
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Johnny Rogers 
Ameresco 
125 Johnny Dufrene Drive 
Suite 102 
Matthews, LA 70375 

Ref. No. 13-0057 

Dear Mr. Rogers: 

MAR 2= 8 2013 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your March 5, 2013, request for clarification on shipping non-spillable batteries 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 
request clarification on transporting, by highway, shipments containing over 1,000 pounds of 
non-spillable batteries under the exceptions provided in§ 173.159a. 

According to your letter, you transport shipments of batteries packaged inside fiberglass shipping 
boxes with the batteries blocked inside these boxes so they do not move. You indicate these 
batteries meet all the requirements of§ 173.159a. You note that when transporting greater than 
1,000 pounds of these non-spillable batteries by highway, these shipments are often frustrated or 
rejected. Specifically, trucking companies insist these shipments must have a bill of lading, and 
that the vehicle must be placarded. Furthermore, dock operators are refusing these shipments 
because they are labeled as hazardous materials but the Material Safety Data Sheet (MSDS) for 
the batteries does not provide a UN number. You also note that MSDS for non-spillable 
batteries are inconsistent with some listing a UN number and others noting simply § 173 .159a. 

You indicate that a member of our Hazardous Materials Information Center (HMIC) staff 
recently provided you guidance on this issue stating that a shipment of non-spillable batteries 
meeting all of requirements in § 173 .159a is excepted from the HMR. The guidance provided to 
you by the HMIC is correct. If all the requirements of§ 173 .159a are met, non-spillable batteries 
are not subject to any other requirements of the HMR (including shipping papers, marking, 
labeling, placarding, etc.), except for incident reporting requirements in § § 171.15 and 171.16 . 
It should be noted that batteries meeting the requirements of § 173 .159a are not required to be 
labeled and that permissively labeling, as you described above, may frustrate your shipment. 

The United States Department of Transportation's (USDOT) Federal Motor Carrier Safety 
Administration (FMCSA) issues the regulations in 49 CFR Part 383 that require a driver who 
transports hazardous material shipments to obtain a hazmat endorsement on a commercial 
driver's license (CDL), however, the requirement for a hazmat endorsement applies only to 
shipments for which a placard is required under the HMR. Since § 173 .159a provides an 
exception from placarding, a shipment of non-spillable batteries prepared and transported in 
accordance with§ 173.159a would not require a hazardous materials endorsed CDL driver. 



Finally, under the HMR, MSDS are not required to be included with a shipment of hazardous 
materials. The requirements for MSDSs are promulgated by the Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA) and can be found in 29 CFR §1910.1200. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please call this office at 
(202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Regulations Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, March 05, 2013 3:13 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Bco+h~ 
S> 173 ·It> 9 
Ba fleries 

Subject: 
Attachments: 

FW: Shipping over 1000 pounds of Non-Spillable batteries 
8A_-_DOT_IATA_Compliance_List.pdf.pdf; 7722msdsgelagm.pdf; 8G27-DEKA.pdf; 8A31DT­
DEKA[1].pdf; trojanvalvemsds.pdf; PHMSA_battery_guide.pdf; US DOT- request letter of 
interpretation. doc 

Importance: High 

Hi Carolyn, 

This caller requested we submit his e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

-----Original Message-----
From: Rogers, Johnny [mailto:jrogers@ameresco.com] 
Sent: Tuesday, March 05, 2013 12:53 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: Bruce Habeck 
Subject: FW: Shipping over 1000 pounds of Non-Spillable batteries 
Importance: High 

Good afternoon, below is a previous request but it seems that I have sent this to the wrong address for the request. 
Could you please process the attached letter (.doc) and I have also attached some of the other support documents. 

Thanks again, 

Johnny Rogers 
985-532-8810 

-----Original Message----­
From: Rogers, Johnny 
Sent: Wednesday, February 27, 2013 8:11AM 
To: 'phmsa.hmhazmatsafety@dot.gov' 
Subject: Shipping over 1000 pounds of Non-Spillable batteries 

Good morning, I work for Ameresco and we are a distributor of East Penn Non-spillable Batteries. Could you please offer 
some type of clarification to the rules on shipping Non-Spillable batteries by highway? 

We have been getting a great deal of trouble from our dealer customers as they try to ship these batteries to dock in 
Louisiana. Most of these customer are located in Louisiana and the batteries are shipped to facilities along the coast like 
Chevron, Shell and Apache using trucking services like Acme Trucking, Ace transport and United Vision logistics. These 

G) [batteries are packaged inside fiberglass shipping boxes and the batteries are blocked inside so they do not move. Each 
battery also has a protective cover on them with non-spillable tagging and for post protection. These batteries also meet 
all of the requirement of 49CFR 172.159a1 
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Here are where the problem exist. 
When they try to ship batteries over 1000 pounds, the trucking companies are told the load must use a hazardous bill of 
lading. Some of the trucking companies say they also need to placard the load as Hazmat and or corrosive. When this load 
get to the docks, the receiver most of the time has refused the shipment because the load is label as hazardous BUT the 
MSDS for East Penn (MK Batteries) Do Not has a "UN" number. 
We this same scenario happens with the Trojan AGM battery (MSDS attached) they Always except the load as they see in 
section 14 that "UN2800" number. To me it looks like they are just using the same MSDS for their batteries do meet 
173.159a and also for the batteries that do not meet this. 

We have be going in circles with everyone's "opinion" and on was would like an expert to help us. 

Yesterday, I called and spoke to a gentleman in your hazmat group and he explained to me the when a battery meet all of 
173.159a then this non-spillable battery has no special requirement for weight limits, does not need to have a hazardous 
bill of lading, does not need to be placarded and the driver does not need a hazmat endorsement. Could you please offer 
me something I could share with these customers? 

Do you have any type of documents to support this, I shared the "PHMSA_battery_guide" with some of these customers 
but they push back as its cover is about shipping by air. 

The Trojan AGM batteries as section 14 has listed UN2800 but the MK Deka section 14 just makes reference the 49 CFR 
173.159A. 

Thanks in advance for any support you could offer, 

Johnny Rogers 
Ameresco 
985-532-8810 
lr.pgers@ameresco.com 

***NOTE: This e-mail may contain PRIVILEGED and CONFIDENTIAL information and is intended only for the use of the 
specific individual(s) to which it is addressed. If you are not an intended recipient of this e-mail, you are hereby notified 
that any unauthorized review, use, dissemination, disclosure, distribution or copying of this e-mail or the information 
contained in it or attached to it is strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please immediately notify 
the person named above by reply e-mail and destroy all copies ofthe original message. Thank you.*** 
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