
material for transportation in commerce must comply with all applicable requirements of the
HMR. The definition of “commerce” in § 171.8 includes transportation within the
jurisdiction of the United States within a single state (intrastate) and transportation between
a place in a state and a place outside of the state (interstate).

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Shane C. Kelley

Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) / §/ - @&/ S

Sent: Monday, November 03, 2014 2:28 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Letter for DOT Hazardous Waste

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. | spoke with Mr. Wadlinger earlier.
Thanks,

Mike

From: Brian T Wadlinger [mailto:btwadlinger@tufpak.com]

Sent: Monday, November 03, 2014 11:22 AM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: Interpretation Letter for DOT Hazardous Waste

Hello,

My name is Brian Wadlinger & 1 am the Product Manager for a company called Tufpak Inc. We are a manufacturer of
Autoclavable Biohazard Bags for hazardous waste, and as | was updating our regulatory files | came across something
interesting and | was hoping you could send me a formal interpretation letter about the following:

In 49 CFR it says that transportation of hazardous waste (both interstate AND intrastate) requires the DOT regulation to
be followed. Is it safe to assume then, that since the “cradle to grave” law is in place, that anyone who offers hazardous
waste for transport, MUST meet the DOT standards regardless of what state they are in? We make one of the only bags
that truly meets the marking and labeling requirements AS WELL AS the strength requirements (tear test in BOTH the
lateral and perpendicular planes). If | could get a letter from you confirming that these regulations must be met
regardless of what state you are in, you would be my hero!!

| look forward to hearing back from you! Thanks in advance!

Brian T. Wadlinger
Product Manager

Tufpak, Inc.

698 Brown's Ridge Road | Ossipee,NH 03864 USA
Tel: 603.539.4126 | 800.356.5632

Fax: 603.539.5587

BTWadlinger@Tufpak.com

www.TUFPAK.com

Confidentiality Statement: This message and.any attached documents contain information that may be confidential, subject to
privilege or exempt from disclosure under applicable law. These materials are intended only for the use of the intended recipient. If
you are not the intended recipient of this communication then disclosure, printing, copying, storage, modification or taking of any
action in reliance to this communication is strictly prohibited.




