
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Aqministration 

MAY 1 2 1014 
Mr. Andrew Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

Ref. No.: 14-0017 

Dear Mr. Romach: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 21, 2014letter requesting clarification of requirements in 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the 
transport of prototype lithium batteries. Specifically, you ask if a prototype lithium battery 
can be offered for transport and transported by vessel in accordance with special provision 
310 ofthe International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. 

Provided all or part of the movement is by vessel, prototype lithium batteries may be 
transported in conformance with the requirements of special provision 310 of the IMDG Code 
and all applicable requirements of Part 171, Subpart C. Special provision 310 ofthe IMDG 
Code states that the testing requirements in chapter 38.3 of the UN Manual of Tests and 
Criteria do not apply to production runs consisting of not more than 1 00 lithium cells and 
batteries, or to pre-production prototypes of lithium cells and batteries when these prototypes 
are transported for testing, if: 

1. The cells and batteries are transported in an outer packaging that is a metal, plastics or 
plywood drum or a metal, plastics, or wooden box and that meets the criteria for Packing 
Group I packagings; and 
2. Each cell and battery is individually packed in an inner packaging inside an outer 
packaging and is surrounded by cushioning material that is non-combustible and non­
conductive. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 
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Shane C. Kelley · 
Acting International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



January 21, 2014 

Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-1 0) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning the requirements 
for shipping a prototype lithium battery by marine transport under the International Maritime Dangerous 
Goods (IMDG) Code. 

49 CFR 173.185(e) provides an exception from Chapter 38.3 of the United Nations Manual ofTests and 
Criteria for shipment of prototype lithium batteries by ground transport if certain packaging requirements 
are met. However, this exception lists ground transport only and does not list marine transport. 

IMDG Chapter 3.3, Special Provision (SP) 310 incorporates the identical exception as 49 CFR 173.185(e) 
and allows exception from Chapter 38.3 of the United Nations Manual ofTests and Criteria for shipment 

of prototype lithium batteries by marine transport if certain packaging requirements are met. 

Based on verbal guidance provided by Adam at the DOT HAZMAT Hotline, he stated that 49 CFR 
171.22 authorizes the use of the IMDG Code, and 49 CFR 171.25 does not prohibit the use of the IMDG 
Code for transportation of prototype lithium battery. Therefore, DOT would allow prototype lithium ion 
batteries to be shipped under the IMDG Code following the provisions of IMDG Chapter 3.3, SP 310. 

Please conftrm that DOT would allow prototype lithium ion batteries to be shipped by marine under the 
IMDG Code following the provisions of IMDG Chapter 3 .3, SP 310. 

From a United Nations Harmonization standpoint, it would assist the shipper if a regulatory change could 
be made to add marine shipment into 49 CFR 173.185(e), as the exceptions for shipping prototype lithium 
batteries by DOT ground and IMDG marine are identical. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive Morrisville, NC 27560 
Tel: 919.461.1220 
Fax: 919.461.1371 
andy.romach@urs.com 


