
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Jim Lawless 
Battery USA 
1840 S Combee Rd. 
Lakeland, FL 33801 

Ref. No.: 13-0134 

Dear Mr. Lawless 

AUG 2 9 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington. DC 20590 

This is in response to your June 20, 2013 email requesting clarification of exceptions for 
wet (electric storage) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically you request confirmation that your company's practice of 
exchanging a new battery for a used battery complies with the condition found in 
§ 173.159(e)(4). You contend that after the transaction is completed you become the 
shipper of all of the batteries on the transport vehicle. You ask if this practice complies 
with the requirements found in § 173.159(e)(4). 

Section 173.159(e) provides relief from the requirements of the HMR for highway or rail 
shipments of electric storage batteries containing electrolyte or cotTosive battery fluid 
when the following conditions are met: 

(1) No other hazardous materials are transported in the same vehicle; 
(2) The batteries are loaded or braced to prevent damage or short circuits during 
transportation; 
(3) Any other material loaded in the same vehicle is blocked, braced, or otherwise secured 
to prevent contact with or damage to the batteries; and 
( 4) The transport vehicle does not carry material shipped by any person other than the 
shipper of the batteries. 

For purposes of the HMR, an "offeror" is any person who performs, or is responsible for 
performing a pre-transportation function required under the HMR for transportation of a 
hazardous material in commerce, or who tenders or makes the hazardous material 
available to a carrier for transportation in commerce (see § 171.8). The conditions 
required to be a shipper are independent of possession or ownership of cargo. If after 
taking possession of the battery your company performs all pre-transportation functions 
necessary for the shipment you are acting as the shipper of the batteries. 



I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

.::;----~--) / /_,..~.,.,. n ·-~-J J 
-.f___---· (,~ ~ ~. c. 

Duane Pfund 
International Standards oordinator 
Standards and Rulemaking Division 

.. -·----··--··--··------



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Tuesday, June 25, 2013 11:18 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: HQ Feedback: Hazardous Materials Regulations Question 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

-----Original Message----­
From: PHMSA Webmaster 
Sent: Thursday, June 20, 2013 4:50 PM 
To: HMIS (PHMSA); PHMSA Webmaster 
Subject: HQ Feedback: Hazardous Materials Regulations Question 

Trying to get an interpretation of 173.159(e)(4) Batteries, Wet. 

We are being told by a DOT official that when we sell a battery to a customer off of our route trucks, the exchange( old) 
battery traded in for this purchase is voiding the exemption. Reason given was that the customer becomes another 
'shipper'. We contend that after the transaction is completed, the old trade in battery which is required as 'exchange' 
becomes property of our company, therefore not creating another shipper. This is typical day to day route delivery 
business similar to Interstate Battery, the largest battery distributor in the US. Can you provide info for us? 

Jim 
Affiliation: Other() 
Address: 1840 S Combee Road 
Lakeland FL 33801 
Phone: 863-665-6317 
Fax: 863-666-5004 
Email: Lawless 
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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration 

Office of 
Chief Counsel 

Mr. Thomas E. Evans 
Wal-Mart Stores, Inc. 

Hazardous Materials Safety 
Law Division 

LETTER OF INTERPRETATION 

November 4, 2009 

601 North Walton Boulevard, MS-L20 
Bentonville, Arkansas 72716-0710 

Dear Mr. Evans: 

1200 New Jersey Avenue. S.E .. 
PHC-10, Room E26-33l 
Washington, D.C. 20590-0001 
Phone: (202}366-4400 
Fax: (202) 366-7041 
Email: joe.solomey@dot.gov 

Ref. No.: 10-0025 

This letter is in response to the meeting that occurred on September 22, 2009 between 
Messrs. Sharkey, Dragash, yourself, and PHMSA. You asked PHMSA to clarify whether 
exception four in 49 C.F .R. § 173 .159( e) applies to only one shipper. 

The answer to your question is yes, 49 C.F.R. §173.159(e)(4) applies to only one shipper. 
You suggest there is ambiguity in reading exception four: the transport vehicle may not carry 
material shipped by any person other than the shipper of the batteries. The Rules of 
Construction, which are found in 49 C.F.R. §171.9, state that "words imparting the singular 
include the plural" and vice versa. Based on 49 C.F.R. § 171.9, the word shipper can be a 
singular shipper, or it can be multiple shippers. This creates ambiguity. 

If a regulation is ambiguous, we would consult the preamble of the final rule as evidence 
of context or intent of the agency promulgating the regulations. The preamble provides 
~uidance. In this situation, the preamble to the final rule stated that: 

"interested persons were afforded an opportunity to participate in this rule 
making. Of the comments received no objection was taken to the 
provisions of the basic proposal except that one comrnenter believes the 
exemption extension is discriminatory because rail transportation was not 
included. The Board will consider this comment as a petition for further 
rule making since such a proposal was not made by the Board in the 
notice." HM-21, 34 Fed.Reg. 13871 (1969), 8/29/1969 
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The preamble was silent with respect to this exception. There was no mention of any objections, 
therefore no changes were proposed from the Notice of Proposed Rulemaking (NPRM.) In order 
to fully understand the intent of the exception, the preamble to the NPRM must be examined to 
determine the regulatory intent. It can be found under docket number HM-21, 34 Fed.Reg. 6444 
(1969), 4112/1969, which states: 

the Board believes that the exception should cover only those shipments where a 
motor vehicle is carrying only one shipper's goods. This limitation will thus 
achieve substantially the same type of control that is available in a private carriage 
shipment while not so limiting the types of carriage that may be used. 

The plain language of the preamble to the NPRM clearly states only one shipper's goods are 
allowed on a transport vehicle under the exception. Interested parties had the opportunity to 
comment on the NPRM. In the final rule, no one proposed a change to the NPRM, therefore the 
original intent of the NPRM should stand. 

To be consistent with the intent of the NPRM, only one shipper's goods are allowed on a 
transport vehicle under the exceptions listed in 49 C.F.R. § 173.159(e). 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 

~lomey,..,...-.... "-~~":_:~-­
Assistant Chief Counsel for 
Hazardous Materials Safety 
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