
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Jon Stuart 
West Marine Products, Inc. 
500 Westridge Drive 
Watsonville, California 

Ref. No. 13-0240 

Dear Mr. Stuart: 

APR 0 4 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your December 11, 2013 letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to personal flotation 
devices (PFDs). In your letter, you state that these PFDs are manually or automatically 
inflated using a small cylinder of carbon dioxide. These cylinders vary between 30ml and 50 
ml in water volume, and have a carbon dioxide weight between 25 and 28 grams per 
cylinder. You further state these PFDs, equipped with these cylinders, are shipped in a small 
plastic sleeve attached to the PFD. You ask whether you can utilize the exception for life 
saving appliances provided in§§ 173.219(a) and 173.219(c)(5) for the PFDs described in 
your letter. 

The PFD you describe in your letter containing a compressed carbon dioxide cylinder could 
be shipped under§ 173.219 provided the appliances are packed in such a way that they 
cannot be accidently activated. Section 173.219(c)(5) specifies that, Life-saving appliances 
containing no hazardous materials other than cylinders of Division 2.2 compressed or 
liquefied gases with no subsidiary risk, with a capacity not exceeding 120 mL, installed 
solely for the purpose of activating the appliance, are not subject to the provisions of this 
subchapter provided they are overpacked in rigid outer packagings with a maximum gross 
mass of 40 kg. For transportation by aircraft, such appliances must be transported as cargo 
and may not be carried onboard an aircraft by passengers or crewmembers in carry-on 
baggage, checked baggage, or on their person unless specifically excepted by § 17 5.10. 
Therefore, provided your shipment meets all the requirements in § 173 .219( c)( 5), it would be 
eligible to utilize this exception. 

I trust this information is helpful. Please contact us if you require further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, December 13, 2013 2:54 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments and 
Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. The caller spoke with Michael Stevens on 
12/12/13. 

Thanks, 
Victoria 

-----Original Message----­
From: PHMSA Webmaster 
Sent: Wednesday, December 11, 2013 5:35 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments and Packagings (Sections 
173.1 &ndash; 173.476) 

My question is regarding shipment of certain personal flotation devices, (PFDs), which are manually or automatically 
inflated using a small cylinder of C02. These cylinders vary between 30m I and SOml in water volume, have C02 weight of 
between 25 and 38 grams per cylinder. 
PFDs equipped with these small cylinders of C02 are shipped in a small plastic sleeve attached to the PFD, but are NOT 
ENGAGED in the release device until first use by the end Customer. 
Can we ship these PFDs using the exception provided in Sec. 173.219(a) and 173.219(c)(5L reasoning that the cylinder is 
not attached to 'prevent accidental activation', but is still considered as an "integral part of the appliance? 
Jon Stuart 

Name: JON STUART 
Organization: WEST MARINE PRODUCTS, INC 
Email: jons@westmarine.com 
Address: 500 WESTRIDGE DRIVE 
City: WATSONVILLE 
Zip Code: 95065 
Phone:831-761-4160 
FAX: 831-768-5160 
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