
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Kevin Unger 
Lockheed Martin MST 
1801 State Route 17C 
Mail Drop 0574 
Owego, NY 13827 

Reference No.: 13-0213 

Dear Mr. Unger: 

JAN 2 8 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 11, 2013 email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). The specific 
requirements you address are contained in Section 38.3.2.1 of the United Nations (UN) 
Manual of Tests and Criteria and are implemented through the provisions of 49 CFR 
173.185. Specifically you ask if adding wire leads from the anode and cathode of a single 
cell battery would constitute a change to the cell design that would require the battery 
design to be retested in accordance with the UN Manual of Tests and Criteria. 

The criteria by which a lithium battery is considered to be a new type and require retesting 
are found in§ 38.3.2.1 ofthe UN Manual of Tests and Criteria. One ofthe criteria that 
would require testing is when a cell or battery differs from the type tested by "a change that 
would lead to a failure of any of the tests." The type of change that might be considered to 
differ from a tested type, such that it might lead to failure of any of the test results, may 
include, but is not limited to: 1) a change in the material of the anode, cathode, the separator 
or electrolyte; 2) a change ofprotective devices, including hardware and software; 3) a 
change of safety design in cells or batteries, such as a venting valve; 4) a change in the 
number of component cells; or 5) a change in connecting mode of component cells. A 
manufacturer of lithium batteries should take these types of changes into account when 
determining whether or not a cell or battery is a new type and requires retesting. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

~\v' . ..,v ~; .\~;,;:.Jv. L ,--~ - -. v/ ··~-' 
Duane Pfund Y 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Wednesday, November 13, 2013 9:27AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

~~ i-h /u m Ba f...krt'es 
13-o:Z.t3 

Subject: FW: 49 CFR parts 171 through 180 and UN Certification of Test 38.3 Rev 5 

Importance: High 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Unger, Kevin [mailto:kevin.unger@lmco.com] 
Sent: Monday, November 11, 2013 11:01 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: 49 CFR parts 171 through 180 and UN Certification of Test 38.3 Rev 5 
Importance: High 

Left vm by MC on 11/12/13 at 1:48 

If a manufacturer of primary lithium batteries tests and certifies their single cell to UN 38.3 criteria, but also offers the 
same cell with permanently attached wire leads from the cathode and anode to a variety of different connector 
configurations, do they need to test and certify each different configuration? Doesn,t the Manual of Tests for Rev 5 of UN 
38.3 indicate and require that "any material, modification that could affect the testing results must itself be tested? I 
have several battery manufacturer's claiming they don't need to test the alternate configurations on a single tested 
cell even though they are adding permanent wires and a connector to the "system, that adds variability and risk, 
especially for shorting, to the reliability of the package. Can they use the cell data and only test the wiring configuration 
to meet certification of the different options? 

Regards, 

Kevin Unger 
Environmental Engineering 
Lockheed Martin MST 
1801 State Rte 17C mail drop 0574 
Owego, NY 13827 
Phone: 607-751-5237 Cell: 607-765-6974 

e-mail: kevin. unger@lmco.com 

~ Please consider the environment before printing this e-mail 
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