U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

MAR 0 6 2015

Ms. Amanda B. Foskey

Mechanical Engineer Asc.-ICCB

Lockheed Martin Space Systems Company, SWFLANT
Kings Bay, GA 31547

Ref. No. 14-0204
Dear Ms. Foskey:

This responds to your June 26, 2014 email requesting clarification of the labeling
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you request clarification on proper labeling of your package containing a
Division 1.4B explosive.

In your email, you describe a combination packaging containing Division 1.4B explosive
materials consisting of a sealed jar, inner packaging placed in a folding paperboard box
outer packaging. You then overpack the individual packages in a larger fiberboard box for
shipment.

It is your understanding that the outer fiberboard box (i.e., the overpack) must be labeled
with the Division 1.4B explosive label. However, you ask if you are required to label the
outer paperboard boxes that the jars are packed in as well as the jars themselves?
Additionally, you ask if there is any instance where using an explosive label smaller than the
dimensions specified in § 172.407(c) is acceptable?

Your understanding is correct. Section 173.25(a)(2) requires an overpack to be labeled,
unless the labels representative of the hazardous material in the overpack are visible.
Therefore, because the paperboard boxes placed in the fiberboard box overpack are not
visible, the fiberboard box must be labeled. Additionally, the outer packaging of a
combination packaging must be labeled in accordance with §172.400(a). However, the
inner packagings of combination packagings are not required to be labeled. Thus, the sealed
jar that the Division 1.4B explosive is contained in is not required to be labeled. Finally, the
label is required to be a minimum of 100mm x 100mm in accordance with § 172.407 unless
labeling in accordance with authorized international standards that allow label size
modifications.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office at 202-366-8553.

Sincerely,
g 4

S ,v/ éb’ )
/D/lrk Dé Kipderen
Acting Chief, Standards Development Branch

Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) ‘[\Zj - Q&Qq 5

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: ’ Monday, October 27, 2014 1:52 PM

To: ~ Hazmat Interps

Subject: ' FW: Request Letter of Interpretation - Hazardous Material Labeling

Shante/Alice,

What's the §tatus of this interp request? | don’t see it in the database.
Thanks,

Mike

From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Friday, June 27, 2014 2:37 PM

To: Hazmat Interps ' _
Subject: FW: Request Letter of Interpretation - Hazardous Material Labeling

This caller definitely wants this letter submitted as a formal letter of interpretation. She has already spoken with Adam
Lucas in the Info Center extensively on this issue. -Victoria

From: Foskey, Amanda B [mailto:amanda.b.foskev@Imco.com]

Sent: Friday, June 27, 2014 10:00 AM

To: INFOCNTR (PHMSA) _

Cc: Bailey, Donna J; Febles, Javier A; Higginbotham, Roy A; Brazell, Sonya P; Haslip, Gary M; Welborn, Jim H
Subject: Request Letter of Interpretation - Hazardous Material Labeling

Good morning, '
This is a forward of an email | sent yesterday regarding hazardous material labeling. | just spoke with a gentleman over
the phone and was informed that | need to annotate in the email that | am seeking a Letter of Interpretation.

When | spoke with the gentleman on the phone this morning, he confirmed what another gentleman stated yesterday —
that the paperboard box that the jar is packaged in and the fiberboard box that the individual boxes are overpacked in
require the explosive labels and that they are required to be a minimum of 100mmX100mm); however, the jar that the
explosive is packaged in does not require an explosive label.

I would like a written response confirming the above interpretation.

Thank you for your assistance,
Amanda Foskey

Mechanical Engineer Asc. - ICCB

Lockheed Martin Space Systems Company
SWFLANT — Kings Bay, Ga

(912)573-9897
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From: Foskey, Amanda B -

Sent: Thursday, June 26, 2014 5:02 PM

To: infocntr@dot.gov

Cc: Bailey, Donna J; Febles, Javier A (javier.a.febles@lmco.com); Higginbotham, Roy A; Brazell, Sonya P
Subject: Hazardous Material Labeling

Good evening,

I am seeking clarification on what is required regarding the labeling of 1.4 “B” explosive materials. We package the 1.4
“B” explosive materials in a sealed jar, which is in turn packaged in a folding paperboard box (see figure below). The
combination pack of the jar and the paperboard box are POP tested. We then overpack the individua! packages in a
larger fiberboard container for shipment.

f have read through Part 172.400 — General Labeling Requirements, of 49 CFR but would like clarification on which
containers actually require the explosive labeling. | understand we are required to place the explosive label on the
outside of the fiberboard box that the explosives are packaged in, but are we required to place the explosive labels on
the inner paperboard boxes that the jars are packaged in? And are we required to label the jars that the explosive is
physically packaged in?

Additionally, is there any instance where using an explosive label smaller than the dimensions specified in Part
172.407(c) is acceptable for use?

Thank you for your assistance,
Amanda Foskey

iMechanical Engineer Asc. - ICCB

Lockheed Martin Space Systems Company
SWFLANT - Kings Bay, Ga

(912)573-9897



