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Mr. Michael Lesser
CMC
9487 Regency Square Blvd
Jacksonville, Florida 32225

Ref. No. 14-0193

Dear Mr. Lesser:

This is in response to your October 8, 2014 e-mail and a subsequent telephone
conversation with a member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) relating to the transportation of fumigated
cargo transport units by vessel. Specifically, you ask if the HMR or the International
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code require a fumigated load not to be loaded on a
vessel for 24 hours after fumigation has been started or 24 hours after the fumigant has
been removed and the load is not ventilated. In a telephone conversation with a member of
my staff, you described a scenario whereby your customer fumigates a load for 72 hours
You requested confirmation that they are required to wait for an additional 24 hours

following the completion of the fumigation process until the load may be placed on the
vessel.

The 24-hour period applies after the onset (i.e., the start) of the application of a fumigant.
Section 176.76(h)(1) of the HMR provides that a fumigated cargo transport unit may not be
placed on board a vessel unless at least 24 hours have elapsed since the unit was last.
fumigated. The meaning of “last fumigated” is when the fumigant was last applied and not
when fumigation was completed. This is consistent with 5.5.2.5.4 of the IMDG Code
which provides, “a fumigated cargo transport unit shall not be allowed on board until a
sufficient period of time has elapsed to attain a reasonable uniform gas concentration
throughout the cargo in it. Because of variations due to types and amounts of fumigants
and commodities and temperature levels, the period between fumigant application and
loading of the fumigated cargo transport unit on board the ship shall be determined by the
competent authority. Twenty-four hours is normally sufficient for this purpose.”



I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) ] : }kl - C\ Ci =2
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, October 09, 2014 9:44 AM

To: Hazmat Interps ' :

Subject: FW: 49CFR 176.76(h)(1) /IMDG Code 5.5.2.5.4

Attachments: Michael Lesser PCM.vcf

Shante and Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Lesser spoke to Shelby Geller in the HMIC.
Thanks,

Mike

From: Lesser, Michael [mailto:Michael.Lesser@crowley.com]
Sent: Wednesday, October 08, 2014 4:07 PM

To: PHMSA HM InfoCenter :

Subject: 49CFR 176.76(h)(1) / IMDG Code 5.5.2.5.4

IS it the intent of these rules to require a fumigated load to not be loaded (on a vessel) 24 hours after the fumigated
catalyst has been started or 24 hours after catalyst has been removed if the load is still in commerce and the load is not
ventilated
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