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Ref. No.: 13-0056 

Dear Mr. Maslanka: 

APR 0 5 2013 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your March 4, 2013 letter requesting clarification of the requirements in 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to training 
requirements. 

In the scenario you provide, the shipper prepares small quantity packages in accordance with 
§ 173 .4. Your company then collects the packages and returns them to your terminal where the 
packages are sorted, weighed and routed via domestic ground transportation. Specifically, you 
ask whethet employees handling a product that meets the small quantity requirements of 
§ 173.4 are subject to the training requirements of Subpart H in Part 172. 

The answer to your question is no. Materials which meet the requirements of§ 173.4 are not 
subject to any other requirements of the HMR. Therefore, persons who handle shipments of 
hazardous materials under the provisions of§ 173.4 are not subject to the formal training 
requirements of Subpart H in Part 172, unless they perform other hazardous materials 
transportation functions. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

m~- -
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



UPS 
Matthew Maslanka 
21 00 Center Square Road, Suite 400 
Logan Township, NJ 08085 
856-467-5077 
MMaslanka@ups.com 

Dear Mr Betts, 

Enclosed is a sample of a product that one of our customer ships on a monthly basis. All the boxes are 
individual. They have documentation the shows that the product conforms with 49 CFR 173 .4. I have 
enclosed those letters. They prepare all the boxes, we pick them up and bring them back to our 
location, sort them, weigh each package, move product on ground transportation throughout the 
country, and induct to the USPS for final delivery. 

My question is: Do all my employees need documented Hazardous Training? Does the training need to 
be completed and documented every 3 years? What kind of training if any needs to be completed? 

I appreciate any guidance or ruling you can provide back to me in writing so we are not at risk for 
OSHA or any violations. 

If you can give an immediate since the customer wants to start next week. 

Matthew Maslanka 
Division Manager, UPS 


