
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY 0 6 LUIJ 

Mr. Patrick D. Nimtz 
Go Glow Placard 
P.O. Box 741 
Onalaska, WI 54650 

Reference No. 13-0069 

Dear Mr. Nimtz: 

1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your March 29, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to certain placarding requirements. You 
ask for a letter of recommendation that states that your product, a light emitting diode (LED) 
placard frame, is "legal." In your letter, you state that your transport vehicles have LED placard 
frames that hold standard 1 0-3/4" placards, and the frames have amber LED light strips that border 
the placards. In addition, you state that the LED light strips get wired directly in to the marker 
lights and brake lights, and that they will function as such. You also state that these LED's are 
low lit, and are no brighter than the marker lights that are already on the trailer. Finally, you note 
that this interpretation letter request is in addition to a petition you had previously submitted to the 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), P-1600, for which you 
received a response from PHMSA dated March 13, 2013. Your questions are paraphrased and 
addressed below. 

Q 1: Is the use of these LED placard frames prohibited by the HMR? 

A I: The answer is no, provided the use of them complies with all the applicable requirements 
in Subpart F of Part 172. 

Q2: As submitted in the original petition, can PHMSA revise the HMR to require all placards 
to be lit in low light and night time driving? 

A2: In accordance with 49 CFR § 106.105, your petition was previously denied because your 
petition did not include a safety analysis demonstrating justification to require placards to 
be illuminated during low light driving conditions. In addition, your petition did not 
include a quantitative estimate of the costs to upgrade cargo vehicles. Generally, such an 
estimate would include the initial cost of installation and maintenance. If you can provide 
the required information as stated in the response to the petition (P-1600), we will be glad 
to review it. 



Please contact Mr. Steven Andrews in the Regulatory Review and Reinvention Branch of the 
Standards and Rulemaking Division at 202-366-8553 for more information. I look forward to 
working with you and your organization to ensure that hazardous materials are transported safely 
and securely. 

I hope this information is helpful. 

[U-Hf~ 
1...~ T. Glenn Foster 
V Chief~ Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, March 29,2013 1:56PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Letter of Request for Interpretation 

13-CJ061 

This caller requested we submit his e-mail as a letter of interpretation. In his phone conversation with Andrew in the Info 
Center, Mr. Nimtz noted that this request is in addition to the petition for rulemaking change submitted on the same issue 
( P-1600). 

Thanks, 
Victoria 

From: Pat Nimtz [mailto:goglowplacard@gmail.com] 
Sent: Friday/ March 291 2013 1:04PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Letter of Request for Interpretation 

My name is Pat Nimtz, I'm the owner of Go Glow Placard. It is an LED 
placard frame that holds a standard 10-3/4" placard, this frame is no 
different than what is already out on the road, other than it has a amber 
LED light strip that boarders the placard, these will be put on 3 sides of 
the trailer and a red LED light strip boarders the placard that is placed 
on the rear of the trailer. These get wired in directly to the marker 
lights and break lights and will function the same way. These are low lit, 
no brighter than the marker lights that are already on the trailer. This 
allows the general population awareness of the carrier hauling hazardous 
material. In low light, bad weather, rain, fog, blizzards, etc. The tab 
that secures the placard, is the on and off switch, this allows the unit to 
be turned off when not carrying a placard. This reassures that you are not 
advertising when you are not carrying hazardous materials. I am looking for 
a signed letter of recommendation that this is legal on our trailers for 
our roadways. These are in compliance with all the rules and regulations of 
a placard frame and the compliance to marker lights. 
I thank you for your time and look forward to hearing from you soon. 

Sincerely, 
Pat Nimtz 
Go Glow Placard 
608-792-1164 
goglowplacard@gmail.com 
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