
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY 2 2 2013 

Mr. David B. Som1emann 
Manager, Transport Regulations and Fleet Safety 
Praxair Distribution Inc. 
39 Old Ridgebury Road 
Danbury, CT 06810-5113 

Reference No.: 12-0249 

Dear Mr. Sonnemann: 

1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 06, 2012 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask several questions concerning the 
definition of an overpack and marking and labeling requirements for cylinders in overpacks. Your 
questions are paraphrased and answered below: 

Q I) You request clarification as to whether the packaging configuration in the photo provided 
(Figure 1) is a unit load device. Figure 1 consists of a deck plate and one or more railings 
to which cylinders are secured through the use of strapping. You believe this 
configuration is not an overpack because (1) it is not an enclosure, (2) it meets the 
definition of a freight container in § 17I.8 except for having a volume less than 64 cubic 
feet and (3) it is intended primarily for containment of packages in unit form. 

A I) The answer to your question is no. The packaging configuration in your photo (Figure I) 

does not meet the definition of a freight container or a unit load device. However, this 
packaging configuration does meet the defining criteria for an overpack. 

As defined in§ 171.8, a unit load device is "any type of freight container, aircraft 

container, aircraft pallet with a net, or aircraft pallet with a net over an igloo." And a 
fi·eight container means "a reusable container having a volume of 64 cubic feet or more, 

designed and constructed to permit being lifted with its contents intact and intended 

primarily for containment of [smaller] packages (in unit form) during transportation." 

Since the packaging configuration in your photo (Figure 1) does not meet the definition of 

a freight container, or any of the other package types described in the definition of unit 

load device, this packaging configuration cannot be categorized as a unit load device. 

In contrast, the definition for overpack in§ 171.8, provides several examples of overpacks. 

One such example is "one or more packages placed or stacked onto a load board such as a 
pallet and secured by strapping, shrink wrapping, stretch wrapping or other suitable 

means." This definition corresponds with the packaging configuration described in your 

letter. 



Q2) You request clarification on the requirement to display the "OVERPACK" mark when an 
overpack contains multiple packages with different specifications. 

A2) Section 173.25(a)(4) requires a shipper to mark the word "OVERPACK" on an overpack 
when specification packagings are required if the specification markings on the inside 
packages are not visible. Unlike the marking and labeling requirements in § 173.25(a)(2), 
this provision does not exempt the overpack from being marked "OVERPACK" when a 
marking representative of each inner package is visible; rather, the marking on every inner 
package must be visible. However, since specification markings are unlikely to be visible 

· on the innermost packagings within an overpack and there is no basis to distinguish the 
requirements in§ 173.25(a)(2) and (a)(4), it is reasonable for the "OVERPACK" mark to 
be required, unless specification markings representative of each type included in the 
overpack are visible, as stated in Letter of Interpretation 10-0149. Therefore, PHMSA 
anticipates addressing this requirement in a future rulemaking. 

Q3) You request acknowledgement that the labels shown in your photo (Figure 2) are visible as 
required by§ 173.25(a)(2). 

A3) The only visible label in Figure 2 is a neck ring label described in CGA Pamphlet C-7, 
Appendix A. As provided by § 172.400a, a cylinder containing a Division 2.1, 2.2 or 2.3 
material that is not overpacked is authorized to be marked in accordance with CGA 
Pamphlet C-7, Appendix A without further DOT labeling. However, since the cylinders in 
Figure 2 are overpacked that exception does not apply and a hazard warning label must be 
applied to each cylinder. 

Additionally, the overpack must display appropriate marks and labels for each hazardous 
material contained in the overpack unless marks and labels representative of each 
hazardous material in the overpack are visible, as required in§ 173.25(a)(2). The portions 
of the cylinders shown in Figure 2 (i.e. the upper portions) do not display any visible 
markings or labels, so markings and labels are required on the overpack. However, if 
unobscured markings and labels, representing each hazardous material in the overpack, are 
visible on the lower portions of the cylinders that are not depicted, that is acceptable. (See 
49 C.F.R. Part 172, subparts D and E.) 

Q4) You request acknowledgement that a protective mesh attachment shown in your photo 
(Figure 3) is allowable for the purpose of safeguarding labels against abrasion and damage 
during transport. You state that the labels are not obscured by markings or attachments 
when using the protective mesh. 

A4) The mesh attachment pictured in the photo (Figure 3) you submitted does not appear to be 
consistent with§ 172.406(f). The requirements for label visibility in § 172.406(f) specify 
that labels "must be clearly visible and may not be obscured by markings or attachments." 
The intent of this requirement is to ensure that hazard communication labels clearly 
illustrate the hazards presented within the package, and that the view of the required label 
is not obstructed by any additional markings or packaging accessories that may reduce the 



effectiveness ofthe required hazard communication. As pictured, the mesh attachment in 
the photo you provided reduces the effectiveness of the label to convey the hazards 
represented within the package by partially obscuring the text on the markings and labels, 
making them difficult to decipher. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

~1:/11' . 
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 
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Praxair Distribution Inc. 

November 6, 2012 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
US. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, DC 20590 

ATTN: Mr. Delmer Billings 

Re: Request for Interpretation; Section §173.25 

Dear Mr. Billings: 
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Praxair Distribution Inc. /l-0 :Z L/j 
39 Old Ridgebury Road 
Danbury, CT 06810-5113 
Tel (203) 837-2294 
Fax (203) 837-2503 

Praxair Distribution Inc. ("PDI'') hereby requests interpretation of various sections ofthe 
Hazardous Materials Regulations (HMR) that define the term overpack and stipulate the 
requirements for marking an overpack. In addition, PDI seeks clarification on the visibility of 
labels affixed to a cylinder. The specific regulations and the interpretation for which PDI seeks 
clarification are § 171. 8, § 1 73.25, and PHMSA Letter of Interpretation # 10-0 149. 

I. PDI specifically requests clarification as to whether or not the transport device depicted in 
Figure 1 is a unit load device as PDI believes. The device in Figure 1 consists of a deck plate 
and one or more railings to which cylinders are secured and is used for more efficient 
transport of cylinders. 

Figure 1. 
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PDI believes that the transport device pictured in Figure 1 is a unit load device and not an 
overpack because it is not an enclosure and meets the definition of the termfreight container 
except for being smaller in volume than sixty-four (64) cubic feet. As defined in §171.8, a unit 
load device is any type of freight container designed and constructed to permit being lifted with 
its contents intact and intended primarily for containment of packages (in unit form) during 
transportation. The device pictured in Figure 1, is intended primarily for containment of 
packages (in unit form) during transportation and meets the other defining criteria as well. On 
the basis that the transport device is a unit load device and not an overpack, section 173.25, 
Authorized packagings and overpacks does not apply. 

II. PDI requests clarification ofPHMSA's interpretation found in Letter oflnterpretation 10-
0149 requiring the "OVERPACK marking" unless the overpack contains multiple packages 
with identical package specification marking provided package specification markings 
representative of each package specification contained in the overpack are visible from the 
outside. While this requirement is understood, it creates the unintended consequence 
requiring marking of most overpacks containing multiple cylinders because cylinders 
consolidated in an overpack typically have different package specification markings 

This interpretation means that an overpack used to consolidate cylinders containing a gas of 
the same proper shipping name and strapped to a wooden pallet may have to be marked 
"OVERPACK" because the cylinders may be aluminum, steel, or nickel cylinders having 
different package specification marking. Figure 2 illustrates a TC cylinder and a DOT 
specification cylinder containing the same product. 

Figure 2. 

III. PDI seeks acknowledgement and clarification that labels shown in Figure 2 are visible as 
required by § 173.25(a)(2) for cylinders provided with a mesh covering to protect labels and 
marking and contained in an overpack. As shown in Figure 3 below, PDI applies protective 
mesh over DOT required labels to guard against abrasion and other damage to labels while a 
cylinder is in transportation. As shown in Figure 3, the labels affixed to the cylinder are 
visible and not obscured by markings or attachments. In fact, words on the label and the 
CGA C-7 marking are readable through the mesh. 
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figure 3. 

On the basis of the information presented in items I, II, and III above, PDI hereby requests 
PHMSA issue an interpretation and a further clarification to Letter of Interpretation 10-0149 to 
address the three issues for defining PDI's transport device as a unit load device and answering 
questions raised in items II and III of this letter. 

Thank you, for your time cooperation in this matter. 

Respectfully submitted, 

David B. Sonnemann 
Manager, Transport Regulations and Fleet Safety 



U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

SEP 3 2010 

Mr. Mike Ritchie 
Hazardous Materials Specialist 
Minnesota Department of Transportation 
395 John Ireland Boulevard, Mail Stop 460 
St. Paul, MN 55155 

Ref. No. 10-0149 

Dear Mr. Ritchie: 

1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your July 16,2010 letter requesting clarification ofthe overpack marking and 
labeling requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically. you ask if clear shrink wrapped pallets must be marked on the outside with 
the required package markings (e.g., proper shipping name, identification number, orientation 
arrows, and "OVERPACK") when the markings on individual packages are not visible because 
of the package configuration, but markings and labels representative of each hazardous material 
are visible from the outside of the overpack. Your areas of concern are restated and answered as 
follows: 

Labels and Proper Shipping Name/Identification Number Markings 

Section 173.25(a)(2) requires the overpack to be marked with the proper shipping name and 
identification number, and labeled for each hazardous material contained therein, unless 
markings and labels representative of each hazardous material in the overpack are visible. For 
example, an overpack need not be marked and labeled ifthe markings (i.e., proper shipping 
name and identification number) and labels on an individual package inside the overpack are not 
visible but the same markings (i.e., proper shipping name and identification number) and labels 
representative of that package are clearly visible from the outside on another package contained 
in that overpack. 

Orientation Arrow Marking 

Section 173.25{a)(3) requires an overpack containing packages subject to the orientation arrow 
marking requirements of§ 172.312 to be marked with orientation arrows on two opposite 
vertical sides of the overpack. This requirement is in addition to the orientation arrows 
displayed on the individual packages. 

-~~------~----~ 



"OVERPACK" Marking 

Section 173.25(a)(4) requires an overpack to be marked "OVERPACK" when specification 
packagings are required, unless specification markings on the inside packages are visible. The 
"OVERPACK" marking is not required if the overpack contains multiple packages with 
identical package specification markings provided package specification markings 

representative of each package specification contained in the overpack are visible from the 
outside. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

BenSupko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Betts, Charles (PHMSA) 
Friday, July 16, 2010 2:56PM 
Drakeford, Carolyn {PHMSA) 
FW: Marking of overpacks 

Please log this in as a new request for interpretation. 

Thanks, 
Charles 

From: Ritchie, Mike (DOT} [mailto:Michaei.Ritchie@state.mn.us] 
Sent: Friday, July 16, 2010 2:29 PM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Marking of overpacks 

July 16, 2010 

Charles Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
US DOT/ PHMSA 
1200 New Jersey Avenue 
Washington, DC 20590 

Re: Marking, labeling and Display of Package Specifications on Overpacks 

Dear Mr. Betts, 
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49 CFR 173.25 requires overpacks to be marked with the proper shipping name and identification number, and 
the authorized labels, for each hazardous material contained in the overpack, unless those labels and marks 
are visible on the packages. Paragraph (a) {4) of that section requires the overpack to be marked with the 
word OVERPACK when the hazardous material is required to be in specification packaging unless the 
specification markings on the inside packages are visible. 

The most common type of overpack our safety investigators encounter while doing Hazardous Materials 
Package Inspection Program (HMPIP) inspections are shrink wrapped pallets. Many are not marked 
OVERPACK. These pallets often contain different types of packages, for example drums and boxes on the same 
pallet, and may contain several different hazardous materials. labels and marking on packages loaded in the 
center of the pallet are not visible because they are covered by packages on the edge or top of the pallet. 
Many non-bulk packages display the required hazmat marking and labels on a different surface than the 
printed or embossed specification marking required by §178.3. 

Question: If an overpack contains packages requiring specification marks, must all specification marks on each 
package be visible or is a representative sample of each different specification mark acceptable? 

1 



Question: If packages displaying orientation arrows as required in §172.312 are in an overpack, and those 
orientation arrows are visible on the packages on two opposite sides of the overpack, must additional 
orientation arrows be added the outside of the overpack to comply with §173.25 {a) (3)? 

Yours truly, 

Michael Ritchie 
Hazardous Materials Specialist 
Minnesota Department of Transportation 
Office of Freight & Commercial Vehicle Operations 
395 John Ireland Boulevard, Mail Stop 460 
St. Paul, MN 55155-1899 
(651) 366-3697 
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