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Dear Mr. Emico: 
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1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your email dated August 9, 2013, requesting clarification ofthe 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the filling 
and requalification of DOT specification cylinders. Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

Q 1. Are DOT cylinders required to be requalified each time a cylinder is removed from an 
aircraft? 

AI. Each cylinder bearing a DOT specification marking must be requalified in accordance 
with the appropriate period specified in the requalification table in § 180.209(a). A cylinder 
must be tested and inspected, without regard to any other periodic requalification 
requirements, prior to further use if: (1) The cylinder shows evidence of dents, corrosion, 
cracked or abraded areas, leakage, thermal damage, or any other condition that might render 
it unsafe for use in transportation; (2) The cylinder has been in an accident and has been 
damaged to an extent that may adversely affect its lading retention capability; (3) The 
cylinder shows evidence of or is known to have been over-heated; or ( 4) The Associate 
Administrator determines that the cylinder may be in an unsafe condition(§ 180.205(d)). 

Q2. Is a DOT authorized person required to refill an oxygen cylinder each time it is 
removed from the aircraft? 

A2. Partially filled cylinders may continue to be transported. The filling or re-filling of a 
DOT marked cylinder with oxygen must follow the requirements of§§ 173.301 and 
I 73.302. 

Q3. Are cylinders required to be requalified only if the specified service life has expired or 
it is past its requalification date? 

A3. A cylinder with a specified service life may not be refilled and offered for 
transportation after its authorized service life has expired. A cylinder past its requalification 
date may not be refilled and offered for transportation until it is requalified. A cylinder 



must be requalified prior to further use without regard for the requalification period if the 
cylinder meets one or more ofthe conditions in§ 180.205(d), (see Al.). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

-D~>{,~-~ 
Duane Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) § r-go I 4 aq 

IN~OCNTR (PHMSA) fl11/1 ndeJCS From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Importance: 

Hi Carolyn, 

Fnday, August 09, 2013 3:42PM J / /).. /) J /,.. ~ J 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) .:/ - !f1 7 
FW: REQUEST FOR A FORMAL INTERPRETATION LETTER: Aviator Oxygen Cylinder 
Requalification as per 49 CFR's § 180.205(c) and§ 180.209 

High 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Enrico, Cesar (MANITO LP) [mailto:cesar.enrico@lan.com] 
Sent: Friday, August 09, 2013 1:55PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: REQUEST FOR A FORMAL INTERPRETATION LEITER: Aviator Oxygen Cylinder Requalification as per 49 CFR 's § 
180.205(c) and§ 180.209 
Importance: High 

Office of Hazardous Materials Standards, Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Request for a Formal Interpretation Letter related to of 49 CFR's § 180.205(c) and§ 180.209: 

Dear Sir I Ma'am, 

LAN Peru is a Peruvian airliner certified as a 121 passenger, cargo & mail air operator, with its main base located in Lima, 
Peru. LAN Peru is part of the recently formed LA TAM Airlines Group. Our maintenance facility is certified as an aircraft 
repair station by local and regional civil aviation authorities (CAA's), as well as the Federal Aviation Administration 
(FAA). As part of our services, we provide aviator's oxygen refilling to cylinders removed from non-US registered 
aircraft. An oxygen cylinder approved by the aircraft manufacturer is considered an aircraft part while installed in an 
aircraft, and is regulated under the maintenance requirements of Chapter 14 CFR appropriate to the type of aircraft and 
type of operation. These cylinders used in aviation are certified under DOT and are used exclusively to provide certified 
aviator's oxygen to flight crew. Due to safety considerations, oxygen servicing in large aircrafts is no longer applicable and 
has been removed from the applicable Aircraft Maintenance Manual (AMM). When oxygen cylinders are below its 
minimum operational pressure level, they are removed from the aircraft and serviced in our Oxygen Shop. This shop 
serves one purpose only, which is to service oxygen cylinders removed from an aircraft with aviator's oxygen. Once each 
high-pressure cylinder is removed from an aircraft, its continued serviceability requirement falls under Chapter 29 CFR 
and 49 CFR, not 14 CFR. 

During our last visit to the FAA requesting information to obtain approval to service US-registered aircraft, we were 
informed that cylinder requalification provisions were required under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically, based on the information received, we understood that all cylinders must be requalified 
before refilling. This requalification requires to be performed by an authorized person who holds a current approval 
issued under the procedural requirements prescribed in subpart I of part 107 of Chapter 49 CFR. 
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The interpretation above was given based in§ 180.205(c) of the HMR, which states that: "a cylinder may be requalified at 
any time before or during the month and year the requalification is due. A cylinder filled before the requalification 
becomes due may remain in service until it is emptied. A cylinder with a specified service life or past its requalification 
date may not be refilled and offered for transportation after its authorized service life has expired or, it is requalified, 
respectively." 

Based on the above, we would like a formal interpretation letter regarding the following questions [related to of§ 
180.205(c) and§ 180.209]: 

1/ Is a requalification required every time a oxygen cylinder is removed empty or partially filled with oxygen from an 
aircraft to be serviced (i.e. refilled) with aviator's oxygen (considering that the hydrostatic test nor the requalification is 
due)? 
2/ Is a DOT authorized person required to service (i.e. refill) an aviator's oxygen cylinder every time it is removed from an 
aircraft? 
3/ Is it only required to requalify an oxygen cylinder before servicing (i.e. refilling) by a DOT approved person if its 
specified service life has expired or it is past its requalification date? 

Hoping to hear from you soon, 

Best regards, 

Cesar Enrico 
Quality Manager 
LAN Peru 
Email: cesar.enrico@lan.com 
Phone: (51-1) 213-8300, ext. 73016 
Cel.: (51) 99358-8530 
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