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Reference No. 13-0129 

Dear Ms. Morningstar: 

NOV 1 2 Z013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your June 18, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of 
explosives. Your questions are paraphrased and answered below: 

Q 1: You ask for clarification on the use of approvals issued to the Department of Defense 
(DOD). You note that the approvals issued to DOD contain the statement ''These 
items are authorized for transportation only when transported by, or under the 
direction or supervision of, a component of the DOD." You ask if it is permissible 
for Lockheed Martin, as an integral part of the DOD supply chain, to use such 
approvals for the transportation of explosives under its DOD contracts. 

Al: The answer is yes. Provided Lockheed Martin is transporting explosives offered for 
transportation by, or under the direction or supervision of a component of the DOD, 
a separate approval would not be required. 

Q2: You also ask for clarification on the proper format for older EX numbers that do not 
have expiration dates. You note that older explosives approvals are formatted as 
"EX" followed by seven digits. The current format is "EX" followed by ten digits, 
with the first two digits indicating the year of issuance. You ask if it is permissible 
to use the old EX number forn1at for approvals that do not expire for the purposes of 
package markings and shipping paper descriptions. 

A2: Currently, nothing in§ 172.320 prohibits the use of the old seven digit EX number 
format for approvals that do not expire. However, any EX number with the seven 
digit format must be associated with a current UN identification number and proper 



shipping name. In addition, the EX number in the seven digit format must be 
associated with a current packaging note within§ 173.62. If any of these items is no 
longer current, the shipper must re-apply for an updated approval with a current/valid 
UN proper shipping name and packaging note. 

I trust this satisfies your request. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

--~~V?07~. 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



VIA ELECTRONIC MAIL 

June 18, 2013 

Standards and Rulemaking Division 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

ATTN: PHH-10 

U.S. Department of Transportation, East Building 

1200 New Jersey Avenue, S.E. 

Washington, DC 20590-0001 

RE: Letter of Interpretation Request for Explosives-Related Questions 

Dear Sir or Madam: 

The purpose of this Jetter is to request from the U.S. Department of Transportation ("USDOT") an 

interpretation letter answering two questions related to the transportation of explosive materials. 

Lockheed Martin Corporation ("Lockheed Martin"} is a multi-national corporation doing business in all 

50 states in the United States and internationally. Lockheed Martin regularly transports hazardous 

materials on public roads and by air and water, and routinely transports hazardous materials for its 

largest customer, the U.S. Department of Defense ("DOD"). 

In the past, the DOD has requested USDOT Competent Authority Approvals ("Approvals") for explosives. 

Such Approvals, when granted by USDOT, often include the sentence, "These items are authorized for 

transportation only when transported by, or under the direction or supervision of, a component of the 

Department of Defense." lockheed Martin understands that there may be a general unwritten 

consensus among USDOT departments, including the HazMat Information Center, that the intent of this 

sentence is to restrict use of such explosives Approvals, particularly with regard to third parties who are 

not related to the DOD through their supply chains. Lockheed Martin could infer that third parties who 

ore part of the DOD supply chain could use such Approvals, and therefore a DOD contractor, such as 

Lockheed Martin, could use such Approvals for transportation of explosives in support of lockheed 

Martin's DOD contracts. 

lockheed Martin's first request for interpretation is therefore as follows: Please clarify the criteria 

regarding the use of explosives Approvals that contain the sentence, "These items are authorized for 

transportation only when transported by, or under the direction or supervision of, a component of the 



Department of Defense." Is it allowable for Lockheed Martin, as an integral part of the DOD supply 

chain, to use such Approvals for its transportation of explosives under its DOD contracts? 

Some of the US DOT Competent Authority Approvals for explosives contain expiration dates, and some 

do not contain expiration dates. Older explosives Approvals are formatted as "EX" followed by seven 

digits (e.g., EX8210067). The current format is "EX" followed by ten digits, with the first four digits being 

the year of issue. When older Approvals are converted to new Approvals, the first two digits of the year 

are added in front of the seven-digit older number and an extra zero is added in front of the last three 

digits (e.g., EX8210067 becomes EX1982100067). When Approvals expire and are reissued, USDOT may 

update the format of the Approval; however, for an Approval that does not have an expiration date, the 

shipper/offeror must decide the format of the Approval to mark on individual packages in compliance 

with 49 CFR §172.320(a), or to indicate on shipping papers in compliance with 49 CFR §172.320(d), or in 

both locations. For older Approvals containing the old format, if the shipper/offeror converts to the 

new format, the EX# format marked on the package and/or indicated on the shipping description does 

not exactly match the format appearing on the Approval document. 

Therefore, the second request for interpretation is as follows: Is it entirely optional for the 

shipper/offeror to use either the "old" or the ''new" format, or is it mandatory under all or certain DOT­

specified circumstances that 110id" format Approvals are converted to "new" format Approvals for 

purposes of package markings and/or shipping paper descriptions? 

lockheed Martin appreciates your attention to these questions, and I would be happy to discuss either 

or both with the appropriate person within the USDOT. My contact information is on my letterhead. 

Thank you in advance for your assistance. 

Sincerely, 

?~' ' ' / ./ .... /< ~/ fr '' ,''' ''',. ''''' ·---
Mary P. Mdrningstar 

cc: Allison Norris 

Norman A. Varney 

Michael Fiddis 


