
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

FEB 2 0 2013 

Mr. Larry Moothart 
Manager 
Belshire Environmental Services, Inc. 
25971 Towne Centre Drive 
Foothill Ranch, CA 9261 0 

Ref. No.: 13-0008 

Dear Mr. Moothart: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 7, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you seek clarification 
of the packaging requirements for non-bulk shipments in specification packaging of 
materials regulated as a hazardous waste. You indicate that you will be using the packaging 
exception provided in § 173 .12( c), which allows previously used packagings to be reused for 
shipments of waste materials transported for disposal or recovery. Your questions are 
paraphrased and answered below. 

Q 1. Must non-bulk specification packagings, (i.e., 55-gallon drums) meet the 
requirements of Part 178 when using the exception provided in § 173 .12( c)? 

A 1. Yes. Non-bulk specification packagings that are being reused to ship hazardous 
waste under the exception provided in § 173 .12( c) are subject to all applicable 
requirements in Part 178, except those pertaining to the reconditioning and reuse 
proVISIOnS. 

Q2. Are there any hazard classes that would not be allowed under the exception in 
§ 173.12 for hazardous waste? 

A2. No. A waste material in any hazard class may be transported for disposal or 
recovery under the exceptions provided in § 173.12. 

Q3. Is it a correct understanding that § 173 .28(b )( 6) provides relief from the 
container reconditioning requirement for waste materials identified in 
§ 173.12(c)(5)? 



A3. Yes. As provided by § 173 .28(b )( 6) a "previously used non-bulk packaging 
may be reused for the shipment of hazardous waste, not subject to the reconditioning 
and reuse provisions of this section, in accordance with§ 173.12(c)." 

I hope this information is helpful. If you have fmiher questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

J>4- ZJ.!li-
Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, January 07, 2013 4:51 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: hazardous waste in non bulk packagings 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Larry Moothart [mailto:Larry@belshire.com] 
Sent: Monday, January 07, 2013 2:27 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: hazardous waste in non bulk packagings 

Please provide a response to this information in a formal letter. 

Win+er-
1''13·/~o t18 .. J..o 

Non &li< PC£cl<a~ illj 
13- 000 ?5 

This email requests interpretive guidance from the US Department of transportation Pipeline and Hazardous Material Safety 
Administration concerning the requirement to comply with the specification packaging requirements in 49 CFR part 178 
when transporting a hazardous material that is a hazardous waste in a non bulk packaging (i.e. 55 gallon drums). 

In your response, please consider that the hazardous waste will be packaged in accordance with the requirements of 49 
CFR 173.12 (c) (1) through (5). 

Question 1: Is there a requirement that non bulk containers (i.e. 55 gallon drums) satisfy any of the requirements in 49 CFR 
part 178 when transporting a non bulk package that contains a hazardous material that is a hazardous waste? 

Question 2: Are there any hazard classes that would not be allowed under this exception for waste materials? 

Question 3: Is it correct to understand that 49 CFR 173.28 (6) provides for relief from the container reconditioning 
requirement for waste materials identified in 49 CFR 173.12 (c)(5)? 

Thank you, 

Larry Moothart 
Manager 
Belshire Environmental Services, Inc. 
25971 Towne Centre Drive 
Foothill Ranch, CA 92610 

949-460-5200 
949-460-5210 (fax) 

larry@belshire.com 
www.belshire.com 
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