
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

OCT o 3 2012 
Mr. Clifford Bartley 
Horizon Lines 
5800-1 William Mills Street 
Jacksonville, FL 32226 

Ref. No.: 12-0150 

Dear Mr. Bartley: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D C. 20590 

This responds to your July 11, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to marking requirements 
for cargo containers. Specifically, you state that your company ships refrigerated cargo in 
reefer containers. The reefer containers have safety markings (as pictured in your letter) on 
the back door of the container to provide guidance to equipment users. These marking are 
generally placed on the container by the manufacturer and have been noted on similar reefer 
equipment used by other container carriers. You ask if these markings would be a violation 
of§ 172.502(a)(2). 

The answer is yes. Displaying or affixing a sign, advertisement, slogan, or device on a 
transport vehicle or freight container that, by its color, design, shape, or content, could be 
confused with, or mistaken for, a hazard warning label or placard is prohibited under 
§§ 172.401(b) and 172.502(a)(2)) of the HMR. This prohibition is intended to limit the 
potential for dilution of hazard warning communication provided by the appropriate 
hazardous materials labels and placards. It is the opinion of this Office that the marking 
pictured in your letter is not sufficiently distinct from a placard referenced by the HMR. 
Therefore, this logo is prohibited under the provisions of §§ 172.401(b) and 172.502( a)(3 ). 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~,#~~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking. Division 



Tuesday, June 19, 2012 

Mr Charles Betts, 
Director of Hazmat Standards 
Office Hazardous Materials Standards 
USDOTPHMSA 
Attn:PHH-10 
U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Re: 49CFR172.502(a)(2)- Prohibited Placarding 

Dear 1t1r Betts, 

Andrews 
~J/2. 502(~)(2.) 

PI acav·d tnq 
I:L-tJ/60 

Our Company, Horizon Lines, LLC, is a domestic ocean container water carrier who ship 
containerized cargo to offshore domestic locations. We also ship refrigerated cargo in reefer 
containers that have safety markings on the back door of the container to provide guidance to the 
equipment user. The markings are generally placed on the container by the manufacturer and 
have been noted on similar reefer equipment used by other container carriers. 

Please provide guidance on whether the marking are a violation of 49CFR172.502(a)(2). 

Warning Marking 

Size 
Color 
Symbols 
Hazard Class 
Shape 
Border 
Text 

8X 8/203 mm 
Dark Yellow 
None 
None 
·Diamond 
1/4 inch 
Yz inch 

Placards 

10% X 10% or a minimum or 240 mm 
Light Yell ow 
Yes 
Yes 
Diamond 
112 inch or 12.7 mm 
1.6 Inches high or 41 mm 

Refrigerated contairrcrs or reefer~ rarely carry hazardous cargo so I have placed an Oxidizer 
placard on the back of a reefer container to illustrate the differences in the two attachments. The 
text on the marking is illegible at a distance of about 15 feet. 

Thank you for taking the time to provide guidance on this question. 

Sincerely, 

~i~~ 
Manager Hazardous Materials 
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