
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY 5 2009 

Mr. Jeff Buckner 
Vice President, Finance 
Crown Technology, Inc. 
75 13 E. 96th Street 
Indianapolis, IN 46256 

Ref. No. 09-0077 

Dear Mr. Buckner: 

This responds to your April 6,2009 request for clarification.of the placarding requirements in 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80) and the commercial 
drivers license (CDL) requirements under 49 CFR 383.93. Specifically, you ask if the 
$ 172.504(0(9) placarding exception for Class 9 materials also excepts your drivers from the 
hazardous materials endorsement requirement of 49 CFR 383.93 of the Federal Motor 
Carrier Safety Regulations (FMCSRs). 

The answer is yes. In accordance with § 172.504(0(9), placarding is noi required for Class 9 
materials when shipped domestically. In accordance with the FMCSRs, only drivers of 
vehicles transporting hazardous materials that are required to be placarded in accordance 
with Subpart F of Part 172 of the HMR must have a hazardous materials endorsement to their 
CDL. Thus, a hazardous materials endorsement is not required for a driver transporting 
Class 9 materials. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincer ly, 

f~J f  
h d e s  E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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July 14,2008 

Shelley Negrete 
Hazardous Materials Program Manager 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 IVew Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Ms. Negrete: 

We respectfully request an interpretation clarifying the following scenario that is critical to the 
shipment of product produced by one of our divisions. 

Crown Technology manufactures and ships ferrous sulfate heptahydrate: 

Proper Shipping Name: Environmentally hazardous substances, solid, n.o.s., 9, III, UN3077 
(ferrous sulfate) 
Reportable Quantity: 1000# 
Bulk Packaging: 2000# bulk bags 
Markings: 172.302(a)(2) "on two opposing sides" 
Mode of Transportation: Transport Vehicles, are semi-trucks with 48' & 53' trailers 

PLACARD EXEMPTION: 
49 CFR $172.504(f)(9) of the HMR states, "For domestic transportation, a class 9 placard is 
NOT required. A bulk packaging containing a Class 9 material must be marked with the 
appropriate identification number displayed on a Class 9 placard, an orange panel or a white- 
square-on-point display configuration required by subpart D.. ." of part 172 of the HMR. This 
exemption applies to ferrous sulfate as ferrous sulfate is a Class 9 material and it is being shipped 
domestically. The bulk bags are marked on two opposing sides appropriately. 

NO HAZMAT ENDORSEMENT REWIRED 
Because there is not a requirement for placarding Class 9 material in domestic transportation, 
drivers transporting this material do not have to obtain or possess a hazardous material 
endorsement. Additionally, $383.93 (Endorsements) in conjunction with $383.5 (Definition of 
Hazardous Materials) clearly reiterates that the endorsement is required only if the hazardous 
material "is required to be placarded under subpart F of 49 CFR part 172.. .." 
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IDENTIFICATION NUMBER REQUIREMENT 
49 CFR $172.331 (c) states "For a bulk packaging contained in or on a transport vehicle or freight 
container, if the identification number marking on the bulk packaging (e.g., an IBC) required by 
172.302(a) is not visible, the transport vehicle or freight container must be marked as required by 
$172.332 on each side and each end with the identification number specified for the material in 
the $ 172.101. Of the three options available to meet the requirements of 5 172.332 Identification 
Number Markings, $ 172.332(a)(c) "placarding" is permissible and is the lowest cost option for 
our company. 

Locating non-hazmat endorsed drivers is a key component to maintaining lower costs with regard 
to shipping ferrous sulfate. Hired drivers are questioning whether or not they require a hazmat 
endorsement when: 

They are transporting a product that states "Environmentally hazardous substance.. . . . ." 
on the shipping papers and 
The bulk packaging is marked and 
The drivers are then given placards to put on their vehicles for a load that is exempt from 
placarding 

Could you please verify in a written response that the above scenario is permissible under the 
current regulations, i.e., that drivers transporting ferrous sulfate in 200W bulkbags appropriately 
marked and for domestic transportation only, are allowed to place placards on their vehicles and 
still not be required to have a hazmat endorsement? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your prompt response. 

Sincerely, 

Jeff Buckner 
VP-Finance 
Crown Technology, Inc. 
75 13 E. 96th Street 
Indianapolis, IN 46256 
(317) 845-0045 ~ 3 1 4  
jbuckner@crowntech.com 
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