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Mr. Danny Shelton 
President 
HazMat Resources, Inc. 
124 Rainbow Dr., Suite 2471 
Livingston, TX 77399-1024 

Reference No. 12-0144 

Dear Mr. Shelton: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CPR 171-180) applicable to marking requirements. Specifically, you 
ask what criteria establishes the minimum design metal temperature (MDMT) marking that 
must be included on the name plate on a cargo tank motor vehicle (CTMV) in accordance 
with the American Society of Mechanical Engineers Code (ASME Code), as prescribed in 
§ 178.337-17. 

Section 178.337-17(a) specifies that each cargo tank certified after October 1, 2004 must have 
a corrosion-resistant metal name plate and specification plate permanently attached to the 
cargo tank itself or the CTMV chassis. Further,§ 178.337-17(a)(3) states that ifthe 
information required by this section is displayed on a name plate required by the ASME 
Code, the information need not be repeated on the specification plate. To answer your 
question regarding the rp.arked MDMT, it is the lowest temperature permitted according to the 
ASME Code. Please note that the MDMT is generally not the same as a pressure vessel's 
lowest design temperature in the marking required by§ 178.337-17(b)(4). A cargo tank's 
design temperature range is based on operating conditions, and is the lower of environmental 
(ambient) temperatures or the fluid temperature in or transiting the pressure vessel. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

OL#l~' 
/)

(/ T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division. 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

Betts, Charles (PHMSA) 
Monday, July 02, 2012 7:43AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: 
Attachments: 

FW: FW: 178.337-17(b)(4) DOT desgin temp range 
HM183NPRM-DesignTempRange.pdf 

Importance: High 

Please and assign the attached new request for darification. 

Thanks, 
Charles 

From: Danny Shelton [mailto:shelton10104@gmail.com] 
Sent: Saturday, June 30, 2012 9:42 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Cc: Staniszewski, Stanley (PHMSA) 
Subject: FW: FW: 178.337-17(b)(4) DOT desgin temp range 
Importance: High 

Good morning Mr. Betts, please accept this email as a request for an interpretation regarding the Minimum 
Metal Temperature. I do not believe this issue has been addressed. 

From: Staniszewski, Stanley <RSPA> 
Sent: Wednesday, June 30, 2004 8:53AM 
To: Mitchell, Hattie <RSPA>; Hochman, Charles <RSPA>; Reeves, Douglas <RSPA>; Olson, Philip <RSPA>; Shelton, 
Danny; Quade, William; Stevens, Michael <RSPA>; Webb, Sandra <RSPA>; Billings, Delmer <RSPA> 
Cc: Evans, Joseph; Delorenzo, Joseph 
Subject: Re: FW: 178.337-17(b)(4) DOT desgin temp range 
Importance: High 

Folks: 
W c need to come to closure on this. 
Unless I've missed something can we? 

Based on the attached excerpt from the past we have stated that the design temp range is an "OPERATIONAL" 
issue; however we \Vent on to say that this "might affect the strength and physical propetiies of the cargo tank's 
material of construction.'' Based on the prior "Operational" premise, we should be telling industry that this 
entry is not the ASME "MDMT" and they should be putting in temperatures that ret1ect their best judgment of 
the ambient/environmental temperatures the tank might operate in. 

fJattie - can you get something put together to convey this to industry/Thanks 

Stan 
-----Original Message-----
From: Greg McRae Imailto:Greg.McRae@trin.flSill 
Sent: Tuesday, June 29, 2004 10:49 AM 
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To: Staniszewski, Stanley <RSPA> 
Subject: 

Re: New regulations for MC-331 Nameplate information. 
We are going under the assumption that Design Temperature will be a requirement on the nameplate. We needed to 
order the plates! So, going under that assumption, can we find out what criteria establishes Design Temperature so we 
can make the proper entry on the plates. 

Regards, 
Greg McRae 
Engineering and Technical Director 
Trinity Industries Inc. 
LPG Container Div. 
CEM Group 
ph.214-589-8559 
fx. 214-589-8303 

-----Original Message-----
From: Greg McRae [mailto:Greg.McRae(rutrin.net) 
Sent: Friday, June 14, 2004 10:23 AM 
To: Staniszewski, Stanley <RSPA> 
Subject: 

Good morning Stan, 
A question that I mentioned to you at the meeting is in regards to the new regs. That become effective in Oct. 
In paragraph 178.337-17 ,Markings, (b) 4 
Is the stamping required in line 4 the same that is already required by ASME? An example of the stamping on a truck tank 
nameplate of SA-612 material is as follows, 

MAWP 250 psi@ 125 degrees----- (Propane at 125 degrees is 250 psi vs. the material max.range is 200 degrees) 
MDMT -8 degrees@250 psi 
I hope the MDMT doesn't confuss someone in the middle of winter in Minnesota on a -40 degree day and think the tank 

can no longer can be operated. 

Regards, 
Greg McRae 
Engineering and Technical Director 
Trinity Industries Inc. 
LPG Container Div. 
CEM Group 
ph.214-589-8559 
fx. 214-589-8303 
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