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Dear Ms. Shaffer: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your letter dated April 1, 2014, requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to a lithium ion battery 
powered wheelchair or other mobility aid carried by aircraft passengers or crewmembers. 
You request confirmation of your understanding that: 1) the language in§ 175.10(a)(17) does 
not provide a battery size restriction for mobility aids powered by a lithium ion battery; and 2) 
the language in§ 175.1 O(a)(17)(v) is specific to collapsible mobility aids with removable 
batteries. 

Your understanding of the requirements of§ 175.10(a)(l7) are generally correct. 

In general, § 17 5.1 0( a )(17) does not provide a limitation on the size of the lithium ion battery 
installed in a wheelchair or other mobility aid. When carried by aircraft passengers or 
crewmembers, a lithium ion battery powered wheelchair or other mobility aid that is not 
specifically designed to allow its battery to be removed by the user (e.g., not collapsible) must 
meet the requirements of§ 175.10(a)(17)(i) through (iv) and (vi), and must be carried as 
checked baggage. 

However, for a lithium ion battery powered wheelchair or other mobility aid that is 
specifically designed to allow its battery to be removed by the user (e.g., collapsible), the 
requirements of§ 175.1 O(a)(17)(i), (v), and (vi) must be met. In this situation, the installed 
lithium ion battery must be removed from the wheelchair or other mobility aid and the lithium 
ion battery and any spares must be carried as carry-on baggage. In addition, 



§ 175.1 O(a)(17)(v)(D) and (E) provide that the installed lithium ion battery must not exceed 
25 grams aggregate equivalent lithium content, and a maximum of one spare battery not 
exceeding 25 grams aggregate equivalent lithium content or two spares not exceeding 13.5 
grams aggregate equivalent lithium content each may be carried as carry-on baggage only. 

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

>1J~c-V-
Shane C. Kelley G 
Acting International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 
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The Council on Safe Transportation of Hazardous Articles, Inc. (COSTHA) hereby 
submits a request for interpretation regarding 49 CFR, Part 175, §175.10, 
paragraph (a)(17). Specifically, COSTHA requests clarification that the battery 
size limit in subparagraph (v) is specific to collapsible mobility aids with a 
removable battery that will be stowed onboard the aircraft in the passenger cabin 
and to spare batteries for the device. 

COSTHA is a not-for-profit organization representing manufacturers, shippers, 
distributors, carriers, freight forwarders, trainers, packaging manufacturers and 
others associated with the hazardous materials transportation industry. In addition 
to promoting regulatory compliance and safety in hazardous materials 
transportation, COSTHA assists its members and the public in evaluating the 
practicality and efficacy of laws, rules and regulations for the safe transportation 
and distribution of hazardous materials. 

The regulations specifically state: 
§175.10 Exceptions for passengers, crewmembers, and air operators. 
(a) This subchapter does not apply to the following hazardous materials when carried by 

aircraft passengers or crewmembers provided the requirements of§§ 171.15 and 
171.16 (see paragraph (c) of this section) and the requirements of this section are 
met: 

(17) A wheelchair or other mobility aid equipped with a lithium ion battery, when carried as 
checked baggage, provided-

(i) The lithium ion battery must be of a type that successfully passed each test in the 
UN Manual of Tests and Criteria (IBR; see § 171.7 of this subchapter), as 
specified in §173.185 of this subchapter, unless approved by the Associate 
Administrator; 

(ii) The operator must verify that: 
(A) Visual inspection of the wheelchair or other mobility aid reveals no obvious 

defects; 
(B) Battery terminals are protected from short circuits (e.g., enclosed within a 

battery housing); 
(C) The battery must be securely attached to the mobility aid; and 
(D) Electrical circuits are isolated; 
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(iii) The wheelchair or other mobility aid must be loaded and stowed in such a manner to prevent its 
unintentional activation and its battery must be protected from short circuiting; 

(iv) The wheelchair or other mobility aid must be protected from damage by the movement of 
baggage, mail, service items, or other cargo; 

(v) Where a lithium ion battery-powered wheelchair or other mobility aid is specifically designed to 
allow its battery to be removed by the user (e.g., collapsible): 

(A) The battery must be removed from the wheelchair or other mobility aid according to 
instructions provided by the wheelchair or other mobility aid owner or its manufacturer; 

(B) The battery must be carried in carry-on baggage only; 
(C) Battery terminals must be protected from short circuits (by placement in original retail 

packaging or otherwise insulating the terminal e.g. by taping over exposed terminals or 
placing each battery in a separate plastic bag or protective pouch); 

(D) The battery must not exceed 25 grams aggregate equivalent lithium content; and 
(E) A maximum of one spare battery not exceeding 25 grams aggregate equivalent lithium 

content or two spares not exceeding 13.5 grams aggregate equivalent lithium content each 
may be carried; 

(vi) The pilot-in-command is advised either orally or in writing, prior to departure, as to the location of 
the lithium ion battery or batteries aboard the aircraft. 

As written, COSTHA believes §175.1 O(a)(17)(v) applies only to devices that are designed to 
have the battery removed (e.g. devices such as the travel scoot scooter). We further believe 
the sub-sub-subparagraphs (D) and (E) to § 175.1 O(a)(17)(v) specify the size limits for these 
batteries since they will be removed by the user from the device and transported in the 
passenger cabin. Currently, the HMR requirements are consistent with the ICAO requirements 
indicating no specific size limit for batteries installed in mobility aids or wheelchairs to be 
transported in the cargo hold of the aircraft. 

In HM-215K, published January 7, 2013 PHMSA also clarifies a "lithium ion battery specifically 
designed to be removed from a mobility aid (e.g. collapsible) by the user and any spare 
batteries must be transported in carry-on baggage .. " 

It is COSTHA's position that any battery size limit for lithium ion mobility aids with the battery 
installed would be listed in § 175.1 O(a)(17)(i) through (iv) and not as a sub clause to (v) which 
details a specific device type. Following the basic outline for the Code of Federal Regulations, 
Section 175.10, paragraph (a), subparagraph (17), sub-subparagraph (v) only applies "where a 
lithium ion battery-powered wheelchair or other mobility aid specifically designed to allow its 
battery to be removed by the user (e.g. collapsible):" Therefore sub-subparagraphs (A) through 
(E) apply only to subparagraph (v). The size limits at sub-subparagraph (D) and (E) apply only 
to batteries removed by the user from collapsible mobility aids and carried in carry-on baggage 
where the regulations provide that the carry-on battery must not exceed 25 grams aggregate 
equivalent lithium content with provisions for additional spare batteries. 

Specifically, we request that PHMSA confirm COSTHA's interpretation that a) the current 
language in §175.10(a)(17) does not provide a size restriction for mobility aids powered by 
lithium ion batteries installed in the device for acceptance as checked baggage, b) 
§175.10(a)(17)(v) is specific to collapsible mobility aids with removable batteries to be carried 
on-board the aircraft in the passenger cabin, and c) sub-sub-subparagraphs A through E 
provide the specific compliance requirements for those devices, including the battery limitation 
of 25 grams aggregate equivalent lithium content in (D) and spare battery(ies) in (E). 

·-------~~~-
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If you have any questions or would like to discuss these issues further, please do not hesitate to 
contact me. 

Respectfully submitted, 

L'Gena Shaffer 
Technical Consultant 
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