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Dear Mr. Maty: 

MAR 2 6 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your recent e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to marking requirements for reclosing 
pressure relief devices installed on tank cars. Specifically, you ask if§ 180.515( c) permits 
these devices to be installed on tank cars without having to be retested if they are stored and 
protected from deterioration for up to 6 months from their date of manufacture. We apologize 
for the delay in responding and any inconvenience this may have caused. We have 
paraphrased your questions to facilitate this response. 

You ask us to presume that a reclosing pressure relief device has a service life of either 5 or 
1 0 years before § 180.5 09( c) requires that it must be retested, regardless of whether it is 
installed on a tank car or stored before being installed on a tank car. 

Q 1. If a reclosing pressure relief device passes the pressure test for its design, is stored in a 
manner that protects it from deterioration, and is installed on a tank car within 6 
months from the day it passed the pressure test, can the test date marking on the tank 
car for the device be the date it is installed on the tank car? 

AI. The answer is yes. Section 180.515(c) requires that the test date marking on a tank car 
for a reclosing pressure relief device must be the date the device is installed on the 
tank car if the reclosing pressure relief device is qualified and protected from 
deterioration within 6 months prior its installation on a tank car. Further, please note 
that the qualification requirements for reclosing pressure relief devices installed on 
tank cars must comply with applicable provisions in 49 CPR Part 179, "Specifications 
for Tank Cars" (see§ 173.31(b)(2)). 

Q2. Can a test date of2014 be marked on a tank car for a reclosing pressure relief device 
that was tested in July 2013 and installed on the tank car in January 2014? 

A2. Yes. See Answer AI. 



Q3. If the same reclosing pressure relief device is installed on the tank car in 
February 2014, must the test date marked on the tank car be 2013 because the 6-month 
storage allowance period prescribed in§ 180.515(c) has expired. 

A3. The answer is no. A reclosing pressure relief device that is not tested within 6 months 
from the date it is installed on a tank car or that is not protected from deterioration 
must be retested in conformance with § § 173.31 (b )(2) and 180.509(k). After the 
device is successfully tested and installed on a tank car, the device's retest date must 
be marked on the tank car in conformance with § 180.515( c). 

Q4. You also state that some are interpreting § 180.515( c) to mean that a reclosing 
pressure relief device has a shelf life of 6 months, and that after that 6-month period 
the reclosing pressure relief device would have to be retested before it can be installed 
on a tank car. You ask if this position is correct. 

A4. Yes. See Answer A3. 

I hope this satisfies your request. 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, October 25, 2013 4:35 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: HQ Feedback: Hazardous Materials Information Request 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

-----Original Message----­
From: PHMSA Webmaster 
Sent: Thursday, October 24, 2013 12:53 PM 
To: HMIS (PHMSA); PHMSA Webmaster 
Subject: HQ Feedback: Hazardous Materials Information Request 

Re: 49CFR, Section 180.515(c): "When pressure tested within six months of installation and protected from deterioration, 
the test date marking of a reclosing pressure relief device is the installation date on the tank car." 

Some people are interpreting this to mean that a pressure-tested reclosing pressure relief device (PRD) has a "shelf-life" 
of 6 months-- after the expiration of 6 months, the PRD would have to be retested before installation on a tank car. 

It should be presumed that a PRD has a "service life" of either 5 or 10 years before retesting is required per Section 
180.509(c), whether it is "on a shelf" or installed on a tank car. 

Thus, if pressure tested in July 2013, and installed on a tank car in January 2014, the test date marking applied to the tank 
car would be "2014", not "2013". If tested in July 2013, and installed in February 2014, the marking would be "2013" as 
the 6-mo storage allowance being expired. 

Is it correct that 180.515(c) does not require a pressure-tested reclosing PRD tested within 6 months of installation on a 
tank car to be retested prior to its installation- the section applies only to test/qualification dates marked on the tank car. 

An email response would be appreciated. 

Thanks, 
A. Maty 

ALLEN MATY 
Affiliation: Public 
Phone: 
Fax: 
Email: boeci.ret@gmail.com 
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