
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY 0 3 20\3 
Ferris Kawar 
City of Burbank, Public Works Department 
150 N 3rd St # 3 
Burbank, CA 91502 

Ref. No.: 13-0048 

Dear Mr. Kawar: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 15,2013 letter requesting clarification ofthe Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to batteries of 9-volts or less. 
In your letter, you ask if special provision 130 in § 172.102 of the HMR requires batteries of 9-
volts or less to have their ends taped provided they are shipped in containers with other 
batteries that are 9-volt or less and the battery chemistries are packed in separate containers. 

The answer is no. When shipping batteries under Special Provision 130, paragraph (d), the 
spent dry batteries with a rating up to 9-volts sent by highway or rail for recycling, 
reconditioning, or disposal are not subject to any other requirements of the HMR. This Special 
Provision does not require the ends of the batteries up to 9-volts to be taped. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

m-T.GlennF~· 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, February 19, 2013 2:06PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for formal Letter of Interpretation 

A-nJr-cw~ 
~ 17 2.. l () 2 '::>.P 13 6 

Bai-leries 
I '3 -ooJ-/-8 

We received the following request for a formal letter of interpretation. Adam Lucas provided the caller with letter 09-
0225 and referred to 172.102 Special Provision 130. 

Thanks, 
Victoria 

From: Kawar, Ferris [mailto:FKawar@burbankca.gov] 
Sent: Friday, February 15, 2013 5:41 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for formal Letter of Interpretation 

Dear Adam, 

Thank you for the Letter of Interpretation you sent regarding tapping batteries that are 9-volt of less. We would like to 
request a formal Letter of Interpretation to make sure that the regulations state that we do not need to tape batteries 
that are 9-volt or less (either alkaline or rechargeable) as long as they are shipped in containers with other batteries that 
are 9-volt or less and that battery chemistries are packed in separate containers. 

Thank you for helping all of us to clarify this issue, 

Ferris 

Ferris Kawar 
Recycling Specialist 
City of Burbank, Public Works Department 
Burbank Recycle Center 
500 South Flower Street 
Burbank, CA 91505 
(818) 238-3903 

From: INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov [mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov] 
Sent: Wednesday, January 23, 2013 1:03PM 
To: Kawar, Ferris 
Subject: Letter of Interpretation 

Attached is the Letter of Interpretation that you requested regarding the transportation of used dry cell 

batteries. Additionally, you can access 49 CFR § 172.102 and special provision 130 through the electronic Code 

of Federal Regulations at www.ecfr.gov. I hope that this information is helpful. 
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You may contact the Hazardous Materials Information Center, which is staffed with regulatory specialists who 
can quickly answer your questions by phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PM EST at (800) 467-4922 or 
(202) 366-4488. Alternatively, if you would like a regulatory specialist to contact you directly, please respond to 
this e-mail with a telephone number where you can be reached between 9 AM and 5 PM EST. 

Sincerely, 

Adam 
Hazardous Materials Information Center 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in 
accordance with 49 CFR 105.20. http://hazmat.dot.gov/infocent.htm 
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U.S. Deportment of Transportation 

Pipeline and Hazardous Material 
Safety Administration 

NOV 2 5 2009 

Mr. Donald Sugerman 
2998 Geddes A venue 
Ann Arbor, MI 48104-2725 

Ref. No.: 09-0225 

Dear Mr. Sugerman: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington. D.C. 20590 

This responds to your letter dated September 30,2009, regarding the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), as they apply to the transportation of alkaline 
dry cell batteries collected and shipped for recycling. Specifically, you ask whether alkaline 
dry cell batteries collected from households for recycling must be transported in accordance 
with the HMR. 

The HMR govern the safe transportation of hazardous materials in commerce. A state 
agency, such as a county recycling program collecting spent batteries, or local jurisdiction 
that transports hazardous materials for governmental purposes using its own personnel is not 
engaged in transportation in commerce and, therefore, is not subject to the HMR. However, 
if the state agency or local jurisdiction transports hazardous materials for a commercial 
purpose, utilizes contract personnel to transport the materials, or offers a hazardous material 
for transportation to a commercial carrier, then the HMR apply. 

The HMR prohibit the transportation of electrical devices that are likely to create sparks or 
generate a dangerous quantity of heat, unless the devices are packaged in a manner that 
precludes such an occurrence. However, certain dry, sealed batteries are not subject to the 
prohibition and are excepted from full regulation under the HMR when they are securely 
packaged and offered for transportation in a manner that prevents a dangerous evolution of 
heat and protects against short circuits in conformance with§ 172.102(c)(l), Special 
Provision 130. 

Additionally, on June 23, 2009, our Office issued several letters of interpretation stating that 
based on test data provided, spent 1.5-volt alkaline dry cell batteries are not subject to the 
provisions for secure packaging and prevention of a dangerous evolution of heat and 
protection against short circuit under the HMR, when transported by highway or rail, because 
they are not likely to generate a dangerous quantity of heat nor are they likely to short circuit 
or create sparks when they are transported in a packaging with no other battery types or 
chemistries present. 



After further consideration and analysis of dry, sealed battery chemistries and sizes and based 
on information available to us, it is the opinion of this Office that used or spent dry, sealed 
batteries of both non-rechargeable and rechargeable designs, described as "Batteries, dry, 
sealed, n.o.s." in the Hazardous Materials Table in§ 172.101 of the HMR and not 
specifically covered by another proper shipping name, with a marked rating up to 9-volt are 
not likely to generate a dangerous quantity of heat, short circuit, or create sparks in 
transportation. Therefore, used or spent batteries of the type "Batteries, dry, sealed, n.o.s." 
with a marked rating of9-volt or less that are combined in the same package and transported 
by highway or rail for recycling, reconditioning, or disposal are not subject to the HMR. 
Note that batteries utilizing different chemistries (i.e., those battery chemistries specifically 
covered by another proper shipping name) as well as dry, sealed batteries with a marked 
rating greater than 9-volt may not be combined with used or spent batteries of the type 
"Batteries, dry, sealed, n.o.s." in the same package. Note also, that the clarification provided 
in this letter does not apply to batteries that have been reconditioned for reuse. 

We welcome feedback from private citizens and the hazmat safety community on ways to 
improve transportation safety. Questions or concerns may be directed to the Hazardous 
Materials Information Center at 1-800-HMR-4922 or 1-800-467-4922. You may also access 
the U.S. Department of Transportation, Office of Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration's (PHMSA) website at http://www.phmsa.dot.gov/hazmat. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

harles E. Betts 
· ef, Standards Development 

0 of Hazardous Materials Standards 



Pipeline and Hazardous 

2998 Geddes Avenue 
Ann Arbor, MI 48104-2725 

September 30, 2009 

Materials Safety Administration 
u.s. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave SE 
Washington DC 20590-0001 

Re: Disposal/Household Batteries: 

Dear PHMSA: 
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This past summer, after accumulating well over a hundred batteries (hearing 
aid, AAA, AA, C and D), I put them in a labeled container and placed them outside my 
house for recycling - as I have often done over the years. They were not accepted 
and a pre-printed note was left stating that each end of each battery had to be taped 
and then put into a sealed plastic packet. I was surprised and went to the EPA's 
website to find out what was going on. While I did riot get an immediate answer, I 
noted that batteries like the type I use, can be put in the regular waste and do not 
have to be recycled. I do not want to do this, but I do not want to tape each battery 
either. I finally heard from EPA and was told that taping was a regulation promulgated 
by the US Department of Transportation. Thus, this letter. 

My questions to you are: If most people continue to simply throw their batteries 
away (as I suspect they do), and those who recycle stop doing so, isn't the regulation 
counter-productive? If batteries cause fires when transported in bulk, will not this 
problem simply be transferred to the regular waste collection vehicles? While I know 
that fires are serious matters, I wonder about the number of confirmed fires that led 
to the regulation and whether it was found that household batteries caused them? If 
they did not, might the regulation be extreme? I hope you will respond fairly soon. 
Thanks. 


