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Pipeline and Hazardous 
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Administration 

Mr. Guy Dalton 
Fleet Compliance and Safety Manager 
Linde North America, Inc. 
130 Briar Hill 
Painesville, OH 44077 

Reference No.: 13-0224 

Dear Mr. Dalton: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 15,2013 letter and conversation with a member of my 
staff requesting clarification of the requirements for the use and requalification of Transport 
Canada (TC) specification cylinders under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows. 

Q 1. May a cylinder stamped "DOT" and "TC" and requalified by a Transport Canada retest 
facility within the last 5 years be filled and transported in the United States? 

Al. A United States-based facility is permitted to fill and transport a cylinder marked as 
meeting a TC specification provided the cylinder conforms to and is also marked with a 
corresponding DOT specification. However, the cylinder must be requalified and marked as 
prescribed in Subpart C ofpart 180. (see§ 173.301(a)(1)). 

Q2. Are there restrictions on the use of a cylinder stamped "DOT" and "TC" based on the 
date of manufacture that would impact the use of these cylinders or cross border shipments? 

A2. No, provided the cylinder that is stamped "TC" conforms to and is also stamped with a 
corresponding "DOT" specification. 

Q3. May a DOT specification cylinder that is requalified by an authorized TC retest facility 
within the last 5 years be filled and transported in the United States? 

A3. An authorized TC retest facility may only requalify a DOT specification cylinder if the 
facility is also approved to requalifiy DOT specification cylinders in accordance with 
§ 180.205. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Duane Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 

---- ~------~~~-·---·······-·· ·-~~--·---·--·--·--~··-----·--·---~- ----· 



U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Written Interpretation Request 

Dear Sir or Madam, 

Linde North America, Inc. 
130 Briar Hill 
Painesville, Ohio 4077 
440-251-0303 
guy.dalton@linde.com 

I am requesting a written interpretation of the cylinder use and retest requirements as stated in 
49CFR171.12, specifically: 

1. May a cylinder that is stamped DOT/TC and requalified by a Transport Canada certified retest 
facility within the preceding 5 years be filled, transported and used in the United States? 

2. Are there any restrictions on the use of DOT/TC cylinders based on date of manufacture that 
would impact the use of these cylinders or crossborder shipments? 

3. May a DOT specification cylinder that is requalified by an authorized Transport Canada 
certified retest facility within the preceding five year be filled, transported and used in the 
United states or must the cylinder be requalifed by a US authorized retest facility in accordance 
with 180.205? 

If further clarification of the questions is needed, please contact me by phone at 440-251-
0303 or by e-mail at g_yy.d~;altpn@Um;te_._~QD1· 

Regards, 

Guy Dalton 
Fleet Compliance and Safety Manager 
Linde North America, Inc 


