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Dear Mr. Thomas: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your July 30, 2013 request for clarification of the requirements for the 
modifl.cation ofthe DOT Specification 51 portable tanks under§§ 178.274 and 178.275 of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask 
if modification of a DOT Specification 51 portable tank is authorized under the HMR. You 
also reference letter of interpretation Ref. No. 07-0225, indicating that modifications can be 
made as long as they do not "invalidate the ASME U stamp". 

In your incoming letter, you state that you have a DOT Specification 51 portable tank with 
an inverted removable dome with a vent connection attached to the side of the dome. This 
connection is threaded, and, you express concern it may be accidentally loosened as hoses 
are c01mected and disconnected. You indicate that the use of a flanged connection would 
enhance the safety of the containers. To modify this connection, you would need to lower 
the point at which the vent connection intersects the wall of the inverted dome. You would 
have to cut off the existing vent connection, patch the hole, and cut a new hole a few inches 
lower. 

Your questions are paraphrased and answered below: 

Ql. Does interpretation letter Ref. No. 07-0225 state that welding and cutting on any 
part of the DOT Specification 51 portable tank is permitted by a shop having an R 
stamp? 

Al. No. RefNo 07-0225 stated modifications are authorized if they are done in 
accordance with ASME and do not invalidate the ASME U stamp. 

Q2. What limitations are on modification of these DOT Specification 51 portable 
tanks? 



A2. Modifications made in accordance with§§ 178.274 and 178.275 that do not 
invalidate the ASME U stamp requirements are authorized. Modifications that are 
not in compliance would require a special permit to install. 

Q3. If the modifications you described in your incoming letter are done in 
accordance with ASME, would the DOT Specification 51 portable tank still be 
approved for shipping hazardous materials? 

A3. PHMSA does not determine if modifications meet the requirements or violate 
the ASME U stamp. An approval agency(§ 107.401) should determine if the 
modification to the DOT 51 Specification portable tank violates the ASME U stamp. 
Ultimately, it is the owner of the packaging's responsibility to determine compliance 
with the I-IMR. 

Q4. If the proposed modification is not allowable, would it be allowable to replace 
the removable dome with a new dome having the adjusted vent location? 

A4. It should be noted dome replacement is permitted if the new dome with the 
adjusted vent location is done in accordance with§§ 178.274 and 178.275 and does 
not invalidate the ASME U stamp. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, July 30, 2013 4:36PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: PHMSA Interpretation Request 
[Untitled].pdf 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Brad .Thomas@albemarle.com [ mailto: Brad. Thomas@albemarle.com] 
Sent: Tuesday, July 30, 2013 3:14PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Fw: PHMSA Interpretation Request 

Porfa.-~1 e fa11 I~ 
l'3~ DJ59 

Rather than editing and omitting a pertinent piece of information, I am forwarding the below email in its entirety. Please 
acknowledge receipt. 
Thank You 
Brad Thomas 

Brad Thomas I Bulk Logistics Manager I Logistics Safety and Security Manager I Albemarle Corporation 1 451 Florida Street 1 Baton Rouge, LA 

70801 I ti': 225.388.7104 I~: 225.388.7387 I brad thomas@albemarle.com I www.albemarle.com 
-----Forwarded by Brad Thomas/BatonRouge/Chem/Aibemarle on 07/30/2013 02:10PM-----

Laurie Davidson/BatonRouge/Chem/Aibemarle 

07/30/2013 02:06PM 

Brad, 

To Brad Thomas/BatonRouge/Chem/Aibemarle@Aibemarle 

cc 
Subject PHMSA Interpretation Request 

Please ask PHMSA for an interpretation on the following topic: 

49 CFR no longer allows Portable Tanks to be built to DOT Specification 51. Many old DOT 51 tanks are still in use. What 
are the limitations on modification of these tanks? 

Interpretation Reference Number 07-0225 issued by the U.S. Department of Transportation in 2008 seems to indicate that 
modifications can be made as long as they do not "invalidate the ASME U stamp". This seems to allow welding and cutting 
on any part of the container by a shop having an R stamp. Is this correct? 

We have a container with an inverted removable dome (drawing attached}. A vent connection is attached to the side of the 
dome. This connection is threaded, and we are concerned it may accidentally be loosened as hoses are connected and 
disconnected. We feel the use of a flanged connection would enhance the safety of the containers. In order to modify this 
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connection and utilize a flanged valve, we would need to lower the point at which the vent connection intersects the wall of 
the inverted dome. Thus we would have to cut off the existing vent connection, patch the hole, and cut a new hole a few 
inches lower. If this is all done per ASME, would the DOT 51 tank still be approved for shipping hazardous materials as it is 
now? 

If the proposed modification described above is not allowable, would it be allowable to replace the removable dome with a 
new dome having the adjusted vent location? 

We often have questions about the limitations on modification to our large fleet of DOT 51 tanks. Some guidance would be 
very valuable to us. 

If there are any questions, contact Laurie Davidson at 225-388-7827 or laurie davidson@albemarle.com. 

Laurie 
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