
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Jay Johnson 
Regulatory Compliance 
Inmark Packaging 
675 Hartman Road, Suite 100 
Austell, GA 30168 

Ref. No.: 13-0017 

Dear Mr. Johnson: 

APR 0 5 1013 

i200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 18, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) concerning the testing of specification 
packagings. Specifically you seek confirmation of your understanding that variation 2 found in 
§ 178.601(g)(2) permits the testing of a package with a single large inner packaging and 
substitution of multiple smaller inner packagings without retesting. 

Your understanding is correct. Variation 2 permits articles or inner packagings of any type for 
solids or liquids to be assembled and transported without testing in an outer packaging provided 
all of the conditions of§ 178.601(g)(2) are met. In the case you describe, if a single large fragile 
inner packaging containing liquids is placed into the outer package and subjected to the required 
drop test then multiple smaller inner paekagings may be substituted for the single large inner 
packaging without retesting. This is only permitted if the total combined gross mass of the 
smaller inner packagings does not exceed one-half the gross mass of the large inner packaging 
used for the original drop test and the thickness of the cushioning material is maintained. Note, 
the inner and outer packagings must me:et also the remaining requirements in§ 178.601(g)(2) as 
appropriate. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

01 .. DelmerBil~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

Carolyn, 

Supko, Ben (PHMSA) 
Friday, January 18, 2013 12:07 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Boothe, Deborah (PHMSA); Benedict, Robert (PHMSA) 
FW: Question on a 4GV Interpretation 

Good afternoon. Please log this a request for interpretation and assign to Kevin Leary. 

Thank you, 

Ben 

From: Jay Johnson [mailto:jayj@inmarkinc.com] 
Sent: Friday, January 18, 2013 11:32 AM 
To: Supko, Ben (PHMSA); Boothe, Deborah (PHMSA) 
Cc: Benedict, Robert (PHMSA) 
Subject: RE: Question on a 4GV Interpretation 

Dear Deborah, 

tesfln9 
18, O()-f1 

I just received your fax regarding interpretation Ref. No. 11-0282R and I appreciate the correction and look forward to 
your clarification letter to my additional questions. 

There has been a lot of discussion on how to use 4GV packaging to meet the new demand for UN specification packaging 
when shipping lithium batteries. The way the US regulations "appear to be written" you can take the largest single inner 
packaging and substitute it for lots of smaller inner packagings as long as the thickness of cushioning is maintained and 
the total combined gross mass of inner packagings does not exceed one-half the gross mass of the inner packagings used 
for the drop test. 

The thickness of cushioning material between inner packagings and between inner packagings and the 

outside of the packaging may not be reduced below the corresponding thickness in the originally tested 

packaging; and when a single inner packaging was used in the original test, the thickness of cushioning 

between inner packagings may not be less than the thickness of cushioning between the outside of the 

packaging and the inner packaging in the original test. 

The UK government has a different approach to 4GV packaging. They do not allow testing with lead shot to increase 
mass, so 4GV packag«~S are tested with only dense liquids. They do allow the substitution of one large primary for a 
packaging system tested with multiple fragile small inner packagings. So a package tested with eight llitter bottles could 
be used to ship a single 4 liter bottle if everything else was correct. 

Best regards, 
Jay 
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Jay Johnson, DGSA 1 Regulatory Compliance 
o +1 770.373.3300 1 d +1 770.373.3356 1 m +1 770.377.0205 1 f +1 770.373.33571 e jayj@lnmarkPackaging.com 

Follow us at: 

Our new website has launched! !mn~rkPack~orn offers a robust set of tools and information to elevate yo,ur 
experience with us. 

Confidentiality Notice: 
This communication constitutes an electronic communication within the meaning of the Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. Section 2510, 
and its disclosure is strictly limited to the recipient intended by the sender of this message. This transmission, and any attachments, may contain 
confidential information. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any of the information contained in or attached 
to this transmission is STRICTLY PROHIBITED. Please contact us immediately by return e-mail or at +1-770-373-3300 and destroy the original 
transmission and its attachments without reading or saving in any manner. 

From: ~n.Sup.Js.Q_@g_qt_,goy [m~j!to:~~O,SYQKQ@j:Jgt.qg_y] 
Sent: Wednesday, December 05, 2012 8:14AM 
To: Jay Johnson 
Cc: ggoorC!h~ bo_qth§_@OQt,ggy; mb~rt.b~Jt~s:fi.Q:@gQt,ggy 
Subject: RE: Question on a 4GV Interpretation 

Good morning Jay, 

The problem/reason for responding in the manner that we did was that the drop test in the requester's question was 
conducted with a single 16 ounce bottle. Based on the language in §178.601(g)(2)(ii) the combined gross mass of the 
inner packagings may not exceed one half of the gross mass of the inner packaging used for the drop test. So, given that 
the requester asked to use inners that amounted to the full16 ounce volume that was tested;§ 178.601(g)(2) was not 
applicable to the particular question asked. Also, based on telephone conversations with the requester we felt that the 
question was really intended to address the provisions in§ 178.601(g)(1). 

However, you are correct that we should have made it clear why§ 178.601(g)(2) was not authorized for the question 
posed and why we chose to address the question based on§ 178.601(g)(1) rather than§ 178.601(g)(2). I certainly see 
why that resulted in confusion. 

To address the specific scenarios you raise we felt that it was important log your request as an interpretation and add 
clarifying language to letter 11-0282. 

Please let me know if you disagree with this approach. 

Thanks again, 

Ben 

From: Jay Johnson [m91!toj9J1@i!lmgrJ~iD~.~om] 
Sent: Wednesday, December 05, 2012 4:46 AM 
To: Supko, Ben (PHMSA) 
Cc: Boothe, Deborah (PHMSA); Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: RE: Question on a 4GV Interpretation 

Good Morning Ben, 
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I appreciate you and your staff getting back to me so quickly on my question of an interpretation. I am 
currently out of the country at meeting of the UN Sub-Committee of Experts on the Transportation of 
Dangerous Goods in Geneva. Deborah Boothe of your office left me a message yesterday indicating the 
interpretation in question was specific to a requestor and the requestor of this interpretation was happy with 
the current answers. I do not think that addresses the incorrect reference in Q3 of the interpretation. 

In the interpretation you answered Q3 about 4GV packaging with an answer referencing Variation 1 in § 

178.601(g)(l)(i) but answers to questions on 4GV packaging should be referencing Variation 2 in§ 

178.601(g)(2). If the correct Variation had been referenced the answer should be change to: 

11A3. Your understanding is incorrect, The package variations specified in§ 178.601(g)(2) do permit increases in 
the quantity of the inner packagings as long as they are not greater than the volume tested in the original 
packaging(s)." 

I reference this line from Variation 2 that supports this answer ... 

The thickness of cushioning material between inner packagings and between inner packagings and the 
outside of the packaging may not be reduced below the corresponding thickness in the originally tested 
packaging; and when a single inner packaging was used in the original test, the thickness of cushioning 
between inner packagings may not be less than the thickness of cushioning between the outside of the 
packaging and the inner packaging in the original test. 

I would appreciate you making this correction. 
Best regards, 
Jay 

Jay Johnson, DGSA 1 Regulatory Compliance 
o +1 770.373.3300 1 d +1 770.373.3356 1 m +1 770.377.02051 f +1 770.373.3357 1 e jayj@lnmarkPackaginq.com 

Follow us at: 

Our new website has launched! ln~f.~ck@ging~COrt1 offers a robust set of tools and information to elevate your 
experience with us. 

Confidentiality Notice: 
This communication constitutes an electronic communication within the meaning of the Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. Section 2510, 
and its disclosure is strictly limited to the recipient intended by the sender of this message. This transmission, and any attachments, may contain 
confidential information. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any of the information contained in or attached 
to this transmission is STRICTLY PROHIBITED. Please contact us immediately by return e-mail or at +1-770-373-3300 and destroy the original 
transmission and its attachments without reading or saving in any manner. 

From: !;1en'-SJJQkO@QQtgQ\' [IDQ!lto: eeo,Sugko@_9_Qt.Q.9.Y] 
Sent: Tuesday, December 04, 2012 10:16 AM 
To: Jay Johnson 
Subject: Re: Question on a 4GV Interpretation 
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Mr. Johnson, 

Good morning. I received your voicemail yesterday and have asked the staff member that worked on the letter to follow 
up with both you and the initial requester. Please let me know if you don't hear anything from COB tomorrow. 

Thank you for bringing this to my attention, 

Ben 

From~ Jay Johnson [m91!lQ.:jf1Yi@imJ19IKin~.~9m] 
Sent: Tuesday, December 04, 2012 09:34AM 
To: Supko, Ben (PHMSA) 
Cc: Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: Question on a 4GV Interpretation 

Hello Ben, 
I left you a voice mail message last week concerning an interpretation on 4GV packaging (Ref. No. 11-0282). 

In the interpretation you answered Q3 about 4GV packaging with an answer referencing Variation 1 in§ 178.601(g)(1)(i) 
but answers to questions on 4GV packaging should be referencing Variation 2 in§ 178.601(g)(2). 

I believe that the answer would be different for Variation 2 because of this line in§ 178.601(g)(2)(iii) that allows inner 
packagings to be used in place of a single inner packaging tested: 

The thickness of cushioning material between inner packagings and between inner packagings and the outside of 
the packaging may not be reduced below the corresponding thickness in the originally tested packaging; and when 
a single inner packaging was used in the original test, the thickness of cushioning between inner packagings may 
not be less than the thickness of cushioning between the outside of the packaging and the inner packaging in the 
original test. 

I would like to rephrase the question about 4GV packaging to the following: 
Are the limits set by 4GV packaging based on the total volume tested, the marked maximum gross and the minimum 
thickness of cushioning material? 

If a 4GV package was tested with 2 x 11iter fragile glass bottles, Can a shipper substitute (without the need for further 
testing) the following inner combinations if the minimum thickness of cushioning material was maintained and the 
package weighs less than the marked gross mass? 

• 4 x SOOml plastic bottles 
• Two plastic bags each containing 2 x 500 ml plastic bottles with no minimum cushioning distances maintained 

within the bag 

• 1 x 2 liter plastic bottle 

• 2 metal cans each containing 1 x 11iter glass bottle 
• 2 metal cans each containing 2 x SOOml glass bottles with no minimum cushioning distances maintained within the 

can 

• 2 metal cans each containing 1 x SOOml glass bottles 

Thanks 
Jay 
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Jay Johnson, DGSA 1 Regulatory Compliance 
o +1 770.373.3300 I d +1 770.373.3356 1 m +1 770.377.0205 1 f +1 770.373.3357 1 e jayj@lnmarkPackaging.com 

Follow us at: 

Our new website has launched! !a~!!!?~l5~co_rn offers a robust set of tools and information to elevate your 
experience with us. 

Confidentiality Notice: 
This communication constitutes an electronic communication within the meaning of the Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. Section 2510, 
and its disclosure is strictly limited to the recipient intended by the sender of this message. This transmission, and any attachments, may contain 
confidential information. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any of the information contained in or attached 
to this transmission is STRICTLY PROHIBITED. Please contact us immediately by return e-mail or at +1-770-373-3300 and destroy the original 
transmission and its attachments without reading or saving in any manner. 
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