U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
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Mr. Steven M. Lichten

ESCI EnviroServices, Inc.

4401 Atlantic Avenue, Suite 200
Long Beach, CA 90807

Ref. No. 14-0201
Dear Mr. Lichten;

This letter responds to your October 13, 2014 email regarding requirements in the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180) for shipment of misfired
small arms blank ammunition. In your email, you indicate that occasionally the
ammunition you use (e.g., .38 caliber blank cartridges) fails to function properly and needs
to be properly disposed of at an approved facility. Further, in a telephone conversation
with a member of my staff, you shared that the material is subject to EPA waste manifest
requirements under 40 CFR § 262.20. Your questions are paraphrased and answered as
follows:

Q1: Are these misfired cartridges properly described and classified using the
shipping description “Waste cartridges for weapons, blank, UN0014, 1.4S, 117

Al: Yes, provided that all conditions of 49 CFR § 173.56(h) are met. The
description “Cartridges, small arms, blank™ may be more appropriate, provided the
material meets the criteria in § 173.59. Furthermore, as you have indicated, the
proper shipping name must be preceded by the word “Waste” if the material is
subject to EPA manifest requirements (see § 172.101(c)(9)). Finally, note that the
basic description must now begin with the UN number (see § 172.202(b)). Thus,
“UNO0014, Waste cartridges for weapons, blank, 1.4S, I1,” and “UN0014, Waste
cartridges, small arms, blank, 1.4S, II” are appropriate descriptions.

Q2: Can these misfired cartridges be shipped as limited quantities under
§ 173.63(b)(1)(1) and packaged as described in § 173.63(b)(2)?

A2: Yes, provided they meet the requirements of § 173.63(b). The entry for either
description mentioned above and listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table
references in Column 8A § 173.63 for exceptions. Thus, small arms ammunition
(blank) properly classed as 1.4S may be transported under the provisions of

§ 173.63(b).



Q3: If these misfired cartridges cannot be shipped as described per questions Q1
and Q2 above, how must they be transported?

A3: See Al and A2,

[ trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Birk Det Kindéren
Acting Chief, Standard Development
Standards and Rulemaking Division
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I ENVIROSERVICES, INC.

4401 ATLANTIC AVENUE PHONE: 562-984-2079

SuITe 200 _ Fax; 562-984-2001
LonG BEacH, CA 90807 www.enviroservices.com
VIA EMAIL
U.S. Department of Transportation ‘ 13 October 2014

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10; East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

SUBJECT: Request for Interpretation — Blank Cartridges

ESCI EnviroSenvices, Inc., a small environmental and hazardous materials compliance
consulting and training firm, is requesting a formal opinion/interpretation from the US
Department of Transportation, Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
(PHMSA) concerning the highway shipment for treatment/disposal of mis-fired small arms
blank (no projectile) ammunition. The ammunition is used for theatrical effects and
saluting in various entertainment-related productions. The ammunition is received from
the manufacturer described as “Cartridges for weapons, blank, UN0014, 1.4S, 11.” The
blank ammunition consists of .38 caliber cartridges and 12 gauge shot shells.

Occasionally, the ammunition fails to function and needs to be properly disposed (or

treatment for disposal) by shipping to an approved waste disposal facility by commercial

motor carrier.

We are requesting guidance for these shipments and ask the following three questions:
Q1: Are these mis-fire cartridges properly described and classified using the
shipping description “Waste Cartridges for weapons, blank, UN0014, 1.4S, II"?

Q2: Can these cartridges be shipped as limited quantities as described in 49 CFR
173.63(b)(1)(i) and packaged as described in 49 CFR 173.63(b)(2)?

Q3: |If these cartridges cannot be shipped as described per questions 1 and 2
above, how must these cartridges be shipped?

* Assisting Industry and Government to Achieve Competitive Environmental and Economic Advantage ¢
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We appreciate PHMSA'’s timely response (as these mis-fires are awaiting shipment for
treatment/disposal), and very much appreciate your assistance. Should you have any
questions or require additional information, please contact Mike Hagen at
mhagen@enviroservices.com.

Thank you again.

Sincerely,
ESCI EnviroServices, Inc.

Steven M. Lichten, REA, CPEA, CPP
President
Principal Environmental Scientist

ESC I@;\qu()SERyTCES? IN.C'




Dodd, Alice (PHMSA)

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, October 16, 2014 1:50 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for Interpretation (Blank mis-fired small arms cartridges)
Attachments: ESCI EnviroServices - USDOT Request for Interpretation - Blanks 10-2014 LH.pdf

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of intérpretation.
Thanks,

Mike

From: Steven Lichten [mailto:slichten@enviroservices.com]
Sent: Thursday, October 16, 2014 12:54 PM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: Request for Interpretation (Blank mis-fired small arms cartridges)

Please find attached a request for interpretation from ESCI EnviroServices regarding classification and packaging for mis-
fired small arms cartridges (ammunition) used in theatrical performances. We are requesting this interpretation on
behalf of one of our clients.

Thank you for your response.
Best regards,

Steve

Steven M. Lichten

President

ESCI EnviroServices, Inc.

4401 Atlantic Avenue; Suite 200
Long Beach, CA 90807

714-322-0470 (cell - the preferred contact phone)
562-984-2079 (main office)
714-256-4812 (fax)



