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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Jut 1 512015

Mr. Mike Tobin

Manager Dangerous Goods
Alaska Airlines

P.O. Box 68900

Seattle, WA 98168

Ref. No.: 14-0157
Dear Mr. Tobin:

This responds to your August 1, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to non-spillable batteries
in passenger baggage. We have paraphrased your questions and answered them below.

Q1:  On August 6, 2014, the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
(PHMSA) published a Final Rule titled “Transportation of Lithium Batteries”.[79
FR 46011] under Docket HM-224F (PHMSA-2009-0095) outlining requirements
for lithium batteries. You ask if PHMSA intended to remove § 175.10(a)(18)(iii)
from the HMR as a part of this rulemaking.

Al:  PHMSA did not intend to remove this section from the HMR and has reinstated this
section in the January 8, 2015 (HM-215M) Final Rule [80 FR 1075].

Q2:  You ask.if a non-spillable battery for a mobility aid, complying with § 173.15%a(d)
is permitted in carry-on baggage in accordance with § 175.10(a)(18)(iii)?

A2:  Yes, non-spillable batteries for a mobility aid may be permitted in passenger carry-
on baggage in accordance with § 175.10(a)(18)(iii). It should be noted that when
mobility aids equipped with non-spillable batteries or dry sealed batteries are
carried as checked baggage then § 175.10(a)(15) must be followed.

Please also note that § 175.10(a)(18)(iii) allows passengers to bring on board up to
two individually protected non-spillable batteries that must not exceed a voltage
greater than 12 volts and a watt-hour rating of not more than 100 Wh. The battery
and equipment must conform to § 173.159a(d).



Q3:  What kind of portable electronic device other than a mobility aid would use a 100
Wh non-spillable battery? :

A3:  Based on the continually evolving applications for batteries, PHMSA does not
maintain a current list of portable electronic devices and their specifications.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T A e r R

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) éz/}[%a;& 7L 55/&///,&7,4 Jor -

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) / 4 - 0 / S )7

Sent: Friday, August 15, 2014 1:37 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Interpretation request

Attachments: Alaska Airlines interp request non-spillable mobity aid batteries in cabin.pdf

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation.
Thanks,

Mike

|u=rom:uMi|~<e Tobih [-mvavilt’(‘):Miké‘.‘Tob’in’@élaskéair.éom] -
Sent: Monday, August 11, 2014 5:17 PM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: Interpretation request

Hi, please see the attached request for interpretation.

Mike Tobin, CHMM
Manager, Dangerous Goods
Alaska Air Group, Inc.

tel 206-392-7854

P.O. Box 68900 - SEADG
Seattle, WA 98168

2nd floor Gold Coast Center
20833 International Boulevard
Seattle, Washington 98198
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August 11, 2014

U.S. Department of Transportation

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, D.C. 20590-0001

Interpretation Request
Two parts:

Parti

On January 3, 2013, PHMSA issued Final Rule in Docket No. PHMSA-2012-0027 (HM-215L)
which added a new paragraph in 49CFR 175.10(a)(18)(jii) that allows non-spillable batteries in
the aircraft cabin.

This harmonized with ICAO Tl Table 8-1 number 286.

And HM-215L changed §173.159a(d) to allow in aircraft carry-on and checked baggage as
permitted in §175.10.

However, the Final Rule in HM-224F published August 6, 2014 seems to delete (18)(iii) and there
is nothing in the preamble why. This results in a lack of harmonization. The online version of
eCFR currently does not have (18)(iii). HM-224F did not change §173.159a(d).

Was HM-224F deleting §175.10(a)(18)(iii) inadvertent?

Partll
(if deleting §175.10(a)(18)(iiiy was inadvertent)

Alaska Airlines respectfully requests an updated interpretation regarding non-spillable batteries
for mobility aids in the aircraft cabin as passenger carry-on baggage.

Q1) Is a non-spillable battery for a mobility aid, complying with 49CFR 173.159a(d), now
permitted in carry-on luggage in accordance with §175.10(a)(18)(iii)?

In Interpretation 11-0113, dated May 15, 2012, PHMSA wrote:

Q3. If a non-spillable battery meets the conditions of §173.159a(d), is it permitted
in the cabin of an aircraft as carry-on baggage (i.e. not installed in equipment)?

A3. No, as indicated in A1 above, a hazardous material carried by a passenger
must meet an exception in §175.10. Section 175.10 does not provide an
exception for carriage of a non-spillable battery as carry-on baggage and as such
does not permit a passenger to carry a non-spillable battery in the cabin of an
aircraft, regardless of whether it is transported alone or attached to a device.

But on January 3, 2013, PHMSA issued Final Rule in Docket No. PHMSA-2012-0027 (HM-215L)
which added a.new paragraph in §175.10(a)(18)(iii) that does indeed allow non-spillable batteries
in the cabin. And it changed §173.159a(d) to allow in baggage if permitted in §175.10.

Therefore, the rationale as expressed in Interp 11-0113 was superseded by HM-215L.
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§175.10(a)(15) only pertains to non-spillable battery mobility aids "when carried as checked
baggage" so it appears for carry-on baggage, §175.10(a)(18) must be used.

A spare 12 V 7.2 Ah (86.4 Wh) non-spillable battery is permitted under §175.10(a)(18) for
portable electronic devices.

14 CFR Part 382, Nondiscrimination on the basis of disability in travel, §382.121(a)(3) specifically
requires non-spillable batteries be allowed in the cabin, provided hazmat rules are complied with.

In the event PHMSA answers “no” to question 1, we have 2 follow up questions:

Q2) If PHMSA states that a non-spillable battery is allowed only for portable electronic devices,
but not for mobility aids, can you help us explain why they have a disparate degree of risk? What
is the safety risk difference between a 86.4 Wh non-spillable battery for a mobility aid versus a
86.4 Wh non-spillable battery for another form of portable electronic device?

Q3) What kind of portable electronic device other than a mobility aid would use a 100 Wh non-
spillable battery?

Thank you in advance for your reply. If you have any questions, please don’t hesitate to ask.

],

Mike Tobin, CHMM
Manager Dangerous Goods
Alaska Airlines — SEADG
P.O. Box 68900

Seattle, WA 98168

mike. fobin@alaskaair.com
206-392-7854

Current regulations:

January 3, 2013, Docket No. PHMSA-2012-0027 (HM-215L) Final Rule, page 78 FR 1093:
(note the (iii) is currently showing removed in eCFR due to HM-224F.)

Sec. 175.10 Exceptions for passengers, crewmembers, and air operators.

(18) Except as provided in Sec. 173.21 of this subchapter, portable electronic devices (for
example, watches, calculating machines, cameras, cellular phones, fap-top and notebook
computers, camcorders, etc.) containing cells or batteries (including lithium cells or batteries) and
spare batteries and cells for these devices, when carried by passengers or crew members for
personal use. Each spare battery must be individually protected so as to prevent short circuits (by
placement in original retail packaging or by otherwise insulating terminals, e.g., by taping over
exposed terminals or placing each battery in a separate plastic bag or protective pouch) and
carried in catry-on baggage only. In addition, each installed or spare battery must comply with the
following: * * *

(iii) For a non-spillable battery, the battery and equipment must conform to Sec.173.159(d).
Each battery must not exceed a voltage greater than 12 volts and a watt-hour rating of not more
than 100 Wh. No more than two individually protected spare batteries may be carried.

Such equipment and spare batteries must be carried in checked or carry- on baggage.
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This same rulemaking clarified 173.15%a(d) by adding new:

(3) For transport by aircraft, must be transported as cargo and may not be carried onboard an
aircraft by passengers or crewmembers in carry-on baggage, checked baggage, or on their
person unless specifically excepted by Sec. 175.10.

14 CFR 382.121 What mobility aids and other assistive devices may passengers with a disabitity
bring into the aircraft cabin?

(a) As a carrier, you must permit passengers with a disability to bring the following kinds of
items into the aircraft cabin, provided that they can be stowed in designated priority storage areas
or in overhead compartments or under seats, consistent with FAA, PHMSA, TSA, or applicable
foreign government requirements concerning security, safety, and hazardous materials with
respect to the stowage of carry-on items.

(1) Manual wheelchairs, including folding or collapsible wheelchairs;

(2) Other mobility aids, such as canes (including those used by persons with impaired
vision), crutches, and walkers; and

(3) Other assistive devices for stowage or use within the cabin (e.g., prescription
medications and any medical devices needed to administer them such as syringes or auto-
injectors, vision-enhancing devices, and POCs, ventilators and respirators that use non-spillable
batteries, as long as they comply with applicable safety, security and hazardous materials rules).
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