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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation : Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration Jf“‘i 2 'j ?;HE

Mr. Rick Hall, CEP

Sr. EHS Representative
Anadarko Petroleum Corporation
33 West Third St., Suite 300
Williamsport, PA 17701

Reference No. 14-0159
Dear Mr. Hall;

This is in response to your August 21, 2014 email and subsequent conversation regarding
the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) to
the transportation of technologically enhanced naturally occurring radioactive materials
(TENORM). In your email you indicate that drilling and extraction processes by the oil and
gas exploration and development industry may generate TENORM. Specifically, you ask if
TENORM qualifies for exception under § 173.401(b)(4) in light of changes made to the
section in a final rule issued under Docket No. PHMSA-2009-0063 (HM-250; 79 FR
40589).

The answer to your question is no. You noted that PHMSA has issued an interpretation
(Ref. No. 13-0157) that states that we do not consider the referenced wastes to be natural
since they were subject to industrial processing. You further noted that the HM-250
rulemaking amended § 173.401(b)(4) to include an exception for “natural material and ores
containing naturally occurring radionuclides which. .. have only been processed for purposes
other than for extraction of the radionuclides.”

The modification of § 173.401(b)(4) in HM-250 does not change the answer given in
interpretation 13-0157. The term “natural material” in § 173.401(b)(4) means material
existing in a form as it would otherwise in nature, not in a form manipulated by human
application. The fracking water that may contain the TENORM is not a natural material nor
is the radionuclide-containing solidified sludge from the fracking water collection pit or the
radionuclide-containing filter cake from treatment and recycling of the fracking water.
Thus, the exception in § 173.401(b)(4) does not apply and the waste material is subject to




the HMR if the activity concentration of the radionuclides in the waste material and the total
activity in the consignment exceed the values specified in § 173.436 or values derived
according to the instructions in § 173.433 of the HMR. See the definition of radioactive
material in § 173.403.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

ng/bvw ( : /

Shane C. Kelley

o

o

Acting International“Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PH MSA)

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)
Sent: Thursday, August 21, 2014 2:04 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Letter of Interpretation

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Hall spoke to Adam Lucas in the HMIC.
Thanks,

Mike

From: Hall, Rick [maélto:Rick.HaHga}anadarko,com]

Sent: Monday, August 18, 2014 4:05 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)
Subject: Letter of Interpretation

Dear Sir or Madam-

Anadarko E&P Onshore LLC {Anadarko) has reviewed recently amended requirements in the Hazardous Materials
Regulations (HMR) governing the transportation of Class 7 (radioactive) materials, Specifically, Section 173.401(b)(4)
was madified and now states: “Natural material and ores containing naturally occurring radionuclides which are either in

Anadarko’s question is in reference to TENORM that may be present in certain flowback and produced water wastes -
associated with unconventional well drilling. It has been previously determined that PHMSA does not consider the
referenced wastes to be natural since they were subject to industrial processing. However, the PHMSA interpretation
occurred prior to the revision of Section 173.401(b)(4). As stated above, the modified rule includes the following
additional language: “or which have only been processed for purposes other than for extraction of the '
radionuclides.” Since radionuclides are not being extracted from these flowback and produced water wastes, if the
activity concentration of these flowback and produced water wastes do not exceed 10 times the exempt material
activity concentration values specified in § 173.436 or determined in accordance with Section 173.433, does subpart |
apply to these flowback and produced water wastes?

Thank you for your time and attention to this matter.

Rick Hail, CEP

- Sr. EHS Representative
Anadarko Petroleum Corperation
33 West Third Street, Suite 300
Williamsport, PA 17701

Office: (570) 244-4056

Cell: (570) 932-1088

rick hall@anadarko.com




