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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, B.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

0CT 2 4 2014

Ms. Laura Buholca

Plant Manager

5N Plus Wisconsin, Inc.
6474 Blanchar’s Crossing
Windsor, WI 53598

Ref. No. 14-0136
Dear Ms. Bﬁholca:

This responds to your July 11, 2014 request for clarification on the reuse of metal and plastic
drums under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80).
Specifically, you ask if you need a wall thickness marking on the UN 1H2 drum (used as the
outer packaging of'a combination packaging) used to transport “UN3260, Corrosive solids,
acidic, inorganic, n.o.s. (gallium trichloride), 8, PGIL” under the reuse provisions in

§ 173.28(b)(4).

In a conversation with a member of our staff in the Hazardous Materials Information Center
(HMIC), you asked if the wall thickness marking is required to reuse a UN 1H2 plastic drum.
The HMIC informed you that under § 173.28(b)(4) the wall thickness marking is required to
be marked on the drum if it is the outer drum of a composite packaging or a single packaging.
It is your understanding then that combination packaging is not required to be marked with
the wall thickness under the reuse provisions in § 173.28(b)(4).

Your understanding is correct. In accordance with §§ 173.28(b)(4) and 178.503(a)(9), plastic
drums used as single packagings or outer packaging of composite packagings and intended to
be reused must be marked with the minimum wall thickness of the packaging material. Thus,
a plastic drum of a combination packaging is not required to be marked with the wall
thickness. The packaging scenario you illustrate is considered a combination packaging by

definition and is not required to be marked with the wall thickness under the reuse provisions |
in § 173.28(b)(4).

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office
at (202) 366-8553.

Sincerely,

Dirk Dér Kifideren
Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA) él?/(/ %MSJ’) A; %&%ij’ %)
Sent: Monday, July 14, 2014 4:07 PM / : /

To: Hazmat Interps % “’O / 5 47

Subject: FW: letter of interpretation

1

Hi Alice and Shante,
We received this request for a letter of interpretation. Thanks.

-Adam

From: Laura Buholca [mailto:Laura.Buholca@5npius.com]
Sent: Friday, July 11, 2014 3:10 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: letter of interpretation

Good afternoon,

| spoke to Adam earlier today and received a very good interpretation on the topic; however, in order to satisfy my
customers request, | would like to receive letter of interpretation, because our goal is to be in complete compliance and
transport our haz mat product safely.




Material we are shipping:

UN3260 '

Corrosive Solids, Acidic,

Inorganic, N.O.S. (Gallium Trichloride)
CLASS 8

PG I}

Here is the packaging what we are using:

* Material (7.5 kgs) is being placed in glass ampule; seal tape is applied; ampuie is placed in fibreboard drum with foam
cushioning, it is packaged tight filling all space between bottle and fibreboard drum (picture on lower left); fibreboard
drum is sealed with tape and placed in plastic bag and bad is sealed; all that is inserted into blue outer drum; foam
cushioning fills space between fibreboard drum and biue drum; Blue drum is sealed;

The question is regards outer drum; drum is UN certified, but has no wall thickness identified on the drum.

Here is the specifications for the drum:

My question is — do we need a wall thickness, any additional certification or anything else possible that I've overiooked
regards this outer drum that would limit us from re-using this drum for future shipments.

Please do not hesitate to contact me if there is any additional information needed. o ’/' O
Many thanks P e
Many et S G L

Laura Buholca | Plant Manager

5N Plus Wisconsin Inc.

6474 Blanchar’s Crossing, Windsor, Wl 53598
T. 608-846-1357x8004

F. 608-846-1394

c. 608-512-9319
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