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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20580

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

SEP 18 2014

Mr. Tom Sauta
Hydro-Test Products, Inc.
85 Hudson Road

Stow, MA 01775

Ref. No. 14-0112
Dear Mr. Sauta:

This responds to your April 15, 2014 letter requesting clarification of the cylinder pressure
testing requirements under § 180.205(g) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification of the required accuracy for the
pressure gauges used with retest equipment in relation to § 180.205(g)(3)(1).

According to your letter, a representative of an approved Independent Inspection Agency has
questioned the accuracy of the pressure gauges used with your retest equipment and whether
it conforms to § 180.205(g)(3)(i). The representative claims the gauges cannot be used in the
ranges you specify for purposes of HMR requalification because they do not meet the
requirements of section 5.3.22 of Compressed Gas Association (CGA) Pamplet

C-1, Methods for Pressure Testing Compressed Gas Cylinders, 10" Ed., July 2009. You
disagree with the claim because you believe this section confuses readability and accuracy
requirements and also because CGA Pamphlet C-1 is not specifically referenced for use under
the HMR. You request confirmation that the calibration data for your equipment that is
provided in your letter conforms to § 180.205(g)(3)(i) for the pressure gauges used in the
pressure test under § 180.205(g); and that CGA Pamphlet C-1 is not an enforceable reference
document under the HMR. '

Based on the information provided in your letter, it is the opinion of this Office that the
accuracy of the pressure gauges used with your retest equipment conforms to § 180.205(g),
specifically, § 180.205(g)(3)(i)." This provision requires that each day before retesting, the
retester must confirm that the pressure-indicating device (i.e., the pressure gauge), as part of
the retest equipment, is accurate within +1.0% of the prescribed test pressure of any cylinder
tested that day. The pressure gauge, itself, must be certified as having an accuracy of +0.5%,
or better, of its full range, and must permit readings of pressure from 90%-110% of the
minimum prescribed test pressure of the cylinder to be tested. The accuracy of the pressure
indicating device within the test system can be demonstrated at any point within 500 psig of
the actual test pressure for test pressures at or above 3,000 psig, or 10% of the actual test
pressure for test pressures below 3,000 psig.

Furthermore, your understanding regarding CGA Pamphlet C-1 is correct. The document is
not incorporated by reference and, therefore, is not a material made part of the regulations



under the HMR and not enforceable. However, note that we have received and approved a
petiton [P-1626] to incorporate by reference CGA Pamphlet C-1 in a future rulemaking.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office.

Sincerely,

vActing Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Mr. Charles E. Betts ‘L{ -0l Z
Director, Standards and Rulemaking Division

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor

Washington, DC 20590

Re: Request for written interpretation and clarification

Hydro-Test Products is a leading manufacturer of compressed gas cylinder re-qualification equipment since 1972. We
have recently been questioned by one of your licensed Independent Inspectors about the accuracy of the pressure
gauges that we currently utilize in our cylinder retest equipment and whether they confirm to CFR Title49
§180.205(g)(3)(1). The pressure gauges in question are dial gauges with the following attributes:

Ref# | Range (psi) | Increments(psi) M:;:g:;?::gf;“ Specific points (psi) calibrated to 0.5% accuracy(*)
A 0-1100 2.0 0.5% 100,200,350,400,500,600,700,800,900,1000
B 0-1500 2.0 0.25% 100,200,350,400,500,600,700,800,900,1000,1200,1400
C 0-5000 10.0 0.25% 500,1000,2000,3000,4000,5000
D 0-10,000 20.0 0.25% 1000,2000,3000,4000,5000,6000,7000,8000,9000,10,000

(*) We supply a calibration certificate showing the specific psi points of calibration and the accuracy at those points.
The calibration is performed utilizing a digital gauge with an accuracy of 0.05% traceable to N.LS.T. standards.

We utilize the pressure gauges for the following test range(s):

Gauge Ref# Usable Test Range (incorporating the requirement to permit reading of 90-110% of test pressure)

111-1000 psi

111-1350 psi

550-4500 psi
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1120-10,000 psi

The inspector in question is stating that these gauges cannot be used in the range that we specify because of the 2009
edition of the Compressed Gas Association pamphlet C-1 section 5.3.22. This section is inaccurate because it is
confusing the readability and accuracy requirements and does not take into account the calibration at specific psi
points. Furthermore, the CGA pamphlet C-1 is not cited as a required document under CFR Title49 §171.7 and should
not be used as reference by an independent inspector or an enforcement inspector during an audit of a retest facility.

I'am requesting that you review the above and confirm that our pressure gauges are in conformance with CFR Title49
§180.205(g)(3)(1) and that you are not condoning the use or reference of the C-1 pamphlet.

Thank you for your attention to this inquiry and I would appreciate an expedited reply.

Best regards,

Lo S i

Tom Sauta
Hydro-Test Products Inc.
Tel: 978-897-4647 x13

Hyedro-Test Products Inc.
85
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Direct email: tom@hydro-test.com




