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Dear Mr. T oale: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your March 20,2013 e-mail, which was forwarded to this Office on 
April12, 2013, and your May 15, 2013 telephone conversation with a member of my staff 
concerning how to describe pharmaceutical wastes that are transported from your hospital's 
healthcare clinic under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 

In your letter, you state that when transported from your hospital, these wastes are divided 
into two categories: those regulated by the Environmental Protection Agency (EPA) that are 
described as a hazardous waste, and everything else that is described as "UN 3291, Regulated 
medical waste, n.o.s., 6.2 (infectious), PG II." You also state these wastes typically meet one 
or more of the following hazard classes or divisions: 2.1 (flammable gas), 2.2 (non­
flammable gas), 3 (flammable liquid), 5.1 (oxidizer), 5.2 (organic peroxide), 6.1 (poisonous), 
8 (corrosive), and 9 (miscellaneous), but rarely contain a Division 6.2 (infectious) material. 
In addition, you state the wastes are not regulated as hazardous substances under the EPA's 
Resource Conservation and Recovery Act. You ask if your understanding is correct that 
wastes that do not meet the Division 6.2 hazard class may not be offered for transportation 
described as "UN 3291, Regulated medical waste, n.o.s., 6.2 (infectious), PG II." 

Typically, material, including pharmaceutical waste, that does not contain a pathogen, or in 
which the pathogen has been inactivated or neutralized so that it cannot cause disease, does 
not meet the definition of an infectious substances prescribed in§ 173.134(a)(1) and must not 
be described or offered for transportation as a Division 6.2 material under the HMR (see 
§ 173.134(b)(l)-(b)(3)). However, the exception prescribed in§ 173.134(c)(2) permits waste 
pharmaceutical materials to be offered for transportation and transported as RMW when 
packaged in a rigid non-bulk packaging conforming to the general packaging requirements of 
§§ 173.24 and 173.24a and packaging requirements specified in 29 CFR 1910.1030, and 
transported by a private or contract carrier in a vehicle used exclusively to transport RMW 
(see Docket No. PHMSA-2009-0151 (HM-218F), July 20, 2011 (76 FR 43530)). Waste 



pharmaceuticals that meet only one primary hazard class, are chemically compatible, and are 
placed in one packaging in conformance with the requirements prescribed in§ 173.12(b) (lab 
pack) may be described with generic proper shipping names instead of specific chemical ones, 
and are excepted from the specification packaging requirements for combination packagings 
when transported for disposal or recovery by motor vehicle, railcar, or cargo vessel. If the 
pharmaceutical wastes you describe are not transported in conformance with one of these 
exceptions, they must be transported in conformance with the requirements prescribed in the 
HMR for each hazard class they meet. Please note that a person who otiers or accepts a 
package that is not in conformance with the HMR is potentially subject to either a civil or 
criminal penalty (see§§ 107.329 and 107.333). 

I hope this satisfies your request. 

. GlennFostt/4' 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Edmonson 
B t~3. 13L/ 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) S I] l · 2,; 

INFocNTR (PHMSA) Re3ufa L-' Medtc{(,/ Llb.Je 
Friday, April12, 2013 5:11 PM TC.U 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) [r2.. () ~ 11 
FW: Proper Shipment of Non-RCRA Regulated Pharmaceutical Waste U- U 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit his e-mail as a formal letter of interpretation. The caller was previously referred to 
letter 02-0244 

Thanks, 
Victoria 

From: Kieran Toale [mailto:Kieran.Toale@bellevue.nychhc.org] 
Sent: Wednesday, March 20, 2013 11:33 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA); PHMSA Administrator (PHMSA); phmsa.chiefcounsel@dot.gov; PHMSA HM Hazmat Safety 
Subject: Proper Shipment of Non-RCRA Regulated Pharmaceutical Waste 

Dear DOT, 

I would be grateful if you can please provide me with some guidance on the appropriate shipment of non RCRA regulated 
pharmaceutical waste from the healthcare facility where I work in New York. Specifically I'd like to know if its acceptable 
practice to over classify such waste and ship it as regulated medical waste (RMW) on an RMW manifest using the 
following shipping name? 

UN3291, Regulated Medical Waste, n.o.s., 6.2, PG II (Untreated) 

This decision would be based on the rare possibility of a 5 gallon drum of non RCRA regulated pharmaceutical waste 
containing a single material or more that could actually be classified as RMW. To clarify the type of pharmaceutical waste 
that I'm referring to would not meet any of the EPA definitions of being RCRA characteristic and it is not listed as being 
RCRA waste. 

I've reviewed the appropriate DOT regulations shown below and do not believe that over classifying non RCRA regulated 
pharmaceutical waste for shipment is in compliance with DOT regulations. Would you be in agreement with my 
interpretation? 
Per 49 CFR 171.2(e} 

"No person may offer or accept a hazardous material for transportation in commerce unless the hazardous material 
is properly classed, described, packaged, marked, labeled, and in condition for shipment as required or authorized 
by applicable requirements of this subchapter or an exemption or special permit, approval, or registration issued 
under this subchapter or subchapter A of this chapter." 

Per 49 CFR 171.2(i} 

"No person may certify that a hazardous material is offered for transportation in commerce in accordance with the 
requirements of this subchapter unless the hazardous material is properly classed, described, packaged, marked, 
labeled, and in condition for shipment as required or authorized by applicable requirements of this subchapter or 
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an exemption or special permit, approval, or registration issued under this subchapter or subchapter A of this 
chapter." 

Per 49 CFR 172.204{a) 

"This is to certify that the above-named materials are properly classified, described, packaged, marked and 
labeled, and are in proper condition for transportation according to the applicable regulations the Department of 
Transportation." 

I look forward to receiving your response. 

Mr. Kieran Toale 
Industrial Hygienist, Haz Mat Coordinator 
Bellevue Hospital Center, Safety Dept 
462 First Avenue, Room 742, Admin Bldg 
New York1 NY 10016 
Tel 212-562-37311 Cell 646-358-0638 
Fax 212-562-7137 
kieran. toale@nychhc.org 

Visit www.nyc.gov/hhc 

CONFIDENTIALITY NOTICE: The information in this E-Mail may be confidential and may be legally 
privileged. It is intended solely for the addressee(s).lfyou are not the intended recipient, any disclosure, 
copying, distribution or any action taken or omitted to be taken in reliance on this e-mail, is prohibited 
and may be unlawful.lfyou have received this E-Mail message in error, notify the sender by reply E­
Mail and delete the message. 
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