
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

SEP 2 4 2013 

Mr. Eric Larson 
Custom Metalcraft, Inc. 
2332 E. Division, P.O. Box 10587 
Springfield, Missouri 65808 

Ref. No.: 13-0116 

Dear Mr. Larson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your May 16, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the manufacturing and 
design of portable tanks. In your letter, you describe the calculations you use for the testing 
of a specification United Nations (UN) portable tank, under § 178.275, for the transportation 
of liquid and solid hazardous materials. You ask this Office to verify whether the 
calculations as presented in your letter are correct and would meet the design requirements 
prescribed in § 178.275. 

This Office does not perform the function of certifying whether a portable tank design meets 
the UN specification as prescribed in Part 6 ofthe UN Model Regulations. However, the 
HMR provide an application process for approval of a Specification UN portable tank 
design as specified in§ 178.273. Such applications are submitted to a designated approval 
agency authorized to approve portable tank designs in accordance with the procedures 
specified in Subpart E, Part 107, of 49 CFR Volume II, chapter I, subchapter A. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, May 28, 2013 12:17 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: requesting a letter of interpretation 
20130524104316272.pdf 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Eric Larson [mailto:ericl@custom-metalcraft.com] 
Sent: Friday, May 24, 2013 12:10 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA); Majors, Leonard (PHMSA) 
Cc: Steve Allred; Jeff Nelson; Mike Bither 
Subject: requesting a letter of interpretation 
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I am requesting a letter of interpretation on the information contained in the attached pdf. If this is the improper format 
to request a letter of interpretation please let me know. In the mean time please respond to the information contained in 
the pdf via email. If I get no response to the information contained in the pdf I will assume my statements in the pdf are 
correct and will proceed with vessel design and fabrication under that assumption. 

;· 

From: Eric Larson 
Sent: Monday, May 13, 2013 10:13 AM 
To: 'leonard.majors@dot.gov' 
Subject: Questions 

Please submit a response as we discussed on the phone: 

1) Special provisions 814 & TP38 specify a thermal conductance of no more than .075 8tu/(Hr Ft/\2 F) which take as 
the thermal conductivity k per inch of thickness. We have a "repeat" job that was originally DOT 51 that had 
essentially 2" thick insulation. I don't know of any insulation that will satisfy the maximum of .075 8tu/(Hr FtA2 F) 
with a 2" thickness along with maximum insulation temperature requirements. Am I reading this correct? I am 
taking k and dividing it by the insulation thickness which must be less than or equal to .075 8tu/(Hr FtA2 F). 
k/t<=.075 8tu/(Hr Ft/\2 F)? If that is the case we are looking at 3" to 6" of insulation depending on what insulation 
material is used (see pdf). We use 2" of insulation on vessels unless there is some reason to go thicker and in this 
case we have an existing design we want to try and keep. In addition, what parts of the vessel need to be 
insulated (see pdf of original tank)? I would assume any parts that need to be insulated would have to have a 
minimum thickness measured perpendicular to the shell surface per the thermal conductance criteria? 

2) Per 178.275(8) "The partial pressure (in bar) of air or other gases in the ullage space, resulting from their 
compression during filling without pressure relief by a maximum ullage temperature of 65 oc (149 oF) and a liquid 
expansion due to an increase in mean bulk temperature of 35 oc (95 oF); and" Does this mean that we are starting 
with an empty tank that is totally closed off, no pressure relief valve or venting of any kind, with air at 
atmospheric pressure and temperature inside the tank and then filling to the maximum fill level with the 
hazardous material, the resulting pressure due to the compression of the air would then be calculated at the 
maximum fill level at 149 oF and the design pressure must not, in part, be less than this? 
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NOTICE: This foregoing e-mail message and any attachments to this e-mail is 
confidential, may contain trade secrets or proprietary information, and may be 
protected by legal or other privilege. If you are not the intended recipient, be 
aware that any disclosure, copying, distribution, or use of this e-mail message 
or any attachment is prohibited. If you are the intended recipient, please be 
advised that the e-mail address bar of the sender and any signature in the 
message is not intended as an electronic signature unless the sender expressly 
states in the message that the senders signature in the message is intended to 
be an electronic signature for purposes of state and federal laws pertaining to 
electronic signatures. If you have received this e-mail message in error, please 
notify us immediately by returning it to the sender and delete this copy from 
your system. Thank you for your cooperation. 
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