
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Ron Collins 
Inventory Control Coordinator 
ClearEdge Power 
7175 NW Evergreen Parkway, Ste. 100 
Hillsboro, OR 97124 

Reference No.: 13-0121 

Dear Mr. Collins: 

JUl 1 1 2013 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your May 29, 2013 email to the Standards and Rulemaking Division of 
the Office of Hazardous Materials Safety requesting clarification ofthe Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the determination as to 
whether or not your shipment meets or exceeds the reportable quantity listed in the appendix 
A to § 1 72.101 is based on the amount of hazardous materials, or on the total weight of your 
package. You state that you offer hazardous materials under a special permit in a non-DOT 
specification closed bulk bin. You also state the actual weight of the hazardous materials in 
the bulk bin is 29 pounds, and the metal assembly containing the material is 600 pounds. 

The definition of a hazardous substance is found in § 171.8. A hazardous substance (other 
than a radionuclide) is defined as a material, including its mixtures and solutions, that: (1) is 
listed in appendix A to§ 172.101 ofthe HMR; (2) is in a quantity, in one package, which 
equals or exceeds its reportable quantity (RQ) listed in appendix A to 172.101 of the HMR; 
and (3) when in a mixture or solution, is in a concentration by weight which equals or 
exceeds the concentration corresponding to the RQ of the material, as shown in§ 171.8. 
The total amount of the material listed by name in appendix A to § 1 72.1 0 1 should be used 
to determine if your shipment meets or exceeds the reportable quantity shown in column two 
of the appendix. From the information you provided, the weight you would use to make 
your hazardous substance determination would be 29 pounds. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

~~~~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 
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From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Thursday, May 30, 2013 2:00 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Letter of Interpretation 

'R~po~le ua.n-h~ 
Jo-or~ . .J 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. This caller spoke with Victoria Lehman and 
Adam Lucas in the HMIC previously. 

Thanks, 
Victoria 

From: Ron Collins [mailto:rcollins@Ciearedgepower.com] 
Sent: Wednesday, May 29, 2013 1:48PM 
To:INFOCNTR(PHMSA) 
Subject: Letter of Interpretation 

May 29,2013 

Dear PHMSA, 

Once amended, we plan to be shipping under SP-14158. 
The material in question is the solid containing class 8 Liquid as; 
UN3244, SOLIDS CONTAINING CORROSIVE LIQUIDS, N.O.S. 
(Phosphoric Acid, Absorbed in Solids), 8, PGII 

The permit allows shipment in a "non-DOT specification closed bulk bin". 
This Bulk Bin is actually our metal assembly with the HM contained inside. 
The assembly is tight, but is not a DOT spec. container, and the assembly is shipped inside of a wood crate. 

My question is how to determine the reportable quantity of our material. 
The actual weight of the HM is 29# (solids and acid); however the metal assembly containing the material is 600#. 
Does my shipment contain 29# or 600# of HM? 
I have contacted PHMSA by phone and was told that the HM weight is not required for labels. 

We desire to have this quantity printed on our HM labels in addition to the Hazardous Material description as additional 
information. 
This weight determination could also be relevant to other compliances yet to be determined. 

Your interpretation would be appreciated. 

Best Regards, 
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Inventory Control Coordinator 

7175 NW Evergreen Parkway, Ste. 100 
Hillsboro, OR 97124 

Office: 877.257.3343 x1683 
Direct: 503-214-1683 
Fax: 503.693.1707 
http://www.clearedgepower.com 

Corporate management systems certified to ISO 9001 and ISO 14001. 
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