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Ref. No. 12-0265 

Dear Mr. Wiseman: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your December 3, 2012 letter requesting clarification of the record 
retention requirements for portable tanks under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180). You request clarification whether a similar exception from record 
retention requirements for an owner of a cargo tank under§ 180.417(a)(3)(ii) exists for your 
(ICC/DOT 51) portable tanks. Specifically, you ask whether, in the absence of the 
manufacturer's certificate for the specification and the manufacturer's data report required 
by the American Society of Mechanical Engineers (ASME) Code, the owner may copy the 
information marked on the portable tank plate(s) and have a registered inspector certify the 
portable tank conforms to the specification; and then retain this documentation in a record. 

No exception from the record retention requirements for an owner of a portable tank exists 
similar to the exception afforded a cargo tank owner under§ 180.417(a)(3)(ii). The 
requirements for the qualification and maintenance of a portable tank, including an 
authorized ICC/DOT 51 portable tank, are found in Subpart G ofPart 180 ofthe HMR. 
Record retention requirements are specified in § 180.605(1). No exception is written into 
these requirements allowing for reproduction of the stamp plate information and certification 
of conformance with the specification by a registered inspector in the absence of a 
manufacturer's data report and certification. The exception found in§ 180.417(a)(3)(ii) was 
originally adopted under a final rule (HM-183, 183A) (54 FR 24982, 25032; June 12, 1989) 
incorporating regulations for the manufacture of a cargo tank, and its maintenance, 
operation, repair, and requalification and was specific to cargo tanks only. 



Maintaining a written record of the qualification of a portable tank in a manner alternative to 
what is prescribed in the HMR may possibly be obtained through issuance of a special 
permit by the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety, Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration. The application process for a special permit 
and minimum criteria for justification of a level of safety at least equal to regulation or that 
is consistent with the public interest is outlined in 49 CFR Part 107, Subpart B. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Delmer Bil~~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



TIMOTHYW. WISEMAN 
MANAGING PARTNER 
twiseman@scopelitis.com 

VIA U.S. MAIL 
U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Official Interpretation 

Dear Sir I Madam: 
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December 3, 2012 

My firm represents Multistar Industries, Inc. d/b/a Multifrost, Inc. 
("Multistar''), which is engaged in the business of transporting hazardous 
materials to and from its customers' locations throughout the Pacific 
Northwest. Specifically, Multistar transports ammonia anhydrous in tanks 
built to ICC/DOT-51, MC-330, and MC-331 specifications (the majority being 
ICC/DOT-51 tanks). Multistar does not have the manufacturer's data reports, 
certificates, or related papers for its fleet of ICC/DOT-51 tanks as required by 
49 C.F.R. § 180.605(1). Although Multistar is aware of an exception to a similar 
record-retention policy for cargo tanks (see 49 C.F.R. § 180.417(a)(3)(ii)), it is 
unclear whether this exception also applies to Multistar's fleet of ICC/DOT-51 
portable tanks. Accordingly, this letter requests clarification on that issue. 

49 C.F.R. § 180.417(a)(3) provides 

(3) DOT Specification cargo tanks manufactured before September 1, 1995--

(ii) ASME Code Stamped cargo tanks. If the owner does not have 
the manufacturer's certificate required by the specification and the 
manufacturer's data report required by the ASME, the owner may 
contact the National Board for a copy of the manufacturer's data 
report, if the cargo tank was registered with the National Board, or 
copy the information contained on the cargo tank's identification 
and ASME Code plates. Additionally, both the owner and the 
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Registered Inspector must certify that the cargo tank fully 
conforms to the specification. The owner must retain such 
documents, as specified in this section. (emphasis added). 

Assuming its MC-330/331 tanks were manufactured before September 1, 
1995, this provision would seemingly permit Multistar to simply copy and 
retain the information contained on the cargo tanks' identification and ASME 
Code plates and have a registered inspector certify that the tanks fully conform 
to the specifications. Indeed, following a recent FMCSA compliance review, 
Multistar received a written interpretation (enclosed as Exhibit A) from Mr. 
Jeffrey James, FMCSA Washington Division Administrator, confirming this 
understanding. 

It is unclear, however, whether this exception-which by its own terms applies 
to DOT specification cargo tanks-applies equally to Multistar's ICC/DOT-51 
portable tanks, such that Multistar need only retain a copy of the portable 
tanks' identification and ASME Code plates and have a registered inspector 
certify that the tanks fully conform to the specifications. Multistar, by counsel, 
recently posed this very question to PHMSA Investigator Terry Pollard, who 
opined that the exception would apply to Multistar's ICC/DOT-51 tanks (see E­
mail exchange with Terry Pollard, enclosed as Exhibit B). Multistar has since 
verified that these particular tanks were never registered with the National 
Board. Accordingly, Multistar respectfully requests an official interpretation 
regarding whether the exception found at 49 C.F.R. § 180.417(a)(3)(ii) applies 
equally to its MC-330/331 and its ICC/DOT-51 tanks, assuming the tanks 
were manufactured prior to September 1, 1995. 

If you have any questions or need any additional information, please do not 
hesitate to contact me. 

TWW/bkw 
Enclosures 
cc: Peter Vanourek (via U.S. Mail) 

Jedd Miloud (via E-mail) 
Jerry Calderon (via E-mail) 

Very truly yours, 

Timothy W. Wiseman 
Attorney for Multistar Industries, Inc. 
d/b/a Multifrost, Inc. 



Multistar Industries, Inc. (USDOT #461410) 
Safety Management Plan - Third Supplement 

November 29,2012 

Since the recent compliance review of our operations by the FMCSA, Multistar 
Industries, Inc. ("Multistar") continues to make operational changes to ensure 
compliance with the various regulations impacting our business as a interstate 
motor carrier of hazardous materials. In that regard, we respectfully requests 
that this letter and its various attachments be reviewed by the FMCSA as a Third 
Supplement to the previously submitted Safety Management Plan materials 
provided to your office last month. In submitting this Third Supplement, we 
remain committed to working with the agency to ensure continued safe and 
compliant transportation operations. 

1. Removal of MC-330 & MC-331 Tanks from Service. Multistar 
will remove all MC-330 and MC-331 tanks (other than its cargo tank motor 
vehicles ("CTMV"}) from service involving the transportation of hazardous 
materials. Specifically, the following tanks will be removed from service in the 
transportation of ammonia solution, ammonia anhydrous, or any other 
hazardous material: 

MSITANKNO. 

MSI 500-01 
MSI 500-02 
MSI 500-04 
MSI 500-07 
MSI 500-08 
MSI 500-25 
MSI 1000-20 
MSI 1500-02 
MSI 1500-03 
MSI 1000-19 

TANK SPECIFICATION 

MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC331 
MC330 

In addition, the other MC-330 and MC-331 tanks currently listed out-of-service 
("OOSu) as in the Tank Inventory previously provided by Multistar will continue 
to remain OOS. All of these tanks will be kept in the designated "hospital" where 
all other out-of-service ("OOS") tanks are kept. The tanks will be marked with a 
bright orange OOS tag, and all employees will be instructed to not use these 
tanks for any reason. 

Multistar will keep all MC-330 and MC-331 tanks OOS until otherwise approved 
in writing by the FMCSA. In that regard, Multistar reserves the right to seek a 
Special Permit and/or Authorization from the PHMSA regarding whether such 
tanks can be legally used in the manner these tanks were previously used by 
Multistar. However, even if such a Special Permit and/or Authorization is 
received by Multistar, it agrees not to return these tanks to service without first 
obtaining written authorization from the FMCSA. 

The only limited use of these tanks going forward will be their transportation as 
empty containers to customers and/ or for disposal. However, in that rare event, 
Multistar will first ensure that the tanks are cleaned and purged, and that all 
labels are removed or covered up prior to and during transportation. 

For the sake of clarity, Multistar will continue to use the following cargo tank 
motor vehicles, subject of course to compliance with all applicable FMCSR/HMR 
regulations: 



CARGO TANK MOTOR VEHICLES 

2400-01 
4040-04 
6500-03 
10600-01 

MC330 
MC330 
MC330 
MC331 

2. Inspection of ICC/DOT-51. Non-Specification and Nurse Tanks-
Multistar agrees to remove all other tanks (other than its CTMVs), including its 
inventory of ICC/DOT-51, Non-Spec and Nurse Tanks from service until such 
tanks have been inspected by a certified third party cargo tank inspector. In that 
regard, Multistar intends to use C.H.S. Transportation ("CHS") in Pasco, WA to 
conduct the HMR-required inspections for all of its tanks. The plan is to have 
CHS inspect approximately 10 tanks at a time. If the tanks pass the required 
leakage, visual and other required HMR tests for the specific type of tank at 
issue, then and only then will the tank be placed in service by Multistar. 

In addition, Multistar will have CHS inspect any questionable welds on each tank 
to determine if the weld impacts the barrel or shell of the tank without the proper 
certification. If so, then the tank will be placed OOS. However, Multistar is of 
the belief that all of the welding it has done to any of the applicable tanks was 
done to the apparatus (e.g. the landing skids primarily) rather than to the barrel 
or shell of the tank itself. However, the landing skids themselves were welded 
onto the tank by the manufacturer itself, rather than by Multistar. Multistar will 
confirm that CHS and any other third party testing facility is properly certified 
with the FMCSA with a CT certification and registered inspectors. 

If desired by the FMCSA, Multistar will submit copies of all completed CHS tank 
inspections and pictures of the sides and each end of every tank to confirm that 
(1) the inspection was successfully completed and (2) the tanks are properly 
marked and labeled for transportation. 
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3. Tank Birth Certificate Issue. - Multistar does not have the 
manufacturer's data report, certificate or related papers for its fleet of ICC/DOT-
51 tanks as required by 49 CFR 180.605(1). It has verified that these particular 
tanks were never registered with the National Board. However, Multistar, by its 
legal counsel, has reached out to PHMSA enforcement personnel (Terry Pollard 
specificaUy), who has initially indicated that Multistar could, in lieu of the actual 
manufacturer information, keep a copy of the specification plate on file similar to 
the exception currently allowed by PHMSA for MC-330 and MC-331 tanks. 
Mu1tistar will be filing the attached Request for Official Interpretation with 
PHMSA in the next few days to clarify that the process allowed for MC-330/331 
tanks will also suffice for ICC/DOT-51 tanks. Multistar will share both the 
Request and the PHMSA's response to the FMCSA. 

4. Non-SPecification Tanks - Multistar intends to submit an 
affidavit with any supporting documents from Jiri Vanourek along with any 
available supporting documents to demonstrate that its fleet of non-specification 
tanks meets the requirements of Note 17 of 49 C.F.R. 173.315. In addition, 
before any of these tanks are used, they will first undergo testing by CHS as 
required by Note 17 (see Section 2 above). 

CERTIFICATION STATEMENT 

Multistar Industries, Inc. continues to affirm that it will operate in compliance 
with the Federal Motor Carrier Safety Regulations and the hazardous material 
regulations, and that our operations currently meet the safety standards and 
fa tors spe<fied in 49 C.F.R. § 385.5. · 
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