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Ref. No. 13-0185 

Dear Ms. Eberle: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your September 5, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR 171-180) applicable to preparation of one element of a 
U.S. Environment Protection Agency (EPA) Uniform Hazardous Waste Manifest (UHWM) 
when used as an alternative to a shipping paper required by the HMR. Specifically, you ask 
whether a net or a gross mass, volume, or activity must be indicated in Block 10 of a UHWM 
for transportation by modes other than aircraft. You also state in your letter that if the 
answer is "yes," then you are challenging the response in a previously issued interpretation 
letter, under Ref. No. 13-0052, that indicates otherwise. 

The answer to your question is yes, except as otherwise provided in§ 172.202(a)(5), a net or 
a gross mass, volume, or activity may be indicated on either a shipping paper or a EPA · 
UHWM for transportation by modes other than aircraft. For transportation by aircraft, 
entries may only be indicated as the net sum of hazardous materials as prescribed in 
§ 172.202(a)(6). Thank you for bringing this matter to our attention. We intend to correct 
our previous response as quickly as possible. 

I trust this information is helpful. Please contact us if you require further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



September 5, 2013 

Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH~10 
U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington D.C. 20590-0001 
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RE: Request for Interpretation of Total Quantity Indicated on Shipping Papers 

Dear Sir or Madam: 

Please accept this letter as a request for a formal written letter of interpretation from your 
office. Veolia wishes to receive clarification related to the requirements of §172.202(a)(S) 
as it applies to total quantity of hazardous materials indicated on a shipping paper. 

§172.202(a)(S) requires, "Except for transportation by aircraft, the total quantity of 
hazardous materials covered by the description must be indicated (by mass or volume, or 
by activity for Class 7 materials) and must include an indication of the applicable unit of 
measurement, for example, '200 kg' (440 pounds) or '50 L' (13 gallons)". A recent 
interpretation letter (Ref. No. 13-0052) issued from your office indicates that the total 
quantity of hazardous material covered by a description for transportation by modes other 
than aircraft is indicated as the net sum of hazardous materials only. 

Veolia is a hazardous waste management company and utilizes the EPA Uniform Hazardous 
Waste Manifest as the shipping paper for its hazardous materials shipments. §172.205(b) 
requires the hazardous waste manifest to be prepared in accordance with 40 CFR Part 262. 
It is current industry practice when particularly manifesting solid hazardous waste and lab 
packs to indicate the total quantity on the hazardous waste manifest as the gross weight of 
the completed packaging. Veolia has obtained clarification from Mr. Rich LaShier at USEPA 
indicating that either gross or net weights are permissible to use when indicating "total 
quantity" on the hazardous waste manifest. Previous Interpretations issued from PHMSA 
related to completion of the hazardous waste manifest have deferred to EPA policy as well 
as the manifest completion instructions when it comes to manifesting issues. 

Specifically, Veolia is looking to receive clarification as to the proper method for indicating 
total quantity of hazardous materials on a shipping paper in compliance with 
§172.202(a)(S) when utilizing an EPA Uniform Hazardous Waste Manifest: 

Is it a violation of §172.202(a)(S) to indicate the total quantity of a hazardous 
material on an EPA Uniform Hazardous Waste Manifest as the total gross weight of 
the package (weight of the hazardous materials plus the weight of the container)? 

Veolia ES Technical Solutions, L.L.C. 
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Your written response to this question is greatly appreciated. If you require any further 
information regarding this letter please contact me at 973-448-4209 or 
jennifer.eberle@veoliaes.com. 

Thank you, 

Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 
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