
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Andrew Walleck 

Ref. No. 13-0063 

Dear Mr. Walleck: 

JUN 2 8 1013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your March 25, 2013 email requesting clarification on the limited quantity 
exceptions for air transport under the Hazardous Materials Regulations, (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). Specifically, you request clarification on quantity limitations specified in Table 3 
of§ 173.27(£)(3). 

Unless otherwise specified in the HMR, when a limited quantity ofhazardous material 
packaged in a combination packaging is intended for transportation aboard an aircraft, the 
inner and outer packagings must ((onform to the quantity limitations set forth in Table 3 of 
§ 173.27(f)(3). Column five ofth¢ table lists authorized materials that are not specifically 
mentioned in the first four columns, including UN3334. You request clarification on the 
quantity limitations for UN 3334. ~ Your.questions are paraphrased and answered as follows: 

! 

Q I. Does the maximum authorized net quantity of each outer package up to 30 kg 
gross weight for "all otheriauthorized Class 9 material" specified in column four of 
Table 3 in§ 173.27(f)(3) ihclude UN 3334? 

Al. Yes. The 30 kg grossl weight for "all other authorized Class 9 material" does 
include UN3334. ! 

Q2. Are there any inner packaging limits for UN3334 that a shipper should be aware 
of? 

A2. Yes. The maximum authorized net quantity of each inner packaging for UN3334 
is 5.0 L for liquids. Although, this is not indicated in Table 3 in 
§ 173.27(£)(3), the intention was to include UN3334. This will be addressed in a 
future rulemaking. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at 202-366-8553. 

Sincerely, 

/C~CY~ 
Robert Benedict 
Chiet: Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 

--~-~-----·--~~----



Drakeford, Carol 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, March 25, 2013 2:43PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Requesting letter responding to question on Table 3 from section 173.27 

This caller requested his letter of interpretation be submitted as a letter of interpretation. Note: We spoke with Michael 
Stevens about this issue, and he indicated that the lack of inner packaging quantity limits may have been an inadvertent 
oversight in the HM-215K clarification rulemaking (published December 30, 2011) where UN3334 was added to Table 3 of 
section 173.27, and it should be corrected in a future rulemaking. 

Thanks, 
Victoria 

From: Andrew Walled< ••••••••••••• 
Sent: Thursday, March 2.1, 2.013 1:42PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Requesting letter responding to question on Table 3 from section 173.27 

I would like some clarification on the Limited Quantity exception by aircraft for certain materials described in section 173.27 
of49CFR. 

The table describes exceptions for maximum quantities of Hazard Class 9 materials in inner and outer packaging 
(screenshot below} that specifies limits by UN number. The table mentions inner packaging limits in the second and third 
columns for UN numbers 3316, 1941, 1990, 3082,2071, and 3077. 
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In the Notes column to the right, the table lists Authorized materials that are not mentioned specifiCally in the first three 
columns, including UN3334 and UN3335. My question is about UN3334. 

Does the maximum authorized net quantity of each outer package up to 30kg gross weight for "all other authorized Class 9 
material" include UN3334? And, are there any inner packaging limits for this material that a shipper should be aware of? I 
ask for clarification for two reasons: 

• That UN number has a proper shipping name of"Aviation Regulated Liquid n.o.s.'', which makes me skeptical of 
such a high limit of 30 kilos. 

• In my limited experience, I have never seen the HMR describe a limited Quantity within the scope of an outer 
packaging, as opposed to an inner packaging. 
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Lastly, assuming that my interpretation is somewhat correct regarding the outer packaging limits, I request any context or 
information you could give on why this particular UN number is regulated by outer packaging instead of inner packaging. 

Please redact my email address in your published response. 

I had a telephone conversation with Adam from the Info Center, who recommended that I request an interpretation on 
3/21/13. 

Many thanks, 

Andrew 
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