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Dear Mr. Turner: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your letter dated March 3, 2014, requesting clarification ofthe 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to the definition of 
"offeror" and how it applies to a specific carrier's operation you describe in your letter. You 
present a scenario where a motor carrier transports a load of pressurized hazardous materials 
in an MC-331 or MC-338 to an interim destination and upon arrival at the interim destination 
the motor carrier driver transfers the hazardous materials from their cargo tank to an ISO 
type cargo tank. You ask if the motor carrier in your scenario is considered an "offeror" as 
defined by§ 171.8, at least to the point the carrier completes the fill of the ISO type cargo 
tank. 

Based on the scenario you present in your letter, the answer is no. Under the HMR, any 
person who performs an offeror function is an offeror of the hazardous materials. Offeror 
functions are functions performed to prepare a shipment for transportation, including 
assigning a hazard class to a material, selecting a packaging for the material, filling and 
closing the packaging, marking and labeling the packaging, and preparing shipping 
documentation and emergency response information to accompany the shipment. From your 
incoming letter it does not appear the CatTier in your scenario preforms any pre-transportation 
functions and would not be considered an offeror as defined by § 171.8. It appears the driver 
perfonns the role of a carrier as defined in § 171.8, and then performs either unloading 
incidental to movement (if performed by canier personnel or in the presence of canier 
personnel as included in the definition in § 171.8), or a trans1oading function as defined by 
§ 171.8. If the carrier performs a pre-transportation function, the carrier is an offeror for 
purposes of the HMR and must perform the function in accordance with applicable 
regulatory requirements (see interpretation 08-0022 issued by this office). 

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

~c..lmy~ 
Duane A. Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 
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ScoTT L. TuRNER CoNSULTING, LLC 

March 3, 20014 

Mr. Charles Betts 
Office of HM Standards 

P.O. Box 185 • Blairstown, NJ 07825 
908-496-4273 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E24-314 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Via. FedEx 

Re: Letter of Interpretation Request 

Dear Sir, 

Wel,b 
§ 11/, 6 

De+t'Vl ,; 1-io ns 
11~oo J./1 

I respectfully request a letter of interpretation regarding the following scenario as it 
pertains to the definition of"offeror" in PHMSA § 171.8: 

A Motor Carrier permitted in the transport of HM in bulk packaging transports a load of 
pressurized HM in an MC-331 or MC-338 to an interim destination in interstate 
commerce. Upon arrival at the interim destination, the Motor Carrier driver/employee 
transfers the HM from his/her cargo-tank to an ISO type cargo-tank. The Motor Carrier 
has completed their transport and transfer of the HM to the ISO tank. 

Would you be so kind as to confirm that the Motor Carrier in this scenario is considered 
an "offeror" as defined by §171.8 "Offeror" (l)(i) and (ii), at least to the point the Carrier 
completes the fill of the ISO type cargo-tank? 

Should you have any questions with respect to the above request, please do not hesitate to 
contact me. I thank you for your kind consideration in this matter. 

"The Finest in Transportation Consulting to the Legal Community" 


