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Dear Mr. Elkind: 

JUN 2 4 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your May 1, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to limited quantity packages of 
mixed contents. For transportation by aircraft, you ask whether a shipper should use Table 3 
in§ 173.27(£)(3), or the provisions in§ 173.24a(c)(l)(iv) when determining the maximum 
net quantity of each inner and outer packaging for limited quantity packages of mixed 
contents. 

As provided in § 173.27(£)(2), when a limited quantity of a hazardous material is packaged 
in a combination packaging and is intended for transportation aboard an aircraft, the inner 
and outer packagings must conform to the quantity limitations set forth in Table 3. Table 3 
provides the maximum net quantity of each inner and outer packaging for materials 
authorized for transportation as a limited quantity by aircraft. For mixed contents of limited 
quantities by air, the shipper must comply with the maximum authorized net quantity of 
each outer package (column 4 of 5 in Table 3) and ensure that the total net quantity does not 
exceed the lowest permitted maximum net quantity per package as shown by hazard class or 
division for the hazardous materials in the mixed contents package. 

However, we do recognize that the intent of Table 3 in§ 173.27(£)(3) as compared to 
§ 173 .24a( c )(1 )(iv) may be ambiguous in regard to limited quantity packages of mixed 
contents, and may consider revising the text in a future rulemaking. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



55 Glenlake Parkway, NE 
Atlanta, GA 30328-3474 

May 1, 2013 

Mr. Charles Betts 
Director, Hazardous Materials Standards Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey A venue, SE 
Attn: PHH-1 0 -East Building 
Washington, DC 20590 

Re: Use of Table 3 of 49 CPR 173.27(±)(3) for Limited Quantity Packages with Mixed 
Contents 

On behalf of UPS, Inc., I write to request regulatory guidance specific to the determination of the 
maximum allowed hazardous materials quantities for air packages containing mixed contents, 
which are also prepared under the Limited Quantity provisions (i.e. multiple materials prepared 
under Limited Quantities provisions, all packed in one outer package that is to be offered for air 
transport). 

The involvement of packages prepared under Limited Quantity provisions is important. The 
available guidance on mixed contents air shipments appears in § 173 .24a( c)( 1 )(iv ). However, this 
requirement points the shipper to Columns 9a and 9b of the § 172.101 Table for maximum 
package quantities; the total quantity of hazardous materials contained within a package must not 
exceed the most restrictive of the quantities shown in Column 9a or 9b for the materials contained 
within the package. 

This instruction, however, does not seem to be relevant to the circumstances of a Limited 
Quantity air shipment. The maximum package quantities in Columns 9a and 9b are specifically 
not applicable for packages prepared under Limited Quantity provisions; rather, the separate inner 
and outer package limits associated with packages offered under Limited Quantity provisions are 
spelled out in Table 3 of 49 CPR 173.27(£)(3). Additionally,§ 173.27(f)(2)(iii) indicates that "a 
completed [Limited Quantity] package may not exceed 30 kg gross weight." 

This background leads UPS to believe there may be a gap in the HMR concerning a mixed 
contents air shipment prepared under the Limited Quantity provisions. Table 3 of§ 173.27(£)(3) 
is normally relevant to both the inner and outer packaging restrictions applicable to Limited 
Quantity air shipments. UPS believes that it may also be applicable for shipments of mixed 
contents. However, the Table 3 column, "Maximum authorized net quantity for each outer 
package" exclusively provides the maximum outer package quantity for the specific hazard class 
or division and packing group combination from that row of Table 3. There is no discussion of 
circumstances in which the outer package contains more than one type of hazardous material. 



The lack of guidance in this connection has practical consequences, the outcome of which may 
not be entirely in accord with PHMSA's intended policy. For example, ifPHMSA's guidance is 
to restrict even a Limited Quantity mixed contents air shipment to the most restrictive of the 
quantities shown in Column 9a of §172.101, seemingly excessive package sizes may be the 
result. Conversely, the allowance of the individual § 173 .27(f)(3) Table 3 inner and outer package 
quantities appears to be a reasonable solution, providing a reasonably restricted quantity, while 
remaining within the constant gross weight limitation applicable to Limited Quantity packages of 
30 kg. The values entered in the following table, showing hypothetical mixed contents air 
shipments, highlight some of the extremes of the problem at the heart of our inquiry. 

Hypothetical Packages of Mixed Contents, Packed under LTD QTY Provisions 
(Column 1) (Column 2) (Column 3) (Column 4) (Column 5) (Column 6) 

172.101 Total per 
Column 9a 173.27(c)(3) 172.101 Total per Total per 

Net Table 3 Net Column 9a 173.27(c)(3) 173.27(c)(3) if 
UN Number, Quantity Quantity "most Table 3 "most individually 

Packing Group Limit Limit restrictive" restrictive" measured 
UN1263 PGIII 60L 10 L 

60L 2L 12L 
UN3287, PGIII 60L 2L 

UN1263, PGII 5L lL 
5L lL 2L 

UN1090, PGII 5L lL 

UN3178, PGIII 25kg lOkg 
25kg 5kg 15kg 

UN2585, PGIII 25kg 5 kg 

As shown above, the mixed contents guidance currently available in the HMR leaves important 
questions unanswered where Limited Quantity air shipments are concerned. Reliance on the 
current § 173 .24a( c )(1 )(iv) yields unexpectedly large outer package limits that seem unlikely to be 
PHMSA's intended result, as shown in Column 4 in the table above. But UPS stresses that if 
PHMSA's intention is to guide users to Table 3 of§ 173 .27( c )(3), the text therein currently 
appears to be inadequate. A user cannot easily conclude whether a hybrid of the current 
§§ 173.24a(c)(l)(iv) and 173.27(c)(3) may apply, whereby the most restrictive outer package limit 
from Table 3 is intended (but not stated) to apply, as shown in Column 5 of the above table; or 
whether PHMSA intends to allow the assembly of compliant inner packages up to the maximum 
outer package limit of Table 3 for each present Class!Division and Packing Group, so long as the 
constant 30 kg gr()SS package limit is also satisfied, as shown in Column 6 of the above table. 

Accordingly, UPS looks forward to PHMSA's guidance in this matter. Your response will ensure 
the accuracy of both our communication to customers and our internal guidance for UPS 
processes. 

Sincerely, 

UJqLIJ 
Samuel S. Elkind 
Corporate Regulated Goods Manager 


