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Reference No.: 13-0072 

Dear Mr. Barrett: 

JUL 1 1 2013 

1 200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your April 9, 2013 letter to the Standards and Rulemaking Division of the 

Office of Hazardous Materials Safety requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to the applicability and responsibility for 
specification packaging. 

You believe: 1) A person who self-certifies specification packaging by conducting their own tests 
assumes responsibility for those decisions in their control; 2) If a self-certifier provides 

instructions to a packaging manufacturer, and further requests them to print the specification 

marking including the name or symbol of the self-certifier on the packaging, that the packaging 

manufacturer only assumes responsibility for producing the packaging according to the 

instructions of the self-certifier and is not responsible to guarantee the results of the drop or stack 

tests which the packaging manufacturer does not conduct; and 3) a self-certifier may ask a 

manufacturer to provide a packaging including a specification marking without substantiating to 

the packaging manufacturer all details concerning the drop and stack tests specified in HMR part 

178. 

You are correct. In accordance with § 178.2(b )(2), when a specification marking is required and 

applied to a packaging, the mark is certification that all functions performed by, or on behalf of the 

person whose name or symbol appears as part of the marking conform to the specified 

requirements. In the scenario you describe, the self-certifier whose name or symbol is ultimately 
displayed on the packaging is certifying that the packaging conforms to the specified 



requirements. On behalf of the self-certifier, the manufacturer of the packaging, performing the 
functions of producing the packaging and printing the certification marking on the packaging is 
only responsible for ensuring those functions are performed correctly. The packaging 

manufacturer, in following the self-certifier's instructions, does not need to know the details of the 
packaging tests. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

fglli~~-
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



9 April2013 

Mr. Charles Betts, Director 
Standards and Rulemaking Division, 
Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration, Attn: 
PHH-10, U.S. Department ofTransportation, 

Re: Responsibility of M Number Self-Certifying Specification Packaging 

Dear Mr. Betts: 

This is a request for an interpretation per 49 CFR 105.20. 
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The Hazardous Materials Regulations in 49 CFR 178.2 discuss the applicability and responsibility for 
specification packaging, and states: 

(2) A manufacturer of a packaging subject to the requirements of this part is primarily responsible 
for compliance with the requirements of this part. However, any person who performs a function 
prescribed in this part shall perform that function in accordance with this part. 

This does not specifically address the scenario of self-certification by the packaging user. It is our belief based 
on a reading of the regulations that a person who self-certifies specification packaging by conducting their 
own testing assumes responsibility for those decisions within their control. We believe that if the self-certifier 
provides instructions to a package manufacturer, and further requests them to print the specification package 
certification including the name or M -number of the self-certifier on the package, that the packaging 
manufacturer only assumes responsibility for producing the packaging according to the instructions of the 
self-certifier, and is not responsible to guarantee results of the drop or stack tests which the packaging 
manufacture does not conduct. 

We have a situation where a self-certifier has thousands of packages and reports, and a package manufacturer 
thinks they have a responsibility to review each test report before manufacturing a packaging. Provision of 
such a quantity of information is a burden. We wish to NOT provide every package test report to the package 
manufacturer. 

We note PHMSA's interpretation numbered 02-0139 and dated July 18, 2003, which states: 

"If a customer is willing to assume responsibility for certifying compliance, a packaging fabricator 
may fabricate a packaging to a tested UN standard, but not place any packaging certification marks on 
the packaging. The customer would then self-certify as the manufacturer by placement of the 
complete required UN standard marking on the packaging. To satisfy the UN certification marking 
requirements of§ 178.503(a)(8), at the direction of the customer, a packaging manufacturer may 
mark the packaging with the customer's name and address or symbol, if used. (See § § 178.2( e) 
and178.503)" 
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Based on our reading of the regulations and this interpretation, we believe that a self-certifier may ask a 
manufacturer to provide a packaging including a specification packaging certification marking without 
substantiating to the package manufacturer all details concerning the drop and stack tests specified in 49 CFR 
178. We believe in this case that the packaging manufacturer is responsible for due diligence to the package 
purchaser, but not to PHMSA, since they are only printing a certification mark at the instruction of the self­
certifier. 

Please confirm whether our understanding is correct. 

Sincerely, 
DG Advisor, LLC 

Ben Barrett 
President 

cc: Mr. Del Billings, Standards 
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u.s. Department 
of Transportation 
Research and 
Special PrQgrams 
AdministraHon 

JUL 1 8 2003 

Iv.rr. Jason Perrone 
Neeley Sales Co. Inc. 
P.O.Box523 
Highway 25 South 
Greenwood, South Carolina 29648 

Dear Mr. Perrone: 

400 Seventh St., S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Ref. No.: 02-0139 

This responds to your letter regarwng self-certification of packages initially tested and certified by an 
independent laboratory. We apologize for the. delay in responding and hope it has not caused any 
inconvenience. 

You stated that your co.q1pany imports and distributes 1.4G consumer fireworks. These fireworks are 
packaged in fiberboard boxes for purposes of transportation. The boxes wete constructed, tested and 
certified by an independentJaboratory, and remained unchanged for the past ten years. The boxes 
have been periodically recertified by other laboratories. Since all of the specifications are the same, 
when the boxes are made again, you would like to perform the appropriate performance tests, and print 
your company's name on the box as the box certifier. You ask if there is any prohibition against self­
certifying UN performance-oriented pacl\:agings. 

The answer is no. A manufacturer is defined as the person whose name and address or symbol 
appears as part of the specification markings required in Part 178 or, for a packaging marked with the 
symbol of an approval agency, the person on whose behalf the approval agency certifies the packaging. 
In this context, a manufacturer may or may not be the actual fabricator of the packaging. The mark 
may or may not represent the person or party who makes the packaging or conducts the performance 
tests, but represents the person or party who certifies, by applying the mark displaying a name and 
address or manufacturer's symbol, that the packaging was manufactured to a successfully tested design 
type and complies with all applicable requirements of Part 178. If a customer is willing to assume 
responsibility for certifying compliance, a packaging fabricator may fabricate a packaging to a tested 
UN standard, but not place ~y packaging certification marks on the packaging. The customer would 
then self-certify as the DJ..an:J:lfacturer "by p~,acement of the complete required UN standard marking on 
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the packaging. To satisfy the UN certification marking requirements of§ 178.503(a)(8), at the direction 
of the customer, a packaging manufacturer may mark the packaging with the customer's name and 
address or symbol, if used. (See§§ 178.2(e) andl78.503) 

I hope this satisfies your in9uiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

):iv; p,_ /:J/'1.~ 
Susan Gorsky 
Senior Transportation Regulations Specialist 
Office of Hazardous Matep~s. S..:taq<lards 
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P.O~ BOX 523, HWY. 25 SOUTil 
GREENWOOD, SOUTH CAROliNA 29648 
'I'ELE.86'4-223-6636 FAX.864-223-2264 

5-7-0i 

ATTN: Ed Mazzullo 
Office ofHazMat Standards 

Dear Mr. Mazzullo, 

I bave Just sPoken with Christine Whitney in the Dept. of Approvals 

and she said that perhaps you could help. me solve a problem I am having 

intet Pl eting a portion of 49CFR. · 

Our company.imoorts and.distributes lAg consumer fireworks. We· 

use cardboard bo-xes to transoort our assortments. These boxes have 

remained uncban2ed for at least the past- ten years. When they were· 

initially constructed they were tested and certified bY an independent-lab~ 
They have been periodically recertified in other labs at a significant cost. 

Since all of-the specs are -tbe same, when we have ·these-boxes made ~ain . . 
it woul':i be much simpler and cbeatier to· have· our ·company name printed· 

oil th~ cartons as the box certifier and perform the appropriate tests 
. . 
ourselves instead Of paying other people· to-do it. 

The·l»**blem is tbat every box company I have spo.l<;:enwith. is· 

hesitant tO make boxes for us because they have not heard of self .. 

certifiCation or else they believe it is a miSinterpretation of 4-9CFR. r 
believe ifvou-were to eXl:>Iain the -policy and point out relevant sections of 
th~·i--egU.Iations that· these c'ompantes would' be-much more at ease. Several 

companies have mentioned t-hat 'they teel that even if qur name appeared-
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on the box that they CQuld $o-mehow be held Jiaple as the manufacturer. 
Althottgh·I have-cited the regulations and provided literature from the 

American PYrotedmics Association, my say-so 1ust doesn't have a very 
authoritative ring to it. 

I would certainly appreciate a letter tbal: convevs the essence of 
recertl.fication as Quickly as YDur schedule permits. 
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