
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Ms. Cyndi Fink 
Distribution Safety Manager 
LANXESS Corporation 
111 RIDC Park West Drive 
Pittsburgh, P A 15275 

Ref. No. 14-0022 

Dear Ms. Fink: 

APR 2 4 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your January 16, 2014 request for clarification on transporting marine 
pollutants under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). 
Specifically, you ask if placards must be removed from containers containing non-bulk 
packages of marine pollutants transported using the exception in § 171.4. 

In accordance with § 171.4, non-bulk packages of marine pollutants being transported by 
highway, rail, or aircraft are not subject to the HMR. In your incoming letter, you note that a 
previous interpretation (Ref. No. 01-0288) states "when utilizing the§ 171.4 exception 
markings that were required to be affixed to the packages for transportation by vessel need not 
be removed or covered for subsequent transportation by other modes." You ask if one is 
required to remove placards from a shipping container when such a shipping container is 
transported under the exception provided in § 1 71.4. 

The exception in § 171.4 does not require you to remove the marine pollutant markings by 
highway, rail, or aircraft. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please call this office at 
(202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-1 0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Letter of Interpretation Clarification Request 

To Whom It May Concern: 

As stated in 49CFR 171.4(c), Class 9 Marine Pollutants (as defined in 49CFR171.8) in non-bulk 
packages are exempted from being regulated for transport within the US. In the letter of 
interpretation 1 0-0288 regarding marking and labeling of Class 9 Marine Pollutants, you state that 
these materials in non-bulk packages are not subject to the requirements of the HMR, and therefore, 
"they are not subject to the requirements for shipping papers, markings, labels or placards when 
transported by highway, rail or air." 

In addition, this letter of interpretation states that "the markings that were required to be affixed to the 
packages for transportation by vessel need not be removed or covered for subsequent transportation 
by other modes." 

While this letter of interpretation states that marks and labels on individual packages do not need to 
be removed or covered, it does not address placards. Is it necessary to remove placards from 
containers (i.e., an ocean freight container filled with individual non-bulk packages) when being 
transported as an exempted marine pollutant within the US? Stating the question differently, if 
placards remain on this container, must it be transported according to the HMR even if the material 
within the container is exempted by 49CFR171.4(c), or is it acceptable to transport as non-regulated? 

I request a letter of interpretation on this matter. Thank you for your assistance. 

sn~.:lyyl'P. 
($)'l~ 
Cyndi Fink 
Distribution Safety Manager · 

January 16, 2014 

LANXESS Corporation 
Cyndi Fink 
Industrial and Environmental Affairs 
111 RIDC Park West Drive 
Pittsburgh, PA 15275 
Phone: 412-809-4774 
Fax: 412-809-1056 
Email: cyndi.fink@lanxess.com­
www.us.lanxess.com 
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