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Dear Mr. Tisher: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your June 13, 2013 email and subsequent conversation with a member of 
my staff requesting clarification of the requirements in the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to design testing of lithium ion 
batteries. The requirements you address are contained in Section 38.3 of the United 
Nations (UN) Manual of Tests and Criteria and are implemented through the provisions of 
§ 173.185 of the HMR. In your letter and in telephone conversations with my staff, you 
described a cylindrical battery comprised of 35 individual cells. The battery is inserted into 
an aluminum housing that is part of a battery powered device. The device with the 
batteries is then placed into a case for shipping. You asked if you could conduct the T3 
(shock) and the T4 (vibration) tests with the battery installed in the aluminum housing or in 
a transit box because the battery itself is not equipped with mounts to secure it to the testing 
machine. 

Each test in Section 38.3 must be conducted on the battery itself without equipment or 
packaging. In the situation you described, the battery must be subjected to each of the 
tests, including the shock and the vibration tests outside of the device or any packaging. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

·-~---~---··---- -~~~ 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Leary, Kevin (PHMSA) 
Thursday, June 13, 2013 3:04 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: lithium battery testing question 
battery photo.jpg; device drawing.jpg 

Please enter this request into the system for response. 

Kevin 

-----Original Message-----
From: Tisher, Mark T CIV NSWC Crane, GXS [mailto:mark.tisher@navv.mil] 
Sent: Thursday, June 13, 2013 10:20 AM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: lithium battery testing question 

Kevin, 

13-Dt.l{p 

I'm looking for an interpretation of Section 38.3 of the UN Manual for T3 transportation vibration and T4 shock. The 
battery has no mounting provisions other than inserting it into the cylindrical housing for the device (see attached). For 
transportation, the device is then placed in a transit case. I'm trying to determine the acceptable test configuration for 
these two tests. I don't see how we can test it without the housing. Can it be tested in the transit case? If not, the 
housing has rubber bumpers that can be seen in the device drawing file. The rubber bumpers are restrained only by a 
house clamp within the groove. Would we fixture to the rubber bumpers or to the housing itself? We started by fixturing 
directly to the housing, but the device manufacturer stated that previous testing of a similar device fixture to the 
bumpers. We switched to fixturing to the rubber bumpers, but the rubber creates play and it loosened up after the first 
sweep causing problems. 

One more question: for shock, the cells and battery are blow the large cell and large battery definition, but if we test it in 
the housing the mass is up around 70 pounds, so 150g is a lot of force and I'm wondering if there is consideration for this. 

v/r 
Mark Tisher 
Crane Division, Naval Surface Warfare Center 
300 Hwy 361 
Crane, In 47522 
ph (812) 854-5912 
cell (812) 361-5269 
fax(812)854-2043 
Email: mark.tisher@navv.mil 

http://www.navsea.navv.mil/nswc/crane/Lists/customerfeedback/NewForm.aspx 
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