
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

AUG 2 9 2013 

Mr. Richard Lupien 
Manager, Combustion Research Center 
Kidde-Fenwal, Inc. 
90 Brook Street 
Holliston, MA 07146 

Ref. No.: 13-0110 

Dear Mr. Lupien: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your May 16, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to pressure relief devices 
(PRD) on Department of Transportation 4BW-250 specification cylinders. In your letter, 
you state that you manufacture a fixed fire suppression system that utilizes DOT- 4BW250 
cylinders filled with a dry chemical agent and pressurized with nitrogen to a pressure of 175 
psig at 70 °F. Specifically, you ask if you may use a UL-rated fusible plug instead of a CG-
3 fusible plug required by Compressed Gas Association (CGA) publication S-1.1. 

Unless excepted, a cylinder filled with a gas and offered for transportation must be equipped 
with one or more pressure relief devices sized and selected as to type, location, and quantity, 
and tested in accordance with CGA S-1.1 (see§ 173.301 (f)(l)). Section 173.301(f)(5)(ii) 
states that a pressure relief device is not required on "a cylinder with a water capacity of less 
than 454 kg (1000 lbs) filled with a nonliquefied gas to a pressure of 300 psig or less at 21 
oc (70 °F), except for a DOT 39 cylinder or a cylinder used for acetylene in solution." The 
cylinders provided in your example do not require pressure relief devices. However, should 
you choose to install a PRD, it must conform to CGA publication S-1.1. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

srerely, 

ML f d,-DelmerB~YQ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Thursday, May 16, 2013 5:01 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Interpretation question - 49 CFR 173.300 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Lupien1 Richard CCS [mailto:Richard.Lupien@Kidde-Fenwal.com] 
Sent: Thursday1 May 161 2013 9:35 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Interpretation question- 49 CFR 173.300 

To the Hazardous Materials group, 

Our company seeks formal interpretation on a pressure relief question. 

We manufacture fixed fire suppression system units that utilize 4BW-250 cylinders. The cylinders are filled with a dry 
chemical agent suppressant and pressurized with nitrogen to 175 psig at 70 deg F as the expellant gas. The units employ a 
212 deg F. fusible plug (CG-3 device) sized to comply with CGA S-1.1. 

49 CFR 173.301(f) requires a pressure relief device sized and selected to CGA S-1.1 be utilized. The CGA pamphlet outlines 
only two fusible plug devices with the maximum unit at 212 deg F. nominal temperature. Is it DOT's intention or 
interpretation that no other fusible temperature plugs be allowed in service even if the level of safety offered is 
considerably conservative? 

In our example, the consideration is to utilize a UL listed fusible plug rated to 286 deg F instead of the CG-3 plug at 212 
deg F. The higher rated plug would incorporate the same size relief ports as the present plug. Because the cylinder is 
pressurized with nitrogen, the pressures developed in the cylinder at the elevated temperatures remain at levels well 
below the test pressure and in nearly all cases are even below the service pressure. Below is the nitrogen pressure levels 
in the cylinder at various temperatures: 

Temperature, deg F. Nitrogen pressure in 4BW-250 rated cyl, psig {test pressure of 500 psig) 

70 deg F. 175 psig 

131 deg F 197 psig 
(this complies with the 49 CFR 173.301 (a) (8) requirement for the pressure at 131 

deg F. to be less than 5/4 x the service pressure. 197 psig < 312 psig 

212 deg F. 226 psig 

286 deg F 252 psig 
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360 degf. 279 psig 

As seen in the table, the nitrogen pressure remains significantly below the test pressure of the cylinder at the moment the 
higher-rated fusible plug would release. We believe the CGA limits on available sizes are restrictive and although critical 
for products such as acetylene may not be flexible enough for fire suppression products that use only nitrogen as the 
expellant gas. 

Thank you for your time and consideration. 

Sincerely, 

Rich Lupien 
Manager - Combustion Research Center 
Kidde-Fenwal, Inc. 
90 Brook St. 
Holliston, MA 01746 
508 429-3191 
508 429-2990 fax 
508 308-3756 Mobile 
Ashland office 508 881-2000 x 2547 
richard.lupien@fs.utc.com 
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