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Ref. No. 13-0176 

Dear Mr. Mulet: 

NOV 1 9 20tl 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your August 22, 2013 email regarding physical testing of DOT 
Specification 4L cylinders under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts I 71-180). You note that for most of the DOT Specification "300 series and 400" 
series cylinders, when physical testing of specimens is required, the specimen must 
conform to the following: 

"A gauge length of8 inches with a width not over I \'2 inches, a gauge length of2 inches with width 
not over 1 Yz inches, or a gauge length at least 24 times thickness with a width not over 6 times 
thickness (authorized when cylinder wall is not over 3/ 16 inch thick)." 

You fmiher note, however, that for physical testing of DOT Specification 4L cylinders 
under§ 178.57(j)(2)(i), the criterion for the cylinder wall is "not over 1

/ 16 inch thick." You 
ask whether this value is correct or whether it should read "not over 3 I 16 inch thick" 
consistent with the value for other DOT specification cylinders. 

The criterion for the cylinder wall should read ''not over 3/ 16 inch thick." Under rulemaking 
HM-220B (61 FR 25940; May 23, 1996), we restructured the cylinder specification 
requirements by consolidating repetitive requirements and implementing other formatting 
changes. In doing so, for a DOT Specification 4L cylinder, the cylinder wall thickness 
value was inadvertently changed to 'd/16 inch." Prior to HM-220B, the value had been 'd/16 

inch" consistent with the other DOT specifications. We thank you for bringing this matter 
to our attention. PHMSA will revise this language in a future rulemaking. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

/~0~ 
Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 

-------------------



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 

Betts, Charles (PHMSA) 
Friday, August 23, 2013 10:57 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Cassidy, Duane (PHMSA) 

ber kt~deven 
§ 11'6. 51Q)Cz]J 

~Jinder:s 
1'--3 -o 11 ~ 

Subject: FW: 4BW Cylinder specification 178.57U)(2)(i) Specimens dimensions for physical testing. 

Importance: High 

Carolyn-

Please log and assign to a specialist for handling. 

Thanks, 
Charles 

From: Mulet Oberst - Hartford-HSBCT [mailto:oberst mulet@hsbct.com] 
Sent: Thursday, August 22, 2013 4:57PM 
To: cassidy, Duane (PHMSA) 
Subject: 4BW Cylinder specification 178.57(j)(2)(i) Specimens dimensions for physical testing. 

Dear Mr. Cassidy: 

I hope you are doing well. I have the following question concerning paragraph 178.57(j)(2)(i) of the 49 CFR Transportation. 

For 300 series and 400 series cylinders specifications, when required, the conditions for obtaining a specimen from a 
cylinder or sphere for the required physical testing, one of the options among others is as follows: 

"A gauge length of 8 inches with a width of not over 1-1.12 inches, a gauge length of 2 inches with a width of not over 1-
1.12 inches, or a gauge length of at least 24 times the thickness with a width not over 6 times thickness is authorized when 
a cylinder wall is not over 3/16 inch thick." 

While for 4L Cylinder Specifications the requirement reads: 

178.57(j)(2)(i) 
"A gauge length of 8 inches with a width not over 1-1.12 inches, a gauge length of 2 inches with width not over 1-1.12 
inches, or a gauge length at least 24 times thickness with a width not over 6 times thickness (authorized when cylinder 
wall is not over 1/16 inch thick)." 

My question is: For 4L cylinder specification is the one-sixteenth (1/16) inch the correct value and not three-sixteenth 
(3/16) inch? 

I have searched the regulation and 4L is the only specification I found with this requirements and I thought it was possibly 
a mistake therefore I am requesting your corroboration. Thank you in advance. 

Regards; 

Oberst Mulet 
Engineer II 

HSB ·Global Standards 
ONE STATE STREET 
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P.O. BOX 299 
HARTFORD, CT 06416-0299 
T: (860) 722-5528 
F: (860) 722-5705 

- HSBGiobaiStandards.com 

Oberst Mulet@hsbct.com 

The information contained in this e-mail, including any attachment(s), is intended solely for use by the named 
addressee(s). If you are not the intended recipient, or a person designated as responsible for delivering such messages to 
the intended recipient, you are not authorized to disclose, copy, distribute or retain this message, in whole or in part, without 
written authorization from HSB CT. This e-mail may contain proprietary, confidential or privileged information. If you have 
received this message in error, please notify the sender immediately. Thank you for your cooperation. 

IMPORTANT NOTICE: 
The information in this email (and any attachments hereto) is confidential. If you are not the intended recipient, 
you must not use or disseminate the information. If you have received this email in error, please immediately 
notify me by "Reply" command and permanently delete the original and any copies or printouts thereof. 
Although this email and any attachments are believed to be free of any virus or other defect that might affect any 
computer system into which it is received and opened, it is the responsibility of the recipient to ensure that it is 
virus free and no responsibility is accepted by Global Standards, LLC or its subsidiaries or affiliates either jointly 
or severally, for any loss or damage arising in any way from its use. 
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