
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Pal Khangaldy 
Director of Engineering 
Westpak, Inc. 
83 Great Oaks Blvd. 
San Jose, CA 95119 

Ref. No.: 13-0187 

Dear Mr. Khangaldy: 

NOV 2 6 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your September 6, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to combination packages. In 
your scenario, you state that two similar combination packages are tested and certified as 
performance oriented packages with different inner packagings. You ask whether it is 
acceptable to mix the two types of inner packagings in the combination packages provided 
they not exceed the weight rating of the package system and all materials in the package are 
compatible. 

The answer to your question is yes. In accordance with§ 178.601(c)(4), a "different 
packaging" is defined as one that differs from a previously produced packaging in structural 
design, size, material, of construction, wall thickness or manner of construction. However, 
§ 178.601 (c)( 4)(ii) states that this definition does not include a combination packaging which 
differs only in that the outer packaging has been successfully tested with different inner 
packagings. This definition permits a variety of inner packagings to be assembled in the outer 
packaging without further testing. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

~7 ~:/},:;7;/[?t::;;--
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

·-----~---



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, September 06, 2013 3:53 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for Interpretation 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Pal Khangaldy [mailto:Pal@westpak.com] 
Sent: Friday, September 06, 2013 3:11 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
S~bject: Request for Interpretation 

To Whom it May Concern, 

. 
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If two similar combination packages are tested and certified (POP tested) each containing two different sets of 4 
inner bottles, is it acceptable to mix the two types of bottles under the variation 1 (the bottles are of similar 
weight) in Paragraph 178.601 of the 49-CFR. 

For example: 

Package A has 4 inner 1 00-ml HOPE bottles and has been tested and certified 
Package B has 4 inner 1 00-ml glass bottles and has been tested and certified 
Package A and Package B are identical with the exception of inner bottles. 

Is it possible to ship a package containing 2 1 00-ml HOPE bottles and 2 1 00-ml glass bottles in the 
combination package not exceeding the weight rating of the package system, granted all materials are 
compatible? 

Best Regards, 

Pal Khangaldy I Director of Engineering I Westpak, Inc. 
83 Great Oaks Blvd I San Jose, CA 95119 
Direct ( 408) 600-3414 I Main ( 408) 224-1300 I Fax ( 408) 224-5113 
pal@westpak.com I www.westpak.com 
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