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Dear Mr. Tobin: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your August 30, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the International Civil Aviation 
Organization's Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air 
(ICAO TI) applicable to the transportation oflithium batteries. In your letter you note that 
US Variation 1 in the ICAO TI requires compliance with all applicable requirements of Part 
175 including cargo location and a requirement for packages not authorized aboard a 
passenger aircraft to display a CARGO ONLY AIRCRAFT (CAO) label. You ask if 
packages containing lithium metal batteries and cells (UN 3090) and lithium metal batteries 
and cells contained in or packed with equipment (UN 3091) prepared in accordance with 
section II of packing instructions 968, 969, and 970 in the ICAO TI are forbidden to be 
loaded in an inaccessible location on aircraft not carrying passengers, such as an 
inaccessible unit load device in a Class E main deck compartment. 

The answer is no. Lithium metal batteries and cells (UN 3090) and lithium metal batteries 
and cells packed with or contained in equipment (UN3091) transported in accordance with 
Section II of packing instructions 968, 969, or 970 in the ICAO TI and US State Variation 2 
are not subject to the inaccessible loading restrictions in §175.75 (see§ 172.102(c)(l) 
special provision 188) . Further, unless specified in US Variation 2, such packages are not 
required to be labeled with the CARGO ONLY AIRCRAFT label. You note that 
§§ 175.30(a) and 175.30(a)(4) prohibits acceptance of hazardous materials unless the 
operator has ensured the hazardous material is labeled with a "CARGO AIRCRAFT 
ONLY" label if the material as presented is not permitted aboard passenger-carrying 
aircraft. While it is reasonable to make the assumption that the CAO label is required on 
these packages offered in accordance with the ICAO TI, this is not the case. US State 
Variation 2 is clear that packages of UN 3090 and UN 3091 prepared in accordance with 
Section II of packing instructions 968, 969, and 970 do not require the CAO label. It is not 
the intent of this office to require the CAO label on packages oflithium batteries offered 
under Section II of packing instructions 968, 969, and 970 of the ICAO TI. 



I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

~-~\,.n~-'L) {u 
Duane A. Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



August 30, 2013 

U.S. Department of Transportation 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590-0001 

Interpretation Request 
Alaska Airlines respectfully requests an interpretation on an apparent conflict between US State 
Variations in the ICAO Technical Instructions and the Hazardous Materials Regulations (49 CFR 
Parts 171-180.) Alaska Airlines operates all-passenger, all-cargo and combination aircraft (where 
both passengers and cargo are carried in a fixed configuration on the main deck.) 

Question: 

Are packages containing lithium metal batteries and cells (UN 3090) and lithium metal batteries 
and cells contained in or packed with equipment (UN 3091) prepared in accordance with Section 
II of Packing Instructions 968, 969 and 970 in the ICAO Technical Instructions (TI) forbidden to 
be loaded in an inaccessible location on aircraft not carrying passengers, such as in an 
inaccessible unit load device in a Class E* main deck compartment)? 

Why we're asking the question: 

If a person only uses the ICAO Technical Instructions, they see US-2 not requiring Cargo Aircraft 
Only (CAO) labels because they are marked "FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER 
AIRCRAFT" and therefore conclude they can be loaded in an inaccessible manner per the chart in 
US-13 which has" inaccessible" in the forbidden column for "packages not authorized aboard a 
passenger carrying aircraft and displaying a cargo aircraft only label." 

However, US-1 in the ICAO TI states shipments must be in accordance with 49 CFR "as limited 
by Part 171, Subpart C." There we find § 171.25(b)(1) requires, in part, compliance with "all 
applicable requirements in Part 175." And in Part 175, § 175.30 "(a) No person may accept a 
hazardous material for transportation aboard an aircraft unless the aircraft operator ensures the 
hazardous material is: ... 
( 4) Labeled with a "CARGO AIRCRAFT ONLY" label ... if the material as presented is not 
permitted aboard passenger-carrying aircraft." 

Following the sequence of the 3 citations mentioned, we conclude a Section II package needs to 
have a CAO label, and therefore meets the "and" clause in US-2 (full citations below) and thus 
must be loaded in an accessible manner to the flight crew (or in a Class C cargo compartment.) 

Recommendation: 

If PHMSA's interpretation to our question is Section II batteries are forbidden in an inaccessible 
location we request PHMSA revise 49 CFR 175.75 table and the US-2 lower left box to read 
"Cargo-only aircraft- packages not authorized aboard a passenger carrying aircraft." (deleting: 
"and displaying a cargo aircraft only label.") 
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If PHMSA's interpretation to our question is Section II batteries may be loaded in ao inaccessible 
location we request PHMSA revise 49 CFR §§ 172.402(c), 173.27(b)(4) and 175.30(a)(4) by 
adding: "Exception: packages bearing either a "PRIMARY LITHIUM BAlTERIES ~FORBIDDEN 
FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT'' or "LITHIUM METAL BAlTERIES -
FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT" marking do not require a CARGO 
AIRCRAFT ONLY label." 

*Class E cargo compartment certified by the FAA as defined in 14 CFR 25.857(e). Class Cis§ 
25.857(c). 

Thank you in advance for your reply. If you have any questions, please don't hesitate to ask. 

Mike Tobin, CHMM 
Manager Dangerous Goods 
Alaska Airlines - SEADG 
P.O. Box 68900 
Seattle, WA 98168 

206-392-7854 

Current regulations (which our recommendations seek to improve for clarity and compliance): 

1) US-13 and the 49CFR 175.75 table use the language: inaccessible forbidden for "packages not 
authorized aboard a passenger carrying aircraft and displaying a cargo aircraft only label." 

OuAtnrr,· AtlD loADIUG TABLE 

Quantity limitation: 25 kg net weight of hazardous 
nat erial plus 75 kg net weight of Division 2.2 (liOn-

~f)f)licability orbidden narnrnable compressed gas) per cargo compartment No limit 
Passenger-carrying aircraft Cargo Inaccessible Accessible. 

Aircraft 0 n ly 
labeled 
packages 

Cargo-only aircraft- Not Inaccessible (Note 1) Accessible 
Packages authorized aboard a applicable (Note 2). 
passenger-carrying aircraft 
Cargo-only aircraft- Inaccessible Not applicable Accessible 
Packages not authorized abo~rd a (Note 1) (Note 2). 
passenger-carrying aircraf('and} 
displaying a Cargo Aircraft 6Wif 
label 

Note 1:The following materials are not subject to this loading restriction-

a. Class 3, PG Ill (unless the substance is also labeled CORROSIVE). 

b. Class 6 (unless the substance is also labeled FLAMMABLE LIQUID (PG II and Ill only)). 

c. Class 7 (unless the hazardous material meets the definition of another hazard class). 

d. Class 9, ORM-0-AIR and Limited Quantity or Excepted Quantity material. 

Note 2:Aboard cargo-only aircraft, packages required to be loaded in a position that is considered to be 
accessible include those loaded in a Class C cargo compartment. 
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2) US-2 requires CAO label for Section 1A and 1B batteries, but Section II batteries "must be 
marked "PRIMARY UTHIUM BATTERIES- FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER 
AIRCRAFT" or "UTHIUM METAL BATTERIES- FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD 
PASSENGER AIRCRAFT." That language, of course, comes from 49 CFR 172.102 SP 188. 

3) 49 CFR 172.402(c) 
Cargo Aircraft Only label. Each person who offers for transportation or transports by aircraft a 
package containing a hazardous material which is authorized on cargo aircraft only shall label the 
package with a CARGO AIRCRAFT ONLY label specified in § 172.448 of this subpart. 

4) 49 CFR 173.27 General requirements for transportation by aircraft. 
(b) Packages authorized onboard aircraft. 
(4) A package containing a hazardous material which is authorized aboard cargo aircraft but not 
aboard passenger aircraft must be labeled with the CARGO AIRCRAFT ONLY label required by § 
172.402(c) of this subchapter and may not be offered for transportation or transported aboard 
passenger-carrying aircraft. 

5) 49 CFR 175.30 
175.30 Inspecting shipments. 
(a) No person may accept a hazardous material for transportation aboard an aircraft unless the 
aircraft operator ensures the hazardous material is: 
(4) Labeled with a "CARGO AIRCRAFT ONLY" label (see§ 172.448 of this subchapter) if the 
material as presented is not permitted aboard passenger-carrying aircraft. 
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